Πλούσια σε εκδηλώσεις, σε παιχνίδια, εργαστήρια πειραμάτων, ρομποτική και άλλα ενδιαφέροντα είναι η φετινή «Παραθινούπολη», το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα για παιδιά έως 12 ετών, που άνοιξε σήμερα, Παρασκευή, τις πύλες του στην πλαζ Αρετσούς στην Καλαμαριά.

Τα παιδιά και οι  μεγάλοι μπορούν να βρουν εδώ τσίρκο, κουκλοθέατρο και μουσική, μαζί με άλλες 70 και πλέον εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που φιλοξενούνται στα καλαίσθητα  περίπτερα.

Η πλαζ της Αρετσούς  μεταμορφώθηκε σε μια πολύχρωμη «πόλη» την οποία θα «πλημμυρίσουν» για ένα τριήμερο, παιδικές παρουσίες με τις οικογένειές τους.

«Το χαμόγελο, ο αυθορμητισμός και η αθώα ματιά των παιδιών είναι αυτά που μας γεμίζουν θετική ενέργεια, την οποία οφείλουμε να τους επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο. Δίνουμε ραντεβού στην Πλαζ Αρετσούς με τους μικρούς μας φίλους και μαζί τους να ξανανιώσουμε όλοι παιδιά», δήλωσε ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Ο Δήμος Καλαμαριάς και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων διοργανώνουν για 21η χρονιά το παιδικό φεστιβάλ «ΠΑΡΑΘΙΝΟΥΠΟΛΗ 2023», το μεγαλύτερο φεστιβάλ στη Βόρεια Ελλάδα για παιδιά έως 12 ετών.

Από τις 26 έως τις 28 Μαΐου η Πλαζ Αρετσούς φοράει τα γιορτινά της για να υποδεχθεί παιδιά και γονείς!

Αναλυτικά θα φιλοξενηθούν περισσότερες από 70 εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις: γωνιές παιχνιδιών, messy play, ρομποτική, τσίρκο, σκάκι, πρωτότυπα καλλιτεχνικά εργαστήρια, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσική, παραστάσεις στη μικρή και μεγάλη σκηνή. Θα συμμετέχουν 40 σημαντικοί φορείς, οργανώσεις, εργαστήρια, παιδαγωγικές και καλλιτεχνικές ομάδες.

«Προτεραιότητά μας είναι να προσφέρουμε πρωτότυπες δράσεις μέσα από τις οποίες δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά, τόσο της Καλαμαριάς, όσο και όλους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να διασκεδάσουν, να καλλιεργήσουν τη φαντασία του, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν πάνω σε περιβαλλοντικά και επίκαιρα θέματα» τονίζει η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Βάσω Νικολέττου-Σκάρλιου.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει στα παιδιά και στις οικογένειες τους ξεχωριστές στιγμές χαράς και δημιουργικά ερεθίσματα, μέσα από προσεκτικά επιλεγμένες εκδηλώσεις.  Όλες οι δράσεις αξιοποιούν καινοτόμες σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Δίνεται έμφαση στην ανάδειξη της αξίας του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης και στη σημασία της συμπερίληψης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας.

Ανάδειξη της αξίας του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, όλες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις είναι προσεκτικά επιλεγμένες και αξιοποιούν καινοτόμες σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στην ανάδειξη της αξίας του παιχνιδιού και της βιωματικής μάθησης, όπως και στη σημασία της συμπερίληψης, της συνεργασίας και της επικοινωνίας.

«Το αντίστοιχο τριήμερο πέρυσι, τις πύλες της Παραθινούπολης πέρασαν περισσότερα από 8.000 άτομα. Ξέρουμε ότι οι μικροί μας φίλοι το περιμένουν κάθε χρόνο και μας χαροποιούν τα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών, όπως και το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν για τις εκδηλώσεις», σημείωσε η κ. Νικολέττου.

Οι δράσεις θα γίνονται Παρασκευή και το Σάββατο 18:00-22:00 και την Κυριακή από τις 11:00-14:00 και 18:00-22:00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.