Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στα δύσκολα τα καταφέρνει. Κοινωνία, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία έχουμε αποδείξει την τελευταία τριετία ότι μπορούμε να πάμε τη χώρα μπροστά», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα, στο δημαρχείο Καλαμαριάς, με τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανελη.

Τόνισε, δε, «πως θα συνεχίσουμε με την ίδια σύνεση, σοβαρότητα, μετριοπάθεια, υπευθυνότητα και διορατικότητα να εργαζόμαστε και για το επόμενο διάστημα».

«Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τον δήμο Καλαμαριάς, τον δήμαρχο, με τον οποίο έχω μία εξαιρετική, αδιάλειπτη σχέση και συνεργασία, έτσι ώστε να ακούσω, να ακούσει η πολιτεία και το υπουργείο Οικονομικών, τις προτεραιότητες του δήμου για το επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και τα προβλήματα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Δεσμεύτηκε πως «ο δίαυλος επικοινωνίας που ούτως ή άλλως προϋπήρχε, θα εξακολουθήσει να υπάρχει και στο μέλλον, έτσι ώστε μέσα από την ορθολογική αξιοποίηση των όποιων περιορισμένων πόρων διαθέτουμε να βοηθήσουμε την καθημερινότητα και ακόμα περισσότερο εδώ στον δήμο Καλαμαριάς, με στοχευμένες πρωτοβουλίες, με στοχευμένες πολιτικές, πέρα και πάνω όλων αυτών που αναλαμβάνουμε, έτσι ώστε να σταθούμε δίπλα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε επιχείρηση, σε κάθε δήμο, ο οποίος έχει περισσότερες δυσκολίες, προκειμένου να έχουμε με τις λιγότερες δυνατές αρνητικές οικονομικές συνέπειες από τη νέα εξωγενή κρίση, την ενεργειακή κρίση και κατ’ επέκταση τον πληθωρισμό».

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ακόμη πως «δεν είναι συγκυριακή η συγκεκριμένη επίσκεψη στο δήμο Καλαμαριάς, δεν είναι προεκλογική επίσκεψη. Είναι επίσκεψη ουσίας, την οποία σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα πρέπει να επιστρέψω σε σας με ξεκάθαρες απαντήσεις για να κάνετε σχεδιασμούς επ’ ωφελεία της κοινωνίας».

Οι εκκρεμότητες της Καλαμαριάς

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης σημείωσε πως «η βοήθεια που έχουμε και από το υπουργείο Εσωτερικών και από το υπουργείο Οικονομικών είναι σημαντική και είναι ο τρόπος με τον οποίο στάθηκαν όρθιοι οι δήμοι όλη αυτή την περίοδο».

Ενημέρωση του Υπουργού Οικονομικών στο Δημαρχείο Καλαμαριάς.

Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Σταϊκούρα, ο κ. Δαρδαμανέλης επισήμανε: «Αναδείξαμε σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην Καλαμαριά. Δεν είναι άλλα από τα γνωστά τοπικά ζητήματα, τη διάνοιξη της οδού Πόντου, ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχει ο δήμος έναντι κάποιων απαλλοτριώσεων και άλλα μικρότερα ζητήματα, τα οποία όμως σε συνεργασία με τον υπουργό, μιας και έχουμε αποδείξει και οι δύο ότι με τη δουλειά μας προχωρούμε, ανανεώσαμε μία συνάντηση, ανανεώσαμε ένα ραντεβού στην Αθήνα, όπου θα υπάρχουν και οι απαραίτητοι υπηρεσιακοί, για να λυθούν τα ζητήματα και να προχωρήσουν όλα αυτά τα αναπτυξιακού χαρακτήρα σχέδια, που υπάρχουν στον Δήμο μας, με τη βοήθεια πάντα του υπουργείου».

Ο κ. Σταϊκούρας συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο κ. Δαρδαμανέλη στην Καλαμαριά.

Σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια ο Δήμαρχος έγραψε:

“Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από απαλλοτριώσεις με κυρίαρχη την διάνοιξη της Πόντου και τα ανταλλάξιμα.
Το προσεχές διάστημα θα βρεθώ στην Αθήνα και στο Υπουργείο Οικονομικών, μιας και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επεξεργασία και την ουσιαστική επίλυση των αιτημάτων μας.
Οι διμερείς σχέσεις Δήμου και Υπουργείου, είναι πιο δυνατές από ποτέ”.

 

Στις συναντήσεις, που έγιναν στην Καλαμαριά και κατά την παρουσία του στο Δήμο ο κ. Σταϊκούρας έγινε δεκτός με ιδιαίτερη ευχαρίστηση από τοπικά στελέχη της Ν.Δ., παράγοντες της αυτοδιοίκησης και μέλη επιτροπών, που σχετίζονται με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Ο Χρ. Σταϊκούρας με τον Πάνο Καρδαρά, επικεφαλής της ειδικής γραμματείας παραγωγικών τομέων της Δ.Ε. της Ν.Δ. νομού Θεσσαλονίκης. 

Τα μέτρα στήριξης θα υπερβούν τα 10 δισ. ευρώ

Τη διαβεβαίωση ότι τα μέτρα στήριξης των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων κόντρα στην ενεργειακή κρίση θα υπερβούν σημαντικά τα 10 δισ. ευρώ, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων για 8,5 δισ. ευρώ, έδωσε εκ νέου το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ-3, επισημαίνοντας ότι οι προγραμματισμένες παρεμβάσεις μέχρι το τέλος του 2022 ξεπερνούν σημαντικά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αποτελούν το μεγαλύτερο σχετικό πακέτο (στην ΕΕ), σύμφωνα με εκτιμήσεις της Κομισιόν και οίκων αξιολόγησης.

Ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και νέων μειώσεων φόρων, αν υπάρχουν τα περιθώρια: «έχουμε ήδη δει σημαντικές μειώσεις φόρων κι εφόσον υπάρχουν τα περιθώρια, θα δούμε (αν υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω μειώσεις). Σας προϊδεάζω ότι μία εξ αυτών (των φορολογικών ελαφρύνσεων) θα είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ύψους, αθροιστικά, περίπου 450 εκατ. ευρώ», επιβεβαίωσε.

Κληθείς να απαντήσει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» στο αν θα δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στη θέρμανση με πετρέλαιο, ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει “ναι” ή “όχι”, όλα αξιολογούνται. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και εξειδίκευση αυτών».

Ο κ. Σταϊκούρας δεν προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τις παρεμβάσεις στήριξης που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ούτε σε σχέση με το αν τα νέα μέτρα στήριξης για την ηλεκτροδότηση για το φυσικό αέριο θέρμανσης θα έχουν ρήτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Για το πλαφόν στο φυσικό αέριο σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική λύση, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ για τον πληθωρισμό και αν αυτός θα επιμείνει εκτίμησε ότι είναι ένα πρόβλημα που θα κρατήσει πανευρωπαϊκά και παγκοσμίως περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις, η εξέλιξη του οποίου συνεκτιμάται από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία χτίζει γραμμές άμυνας.