
Αύριο, Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 19ης Ιανουαρίου 2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.
Ως εκ τούτου, τα ξημερώματα της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.
Μετά την ενεργειακή κρίση του 1973 στην Ευρώπη, πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αποφάσισαν να υιοθετήσουν το μέτρο της θερινής ώρας. Η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι άνθρωποι θα εκμεταλλεύονταν καλύτερα το φυσικό φως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Από το 1996, καθιερώθηκε η πανευρωπαϊκή ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία την Άνοιξη τα ρολόγια μετακινούνται μία ώρα μπροστά, ενώ το Φθινόπωρο επανέρχονται μία ώρα πίσω.
Οι χώρες που δεν ακολουθούν την αλλαγή ώρας
Στη λίστα των χωρών που δεν έχουν υιοθετήσει το μέτρο ανήκουν η Ισλανδία, η Λευκορωσία (UTC +3) και η Ρωσία, στην οποία με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας (+4 UTC) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Άλλες χώρες που έχουν καταργήσει ή δεν έχουν υιοθετήσει την εν λόγω πρακτική είναι το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν, η Ιορδανία, η Ναμίμπια, η Συρία, η Ουρουγουάη, η Γεωργία και η Τουρκία.
Η αλλαγή που δεν έγινε ποτέ
Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας.
Μια σειρά από γραφειοκρατικά ζητήματα, όμως, όπως επίσης το Brexit, η πανδημία κορονοϊού στη συνέχεια και πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις που αυτός έχει επιφέρει σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο με την αύξηση των τιμών της ενέργειας, έχουν οδηγήσει σε αναστολή υλοποίησης της απόφασης.