Πανεπιστημιακές έρευνες δείχνουν ότι ο κάθε πολίτης στην Ελλάδα πετάει 87 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, με την χώρα μας να κατέχει την τρίτη θέση στη σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ειδικοί συνιστούν λελογισμένες αγορές στα καταστήματα τροφίμων και αξιοποίηση όλων των υλικών καθώς, το 10% των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου συνδέεται με το φαγητό που δεν καταναλώνεται.

«Αειφορία», «βιωσιμότητα», «πράσινη ανάπτυξη», «κυκλική οικονομία». Όροι γνωστοί αλλά όχι ακόμα ενταγμένοι στην διατροφική μας συμπεριφορά. Τα νοικοκυριά της χώρας, πετούν κάθε χρόνο 930.323 τόνους τροφίμων ενώ κάθε κάτοικος παράγει ετησίως σχεδόν 90 κιλά απόβλητα φαγητού.

Στο πλαίσιο έρευνας του ΕΡΤNews και της Κατερίνας Φάκα αποκαλύφθηκαν στοιχεία από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, όπου την τελευταία δεκαετία, πραγματοποιούνται μελέτες για τη μέτρηση των αποβλήτων τροφίμων σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.

Πετάμε 191 κιλά κατά άτομο τον χρόνο

«Πετάμε 191 κιλά κατά άτομο τον χρόνο. Σε όλα τα στάδια, από το αγρόκτημα στο πιάτο. Αν πάμε μόνο στο πιάτο, σε επίπεδο νοικοκυριού, πετάμε 87 κιλά τον χρόνο κατά μέσο όρο ο καθένας από εμάς» τόνισε η καθηγήτρια Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο, κα Κάτια Λαζαρίδη. «Από αυτά τα 87 κιλά, τα 35 είναι το βρώσιμο μέρος των τροφίμων που θα μπορούσαμε να πούμε σπατάλη τροφίμων. Το μη βρώσιμο μπορεί να είναι οι φλούδες του καρπουζιού ή του πορτοκαλιού».

Η Ελλάδα κατέχει την τρίτη θέση στην σπατάλη τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παράγει191 κιλά απόβλητα κατά άτομο τον χρόνο, την ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος φτάνει τα 131.

Μεγάλες ποσότητες τροφίμων σπαταλούνται εξαιτίας:

  • της υπερπροσφοράς (εκπτώσεις σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ),
  • της κακής συντήρησης ή αποθήκευσης,
  • των επισημάνσεων στις ετικέτες προϊόντων.

Η κα Λαζαρίδη τόνισε ότι «ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι οι ημερομηνίες λήξης, οι οποίες είναι δύο. Η μια λέει «ανάλωση έως» και η άλλη λέει «κατά προτίμηση έως». Θα βρείτε την πιο χαλαρή ημερομηνία αυτή που λέει κατά προτίμηση έως σε πράγματα όπως το αλάτι, η ζάχαρη, το μέλι, αυτό είναι πραγματικά αστείο, αυτά δεν λήγουν. Ακόμα και τα μακαρόνια, τα όσπρια που έχουν κατά προτίμηση έως είναι απόλυτα ασφαλή μήνες μετά από αυτή την ημερομηνία».

Συνδέεται με την κλιματική αλλαγή

Τα τρόφιμα που πετάει μια τετραμελής οικογένεια στη χώρα μας κοστίζουν 300-350 ευρώ ετησίως. Εκτός από το σημαντικό κόστος, τα απόβλητα τροφίμων αφήνουν και ένα έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή.

Η κα Λαζαρίδη ανέφερε πως «υπολογίζεται ότι το 10% των εκπομπών αεριού του θερμοκηπίου οφείλεται σε σπατάλη τροφίμων. Ένα κιλό μοσχαρίσιο κρέας χρειάζεται για να παραχθεί ένα τόνο νερό. Καταναλώνουμε πολλή ενέργεια για να παράγουμε τα τρόφιμα και αυτή την ενέργεια την πετάμε όταν πετάμε τα τρόφιμα».

«Το να πετάμε απόβλητα τροφίμων σημαίνει ότι πετάμε την ενέργεια που ήταν απαραίτητη για να δημιουργηθούν» εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Μανώλης Γραφάκος. «Προφανώς είναι πολύ καλύτερο αυτά να τα διαχειρίζεσαι μέσα από τις μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων που πολλές από αυτές παράγουν ενέργεια με βιοαέριο».