Στις 12:00 το μεσημέρι συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας με το ερώτημα διαγραφής του βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας Μάριου Σαλμά, που παραπέμφθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού για “αντικοινοβουλευτική, αντικομματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή”.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον βουλευτή Μάριο Σαλμά ήταν οι τελευταίες τηλεοπτικές του εμφανίσεις όπου επανέλαβε τα περί φωτογραφικών διαγωνισμών σε κυλικεία Μουσείων και Νοσοκομείων, αντιπολιτευόμενος σε επίπεδο ηθικής την κυβέρνηση, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη παραπέμποντάς τον στην επιτροπή Δεοντολογίας για διαγραφή.

Επιβολή λογοκρισίας

Ωστόσο αρκετοί εντός και εκτός ΝΔ υποστηρίζουν ότι η παραπομπή του κ. Σαλμά ισοδυναμεί με επιβολή λογοκρισίας, διότι απλώς επισήμανε προβλήματα και καταστάσεις, που κάνουν τους πολίτες να αντιδρούν, όπως είναι το θέμα των τραπεζικών δανείων. Αλλά και για τους διαγωνισμούς προσλήψεων καλά θα έκαναν τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν στη δημοσιότητα τις προκηρύξεις για να δει ο κόσμος αν είναι φωτογραφικές ή όχι.

“Δεν παραπέμπεται επειδή διαφοροποιήθηκε ιδεολογικά ή πολιτικά. Παραπέμπεται για τις δηλώσεις του περί αδιαφάνειας κατ’ επανάληψη, η κα Μενδώνη έχει απαντήσει εμπεριστατωμένα και δημοσίως” τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με το περιβάλλον του βουλευτή, ο Μάριος Σαλμάς θα προσέλθει στην Επιτροπή Δεοντολογίας σήμερα για να δώσει εξηγήσεις.

Τι αναφέρει ο Μάριος Σαλμάς για τις Τράπεζες και τα funds

Σε ανάρτησή του στο F.B. ο κ. Σαλμάς αναφέρει:
Σημαντική ερώτηση καταθέσαμε 11 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τον κίνδυνο να πληστηριαζονται τα σπίτια των εκατομμυρίων δανειοληπτών απο τα σκληρά funds και για την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας δανειοληπτών, εγγυητών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απειλείται από τα κενά του θεσμικού πλαισίου και την κερδοσκοπία μερικών τραπεζών και ξένων funds.
Οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις που ευαγγελίζονταν ότι προσφέρουν προστασία στους
δανειολήπτες και εγγυητές, ιδιώτες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Οι οφειλέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του πλειστηριασμού της κατοικίας τους. Από τα 90 δις οι υπό διαχείριση οφειλές που βρίσκονται στις εταιρίες διαχείρισης και αντιστοιχούν σε 2.271.548 οφειλέτες μόνο τα 7,2 δις ρυθμίστηκαν εξώδικα.
Επομένως καμία απολύτως ουσιαστική λύση στο σοβαρό πρόβλημα των «κόκκινων δανείων» δεν έχει δοθεί. Αντίθετα, funds και εταιρίες διαχείρισης κερδοσκοπούν αποκομίζοντας υπέρογκα κέρδη, και μάλιστα τα funds αφορολόγητα εντός της χώρας. Το 2023, τα κέρδη των τριών μεγάλων εταιρειών διαχείρισης ανήλθαν περί τα 211 εκατ. ευρώ και είχαν απόδοση κεφαλαίου 28,5%, ανώτερη από τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο κλάδο δραστηριότητας. Είναι αδήριτη ανάγκη να σχεδιαστεί ένα εργαλείο ρύθμισης οφειλών με αποκλειστικό στόχο την άμεση και ουσιαστική προστασία των δανειοληπτών και εγγυητών από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς των κατοικιών και της περιουσίας τους.
Σε σχετική δήλωση ο Καθηγητης Μαριος Σαλμας τόνισε:
« Όπως επισήμανα στον Πρωθυπουργό στην συνεδρίαση της τελευταίας κοινοβουλευτικής ομάδας είναι καιρός να δούμε τους πολλούς. Και ένα απο τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολλών είναι τα κόκκινα δάνεια. Περιμένουμε την απάντηση του κ. Χατζηδακη»