Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θεμελίωσε το πρώτο «Πάρκο των Αισθήσεων» (Sensory Park) το οποίο κατασκευάζεται στην Ελλάδα φυτεύοντας συμβολικά ένα δέντρο ελιάς, στη συμβολή των οδών Αγίου Νικολάου, Ροδοπόλεως, Μικρουλέα και Δρακοπούλου, στην Καλαμαριά.

Το πάρκο θα ανεγερθεί απέναντι από τα κτίρια, στα οποία στεγάζονται ο Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Διαταραχές Όρασης & Πρόσθετες Αναπηρίες «Συζωή», ο Σύλλογος Συνδρόμου Down και ο Σύλλογος Φίλων Καρκινοπαθών Παιδιών «Στοργή».

Παιδιά των Συλλόγων με τους συνοδούς υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη ζήτησαν την ευλογία του και είχαν σύντομη συνομιλία μαζί του. Ο κ. Βαρθολομαίος έκανε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας, που αναφέρει ότι το Πάρκο των Αισθήσεων θεμελιώθηκε την 30η Μαϊου 2022 από τον ίδιο.

Το πρώτο «Πάρκο των Αισθήσεων» στην Ελλάδα δημιουργείται σε μία γειτονιά με ιδιαίτερα αυξημένο το κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου, καθώς εδώ δραστηριοποιούνται οι Σύλλογοι Συζωή, Στοργή και Σύνδρομου Down, τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

«Ευελπιστούμε να το αγκαλιάσουν και η γειτονιά και οι Σύλλογοι. Είναι πάρκο που ξυπνά όλες τις αισθήσεις, την αφή, την ακοή, θα έχει διάφορες θεματικές ενότητες και θα αγκαλιάζει τα παιδιά της περιοχής» είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

«Είναι τεράστια ευλογία για μας, για τα παιδιά και για τη γειτονιά η παρουσία σας εδώ και η θεμελίωση του πάρκου» υπογράμμισε σημειώνοντας ότι το έργο χρηματοδοτείται κατά 500.000 ευρώ με πόρους από την Περιφέρεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Σας συγχαίρω για τις κοινωνικές ας ευαισθησίες και για ό,τι κάνετε για τον λαό του Θεού και ιδιαιτέρως για τους αδερφούς τις και αδερφές μας με συγκεκριμένα προβλήματα», τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Επίσκεψη στη φωτογραφική έκθεση «Εποχή Μικράς Ασίας»

Στη φωτογραφική έκθεση «Εποχή Μικράς Ασίας» που ετοιμάστηκε προς τιμήν του από το Μουσείο Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού και φιλοξενείται στο νεόδμητο 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, ξεναγήθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

Ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη στον χώρο που φιλοξενείται η έκθεση, στην αίθουσα εκδηλώσεων, στο  καινούριο 23ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς, «ένα στολίδι του δήμου», όπως το χαρακτήρισε σε μία περιοχή ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη, με καταβολές από την Κωνσταντινούπολη, στο συνοικισμό Βυζάντιο.

Ο κ. Δαρδαμανέλης, έκανε λόγο για σπάνιας ιστορικής και συναισθηματικής αξίας φωτογραφική έκθεση του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» που ετοιμάστηκε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη σε συνεργασία με το Ιστορικό Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού και προβάλλει «μία εποχή ακμής, κοσμοπολίτικης ζωής, ελεύθερου πνεύματος και υψηλής κουλτούρας μέσα από ανέκδοτες φωτογραφίες».

«Η έκθεση αναδεικνύει την ειρηνική συνύπαρξη δύο λαών, για την οποία γνωρίζουμε ότι και εσείς ο ίδιος δίνετε τον καθημερινό σας αγώνα μέσα από τη σπουδαία διακονία σας και τους λόγους αγάπης που πάντοτε εκφωνείτε» υπογράμμισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

«Η ιστορία δεν αλλάζει, ούτε διαγράφεται. Το μέλλον όμως μας ανήκει και μπορούμε να το διαμορφώσουμε βασιζόμενοι στον αμοιβαίο αυτό σεβασμό» πρόσθεσε.

Πλούσιο το περιεχόμενο της Έκθεσης 

Τις δράσεις του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού παρουσίασε ο πρόεδρός του, Ανανίας Τσιραμπίδης, υπογραμμίζοντας, ότι αποστολή του είναι η διάσωση και διατήρηση και διάδοση της ιστορίας όλων των κατοίκων του δήμου Καλαμαριάς, όσων ήρθαν πριν και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και όσων εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής πληθυσμών.

Στο Ιστορικό Αρχείο φυλάσσονται 90 συλλογές δημόσιων αρχείων, 800 συλλογές ιδιωτικών αρχείων, 350 επιστολικά δελτάρια της Μικράς Ασίας, του Πόντου της Ανατολικής Θράκης και της Μικρασιατικής Εκστρατείας και 3.000 προφορικές μαρτυρίες Ελλήνων προσφύγων που βίωσαν τον ξεριζωμό από τη γενέτειρά τους, τόνισε.

Με το αφιέρωμα «Εποχή Μικράς Ασίας» αναγνωρίζουμε ότι «μόνο ποτίζοντας τις ρίζες μας διανθίζεται το μέλλον μας»» τόνισε ο Παύλος Καλεμκερής, πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής».

Όπως εξήγησε το Μουσείο ιδρύθηκε το 2001 με αντικείμενο την προστασία και αξιοποίηση του του μοναδικής αξίας φωτογραφικού αρχείου που δημιούργησε ο ευπατρίδης, συλλέκτης και πατέρας του, Χρήστος  Καλεμκερής.

Αναφέρθηκε στο πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων και πιστοποιήσεων που έχει λάβει το Μουσείο και επισήμανε ότι διακαής πόθος είναι η απόκτηση μόνιμης εκθεσιακής στέγης προκειμένου ο Δήμος Καλαμαριάς να φωτίσει την ιστορία της Ελλάδας και την κληρονομιά των προγόνων μας.

«Η επίσκεψή σας αποτελεί έμπνευση που μας γεμίζει δύναμη να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες των καιρών. Συμβολίζει και τη δύναμη αυτή της αυτοθυσίας της πίστης, της υπομονής και της επιμονής που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και μας έχει φέρει σήμερα εδώ με τα όποια μικρά ή μεγάλα παγκόσμια προβλήματα να απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της ζωής, την ελευθερία μας. Η ευλογία σας αποτελεί βασικό εφόδιο για τη διατήρηση αυτής της υπέρτατης αξίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής».

Στον Οικουμενικό Πατριάρχη δώρισαν αναμνηστικά εκπρόσωποι των δύο πολιτιστικών οργανισμών, του Μουσείου Φωτογραφίας «Χρήστος Καλεμκερής» και του Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού, που είναι νομικά πρόσωπα του Δήμου Καλαμαριάς.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε καλή νέα σχολική χρονιά κατά την οποία θα λειτουργήσει και ξεναγήθηκε στην έκθεση με εικόνες του παρελθόντος, τη ζωή σε περιοχές της Μικράς Ασίας και της Κωνσταντινούπολης, εικόνες από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το ξεριζωμό των Ελλήνων, αλλά και τη ζωή τους μετά.