Στη συνέχεια η δήμαρχος πρόσθεσε:

«Αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Γνωρίζαμε την άσχημη κατάσταση στην οργάνωση και τα οικονομικά, την απαξίωση των υπηρεσιών, την κακοδιαχείριση και το κλειστό σύστημα διοίκησης που εγκαθίδρυσε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Δεσμευτήκαμε για την ανάταξη του Δήμου και την επανεκκίνησή του. Δεσμευτήκαμε να δώσουμε ταυτότητα και όραμα στην πόλη μας, που δυστυχώς έμενε στάσιμη, χωρίς σχέδιο και πυξίδα, χωρίς προγραμματισμό και προτεραιότητες. Τους τέσσερις πρώτους μήνες εργαστήκαμε με μεθοδικότητα αντιμετωπίζοντας μία σειρά από αντιξοότητες».

Οικονομικά στοιχεία και διοικητική αναδιάρθρωση

Η κ. Αράπογλου στάθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου και των υπηρεσιών του, αλλά και στα οικονομικά, τα οποία άλλωστε, επηρεάζουν το σύνολο του παραγόμενου έργου, αλλά και της καθημερινής λειτουργίας του Δήμου Καλαμαριάς.

«Αναδιοργανώνουμε τις δημοτικές υπηρεσίες με στόχο να είναι παραγωγικές και αποτελεσματικές, αξιοποιώντας τις δυνατότητες και τις γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού μας. Με την επικείμενη τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, αναδιαρθρώνουμε τις υπηρεσίες και τις προσαρμόζουμε στις ανάγκες της παραγωγικής λειτουργίας του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα αποκαθιστούμε την εμπιστοσύνη των εργαζομένων προς τη διοίκηση στη βάση της συνεργασίας και της διαβούλευσης και αναδιοργανώνουμε τη διαδικασία του εσωτερικού ελέγχου», τόνισε η κ. Αράπογλου.

Η Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα και στο ζήτημα του πρωτοκόλλου, το οποίο όπως εξήγησε ήταν ανύπαρκτο. «Δε μπορούσα να διανοηθώ πώς υπάρχει Δήμος χωρίς πρωτόκολλο» τόνισε, επισημαίνοντας πώς η δημοτική αρχή θέτει σε λειτουργία ένα πρόγραμμα πρωτοκόλλου, καθώς και ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων, τα οποία βελτιώνουν την αποδοτικότητα, εξοικονομούν ανθρώπινους πόρους, διασφαλίζουν τη διαφάνεια, δημιουργώντας ταυτόχρονα ψηφιακό αρχείο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας του δήμου.

Πρόγραμμα στη βάση ενός ισχνού προϋπολογισμού ανάγκης

Kατά τη διάρκεια του απολογισμού, η Δήμαρχος έκανε ιδιαίτερη μνεία στα οικονομικά στοιχεία και την τραγική κατάσταση στην οποία η δημοτική αρχή παρέλαβε το Δήμο.

«Υλοποιούμε ένα οικονομικό πρόγραμμα στη βάση ενός αναιμικού και ισχνού προϋπολογισμού ανάγκης, τον οποίον συντάξαμε εμείς, καλύπτοντας την αδυναμία ή την συνειδητή επιλογή των προηγούμενης διοίκησης. Εδώ θέλω να σταθώ γιατί αυτό είναι ο πυρήνας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα» τόνισε η Δήμαρχος, δηλώνοντας πώς «παραλάβαμε έναν οικονομικά κατεστραμμένο δήμο» και εξηγώντας πώς η διοίκηση βρήκε ένα υπέρογκο μισθολογικό κόστος που ξεπερνάει τα 17 εκ. ευρώ, καλύπτοντας το τραγικό ποσοστό του 75% των συνολικών τακτικών εσόδων του δήμου, ενώ βρήκαμε 2,2 εκ. ευρώ απλήρωτες υποχρεώσεις και ένα δυσθεώρητο λειτουργικό κόστος που φθάνει τα 27,7 εκ. ευρώ, δηλαδή  το 233% των περυσινών αυξημένων ΚΑΠ μαζί με την προκαταβολή του 2024.

Το έλλειμα των ανταποδοτικών υπηρεσιών αγγίζει τα 3,1 εκ. ευρώ, ενώ το 2019, η διοίκηση Μπακογλίδη άφησε στα ταμεία πλεόνασμα 10 εκ. ευρώ. Βρήκαμε τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις για αποζημιώσεις ιδιοκτησιών που προορίζονται για κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις. Βρήκαμε μια θηλιά που πνίγει τον δήμο και δεν του επιτρέπει να ανασάνει. Με αυτά τα αριθμητικά δεδομένα και ο πιο αδαής στα οικονομικά θα έβλεπε πως το καράβι πάει γραμμή στα βράχια», επεσήμανε η κ. Αράπογλου.

Το παραλιακό μέτωπο και η πράσινη Καλαμαριά

«Συγκροτούμε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο για την πόλη με στόχο να αποκτήσει η Καλαμαριά όραμα, ταυτότητα και έναν οδικό χάρτη επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων της. Να γίνει λειτουργική, πράσινη και φιλική στον πολίτη.

Δίνουμε προτεραιότητα στο δημόσιο χώρο γι’ αυτό δίνουμε τη μάχη για αδόμητο παραλιακό μέτωπο» είπε, αναφερόμενη στο ζήτημα, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση αλλά και την κοινωνία της Καλαμαριάς, η κ. Αράπογλου, επισημαίνοντας πώς είναι τόσο μεγάλος ο αγώνας για την υπεράσπιση του αδόμητου χαρακτήρα του παραλιακού μετώπου, που το Καραμπουρνάκι και η μάχη για να μη χτιστούν οι δύο οικοδομές μπροστά στη θάλασσα, έχει απορροφήσει ήδη το 1/5 της δουλειάς που έχει γίνει τους τελευταίους 4 μήνες.

«Παραλάβαμε μία κατάσταση «τετελεσμένων γεγονότων» στο Καραμπουρνάκι, αλλά δεν αποδεχθήκαμε τη λογική της ήττας, τις πρακτικές εκφοβισμού, τις υποδείξεις συμβιβασμού. Θέσαμε ως  στόχο να σταματήσουμε τη δόμηση η οποία παραβιάζει τον χαρακτήρα του κοινόχρηστου πράσινου της περιοχής και τα καταφέραμε. Έχουμε εμπιστοσύνη στο νομικό μας οπλοστάσιο και συνεχίζουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα» δήλωσε εμφατικά η Δήμαρχος, αναφερόμενη στη μεγάλη επιτυχία της παύσης εργασιών στις «λαμαρίνες», κατόπιν απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της Καλαμαριάς.

Επαλαμβάνοντας πώς η δέσμευση της δημοτικής αρχής για μια πιο πράσινη Καλαμαριά ισχύει στο ακέραιο,  η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στα δύο εμβληματικά έργα, τα οποία θα αναδείξουν την παράκτια ζώνη των 6 χιλιομέτρων.

«Υποβάλλαμε στο ΕΣΠΑ και περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών έργων που ανακοινώθηκαν από τον Περιφερειάρχη, το έργο για την ανάπλαση της ανατολικής εισόδου της πόλης από τον Φοίνικα, στην Σχολή Δικαστών. Ένα έργο 15 εκ ευρώ το οποίο εντάσσεται στις ΟΧΕ ΒΑΑ, ενώ υπογράψαμε με το δήμο Θεσσαλονίκης και την ΜΑΘ την εκπόνηση μελέτης για την ανάπτυξη τουριστικού ποδηλατοδρόμου από το Καραμπουρνάκι έως τη Ρέμβη. Στο πλαίσιο του έργου αυτού σχεδιάζεται η ανάπλαση της παραλιακής ζώνης κατά μήκος του ποδηλατοδρόμου με μια μεγάλη περιπατητική διαδρομή και αναπλάσεις.

Η προώθηση των δύο αυτών έργων θα καταστήσουν την παραλία μας προσβάσιμη σε όλους και θα την αναδείξουν, όπως αρμόζει σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη».

Διεκδίκηση  του εμβληματικού κτηρίου και της ιστορικής πλαζ «Ακτή Αρετσού» από την ΕΤΑΔ

Η κ. Αράπογλου, από το Remezzo, όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, μίλησε και για τη διεκδίκηση τόσο του εμβληματικού κτηρίου όσο και της ιστορικής πλαζ «Ακτή Αρετσού» από την ΕΤΑΔ, επισημαίνοντας πώς το σχέδιο, το οποίο έχει μπει ήδη σε φάση υλοποίησης αφορά τη μεταφορά του συνόλου της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στο «Remezzo», το οποίο μ’ αυτό τον τρόπο θα αποτελέσει έναν χώρο εμβληματικής λειτουργίας για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, ενώ στην πλαζ σχεδιάζεται το Μουσείο Απολυμαντηρίων.

Η Δήμαρχος Καλαμαριάς αναφέρθηκε στις δεκάδες δράσεις, εκδηλώσεις, διοργανώσεις που έγιναν σε μόλις 4 μήνες και με άδεια ταμεία τόσο στην παιδεία, όσο και τον πολιτισμό και τον αθλητισμό. Από τις αποκαταστάσεις, αναπλάσεις και την αντιμετώπιση κάθε μικρού ή μεγαλύτερου προβλήματος στα σχολεία της πόλης, έως σημαντικές εκδηλώσεις ειδικά στο χώρο του «Remezzo», αλλά και στο ΔΑΚ Καλαμαριάς, που φιλοξένησε ήδη πανελλήνια πρωταθλήματα πινγκ πονγκ και μπάσκετ, η Καλαμαριά βγαίνει στο φως, γίνεται ξανά εξωστρεφής και αλλάζει πρόσωπο.

Καθημερινότητα σημαίνει καθαριότητα

«Διαμορφώνουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης των απορριμμάτων με έμφαση στη οικονομική εξυγίανσης των ανταποδοτικών υπηρεσιών και τον εξορθολογισμό της λειτουργίας τους. Βρήκαμε ένα ελλειμματικό προϋπολογισμό των ανταποδοτικών, 3,1 εκ. ευρώ, ενώ στόχος μας είναι μέσα στο 2024 να μειώσουμε το μεγαλύτερο μέρος του ελλείματος, με μέτρα ανακοπής της σπατάλης και διαμόρφωσης κανόνων διαφάνειας και αποτελεσματικής διαχείρισης.

Αλλάζουμε ριζικά το σύστημα μεταφοράς των απορριμμάτων. Διαπραγματευτήκαμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και καταφέραμε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης για τη χρήση του ΣΜΑ Πυλαίας. Με την σημαντική αυτή παρέμβαση μειώνουμε το κόστος λειτουργίας και εξοικονομούμε τουλάχιστον  250.000 € ετησίως.

Ξεκινήσαμε, δυο και πλέον χρόνια μετά την παραλαβή του εξοπλισμού από τον ΦΟΔΣΑ, την υλοποίηση του προγράμματος του «καφέ κάδου». Από τα τέλη Απριλίου ξεκινήσαμε από τις λαϊκές αγορές και την επόμενη περίοδο επεκτείνουμε το πρόγραμμα στα σούπερ μάρκετ και τους χώρους εστίασης.

Ακόμα, στον απολογισμό των 4 μηνών, στάθηκε στην επανασύσταση και της οργάνωσης της πολιτικής προστασίας στο Δήμο, τονίζοντας πώς σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας το ποσοστό ετοιμότητας του δήμου είναι μόλις 39%, από τα χαμηλότερα στη χώρα, γεγονός που απαιτεί την πλήρη αναδιοργάνωση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας.

Σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Επομένως, καταρτίζουμε και επικαιροποιούμε όλα τα σχέδια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών» είπε και αναφέρθηκε σε μία πρωτοβουλία του Δήμου που θα παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες, την ψηφιακή πλατφόρμα εθελοντών, που έχει στόχο να συγκροτηθεί ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό δημοτικό δίκτυο εθελοντισμού.

Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στις σημαντικές ενέργειες στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, μιλώντας για τις δράσεις υγείας σε κάθε γειτονιά, αλλά και το Job Day, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην ίδρυση της Αντιδημαρχίας Προσφυγικής Ταυτότητας.

«Για μας η ανάδειξη της ιστορική ταυτότητας σε έναν τόπο που δημιούργησαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου είναι προτεραιότητα. Είναι πολιτική μας επιλογή.

Γι’ αυτό ιδρύσαμε σχετική Αντιδημαρχία και οργανώνουμε αντίστοιχη δημοτική υπηρεσία αξιοποιώντας την υποδομή του ΙΑΠΕ. Η επόμενη περίοδος θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα στον τομέα αυτό» τόνισε.