Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού, τιμώντας τη μεγάλη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, διοργανώνει και φέτος ένα διήμερο εκδηλώσεων.

Σήμερα Κυριακή 4 Αυγούστου, προπαραμονή της γιορτής, ξεκινούν στις 9 το βράδυ, εκδηλώσεις με ποντιακούς χορούς στην πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πλατεία Δημαρχείου), συνεχίζοντας μια παλαιά παράδοση και αναβιώνοντας το Ποντιακό Πανηγύρι, μια γιορτή που θέσπισαν οι πρόσφυγες όταν εγκαταστάθηκαν στην Καλαμαριά.

Συμμετέχουν με τα Χορευτικά τους, η Αδελφότητα Κρωμναίων Καλαμαριάς, ο Σύλλογος Καυκασίων Καλαµαριάς “O Προµηθέας”, η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς και ο Πολιτιστικός Ποντιακός Σύλλογος «Οι Μίθριοι».

Την Δευτέρα 5 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, η πλατεία θα πλημμυρίσει από ποντιακή μουσική και χορούς, ανασύροντας μνήμες από τον Πόντο και δίνοντας την ευκαιρία σε όλο τον κόσμο να διασκεδάσει όπως και τότε.

Το μουσικό σχήμα που θα παίξει ποντιακή παραδοσιακή μουσική αποτελείται από τον Αλέξη Παρχαρίδη (τραγούδι), Φανή Κουρουκλίδη (ποντιακή λύρα), Ιωάννη Παπαχατζάκη (λαούτο), Μάριο Σιαπανίδη (αγγείο) και Πέτρο Ζώη (κρουστά).

(Χώρος Διεξαγωγής Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού Κομνηνών 58 Καλαμαριά)

Το πρόγραμμα των ακολουθιών στον ιερό ναό

Επίσης από σήμερα άρχισε στον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης το πρόγραμμα των ακολουθιών με προσέλευση πολλών πιστών.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: