Λαμπροί ήταν και φέτος οι εορτασμοί στην Καλαμαριά το τριήμερο της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος με επίκεντρο τον ομώνυμο μητροπολιτικό ναό και με σπουδαίες εκδηλώσεις.

Πλήθος πιστών προσήλθε στον εσπερινό, αλλά και χθες το πρωί στον ναό, όπου τελέστηκε η θεία λειτουργία σε κλίμα κατάνυξης, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Σε ανακοίνωση της Μητροπόλεως Νεάς Κρήνης και Καλαμαριάς τονίζεται:

Την παραμονή της εορτής τελέστηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κνωσού κ. Μεθοδίου, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων επισκόπων Αμαθούντος κ. Νικολάου και Αλικαρνασσού κ. Ανδριανού, ως και του οικείου ποιμενάρχου κ. Ιουστίνου.

Προ του εσπερινού, πραγματοποίηθηκε υποδοχή της Ιεράς Εικόνος της Θείας Μεταμορφώσεως, η οποία αγιογραφήθηκε στην Ιερά Μονή του Θαβώρ, στη Γαλιλαία, από τη μοναχή της μονής Θαβωρία, δωρήθηκε δε στην Ιερά Μητρόπολη από τον ηγούμενο της Μονής, Αρχιμανδρίτη Ιλαρίωνα.

Ο χοροστατών Επίσκοπος κ. Μεθόδιος διακόνησε, μετά από παράκληση του οικείου ποιμενάρχου, τον θείο λόγο. Με θεολογική ενέργεια αλλά και επαγωγικότητα παρουσίασε το γεγονός της Μεταμορφώσεως, ως δυνατότητα, εν Χριστώ, κατά χάριν θεώσεως του κτιστού ανθρώπου, συσχέτισε δε το γεγονός της Μεταμορφώσεως με την καθημερινότητα του πιστού ανθρώπου.

Η τέλεση της θείας λειτουργίας

Κατά την κυριώνυμο ημέρα, στο Αρχιερατικό συλλείτουργο, προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αμαθούντος κ. Νικόλαος και συλλειτούργησαν οι Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, συμπροσευχομένου δε του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αλικαρνασσού κ. Ανδριανού.

Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο προεξάρχων της Θείας Λειτουργίας Αρχιερεύς κ. Νικόλαος, ο οποίος, με θεολογική πληρότητα και καταπληκτική αμεσότητα ανέλυσε τη σπουδαιότητα της σημερινής εορτής και τη συνέδεσε τόσο με την καλλιέργεια της εν Χριστώ πνευματικής ζωής, αλλά και με την ορθόδοξη εκκλησιαστικότητα των πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευλογήθηκαν, κατά το έθος, τα σταφύλια, ενώ ο Άγιος Αμαθούντος, κατόπιν παρακλήσεως του οικείου ποιμενάρχου, προέβη στη χειροθεσία εις πνευματικόν του, υπηρετούντος στον Ιερό Ναό, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Μιχαήλ Τσαντήλα, πατρός εννέα τέκνων, αποφοίτου των τμημάτων βιολογίας και κοινωνικής θεολογίας και χριστιανικού πολιτισμού του Α.Π.Θ.

Αφ’ εσπέρας τελέστηκε η Ιερά λιτανεία της Ιεράς Εικόνος της Μεταμορφώσεως στους δρόμους της Καλαμαριάς.

Τους χορούς των Ιεροψαλτών, λάμπρυναν, αποδίδοντας εμμελώς έξοχα τα υμνολογικά κείμενα της εορτής, τον μεν πρώτο ο Άρχων Μαΐστωρ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Πέτρος Παπαεμμανουήλ, τον δε δεύτερο ο μουσικολογιώτατος κ. Δημήτριος Χειλάς.

Στις λατρευτικές ακολουθίες συμμετείχε σύσσωμος ο ιερός κλήρος της τοπικής Εκκλησίας, οι άρχοντες του τόπου και πλήθος πιστού λαού.

Εντυπωσιακή ήταν η συμμετοχή του κόσμου από την παραμονή της γιορτής, που παρακολούθησε την ακολουθία του Πανηγυρικού Όρθρου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλαμαριάς.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Αγίας Εικόνος της Μεταμορφώσεως, πλαισιωμένη από την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαμαριάς.
(Φωτό: Κατερίνα Τόλιου / Ι.Μ. Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς)