Η Κυριακή του Θωμά είναι ημέρα μνήμης των νεκρών για τους Πόντιους και αυτή την ημέρα αναβιώνει το Ταφικό Έθιμο στα Δημοτικά Κοιμητήρια της Καλαμαριάς.

Άνδρες, γυναίκες και παιδιά με πανέρια γεμάτα τσουρέκια, κόκκινα αυγά και κάθε είδους εδέσματα προσέρχονται στα κοιμητήρια. Εκεί, στα μνήματα στρώνουν τραπεζομάντιλα,  απλώνουν τα φαγώσιμα που έχουν φέρει, θυμούνται και τιμούν τους νεκρούς τους.

Και πάλι φέτος πολλά μέλη της Αδελφότητας Κρωμναίων προσήλθαν υπό τους ήχους του κεμετζέ (λύρας) που έδιναν συμβολικά πένθιμο χαρακτήρα.

Το ταφικό έθιμο οργανώνεται εδώ και πέντε χρόνια από την Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς και, όπως λέει  ο πρόεδρος της αδελφότητας Ιωάννης Βιόπουλος:

“Το έθιμο είναι, για να το πούμε πιο απλά, ένα συμπόσιο για τους νεκρούς. Κρατάει από την πατρίδα, από τους πρόσφυγες του Πόντου. Τότε το διοργάνωναν οι κοινότητες. Εδώ στην Καλαμαριά όμως δεν γινόταν οργανωμένα. Η κάθε οικογένεια πήγαινε μόνη της την Κυριακή του Θωμά ή άλλη εποχή στα κοιμητήρια. Πραγματοποιούσε αυτό το έθιμο όποτε μπορούσε. Αυτό το έθιμο όμως σχετίζεται με το Πάσχα και πιο συγκεκριμένα με τα λατρευτικά έθιμα των Ποντίων του Πάσχα. Ο στόχος μας είναι να αναβιώσουμε το έθιμο και να γίνεται όπως τότε στα χωριά του Πόντου. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, στην επαρχία, στα χωριά, γίνεται όπως τότε. Στην Αθήνα, στα Σούρμενα του νομού Αττικής το κράτησαν οι Πόντιοι από τις πρώτες μέρες της προσφυγιάς τους. Εκεί το αναβίωναν κανονικά”.

Παρούσα η Κατερίνα Νοτοππούλου

Στο Ταφικό έθιμο Ποντίων στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς έδωσε το «παρών» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία έκανε και σχετική ανάρτηση στο προσωπικό λογαριασμό της στο Facebook, γράφοντας μεταξύ άλλων

«Η Αδελφότης Κρωμναίων είναι το αρχαιότερο ποντιακό σωματείο της Καλαμαριάς.

Το ταφικό έθιμο των Ποντίων, μια παράδοση που μας φέρνει πιο κοντά στις ψυχές που έχουν φύγει αλλά είναι πάντα στις καρδιές μας. Τα έθιμά μας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας».