
«Αν δεν αλλάξει κάτι στο επόμενο χρονικό διάστημα, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πιο αυστηρά και πιο σκληρά μέτρα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας για την έξαρση των μεταναστευτικών ροών από την Λιβύη προς την Κρήτη.
Ο Υπουργός, διευκρίνισε ότι αυτή η διαδρομή αποτελεί ένα τελείως διαφορετικό πεδίο επιχειρήσεων από αυτό του ΒΑ Αιγαίου επισημαίνοντας:
«Δεν πρόκειται για 2-3 ή 5 ναυτικά μίλια, αλλά για 100 ή 200 ναυτικά μίλια ανοιχτής θάλασσας. Εκεί είναι αδύνατο να κάνεις οτιδήποτε άλλο πέραν της έρευνας και διάσωσης. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα οδηγούσε σε άλλες καταστάσεις».
Όπως τόνισε, το Λιμενικό Σώμα επιχειρεί σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες, με την κατάσταση στη Λιβύη να συνδέεται άμεσα με γεωπολιτικές πιέσεις.
«Φαίνεται, το τελευταίο διάστημα, ότι από τον στρατάρχη Χαφτάρ μέχρι τον τελευταίο πολέμαρχο της περιοχής, ζητείται μια διαφορετική αντιμετώπιση από την Ε.Ε.», ανέφερε, επισημαίνοντας την πίεση που ασκείται από χώρες όπως η Λιβύη και η Τουρκία, στα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης.
«Για αυτό», όπως σημείωσε, «επίτροπος Μετανάστευσης της Ε Ε πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λιβύη, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Μετανάστευσης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας. Είναι ένα ευρωπαϊκό θέμα και πάντα το θέτουμε ευρωπαϊκά».
Αδιάκοπες οι ροές μεταναστών
Αδιάκοπες είναι οι προσφυγικές ροές στα νότια της Κρήτης με τους αφιχθέντες στο νησί να ξεπερνούν τους 1.500 μόνο το τελευταίο τριήμερο.
Μεγάλη είναι η ανησυχία των τοπικών αρχών για το φαινόμενο καθώς καλούνται να επωμιστούν το βάρος της φιλοξενίας των ανθρώπων αυτών.
Το Λιμενικό Σώμα με τη συνδρομή της Frontex, εντόπισε άλλα δύο πλοιάρια με αλλοδαπούς το πρωί της Δευτέρας (7/7) στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Γαύδου, ενώ την προηγούμενη ημέρα οι αφίξεις ήταν 963, νέο «ρεκόρ» για το νησί.
Με την αύξηση των μεταναστευτικών ροών ξεπερνά φέτος το 350%, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνος Πλεύρης βρίσκεται ήδη στη Λιβύη μαζί με τον επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Μάγκνους Μπρούνερ, και τους υπουργούς εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας με στόχο την εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.
«Ενήμερη» η Κομισιόν
«Eίμαστε ενήμεροι για τις τελευταίες παράτυπες αφίξεις στην Ελλάδα. Είμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις παράτυπες αφίξεις και ο Επίτροπος Μπρούνερ μίλησε με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα για το θέμα αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και αναφέρθηκε στην «ευρωπαϊκή αποστολή από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Μάλτα» τονίζοντας ότι «θα συνεργαστεί με βασικούς παράγοντες τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Λιβύη».
Την ίδια ώρα η Αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη προειδοποιεί:
«Καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση, ο αριθμός των αφίξεων αναμένουμε να αυξηθεί δραματικά» ενώ αναφέρει ότι έχει κατακλυστεί ο εκθεσιακός χώρος στην Αγία, έκτασης 3.900 τετραγωνικών».
Αντιδράσεις προκαλεί και η εικόνα πάνω από 400 μεταναστών «στοιβαγμένους» στο λιμάνι του Ρεθύμνου. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης προειδοποιεί ότι η Λιβύη δεν θα σταματήσει.
Αυστηροί έλεγχοι από την Πολωνία
Το μεταναστευτικό αναμένεται να βρεθεί ψηλά στη ατζέντα της επικείμενης συνάντησης Μακρόν και Στάρμερενώ επί ποδός βρίσκονται οι Αρχές σε Γαλλία και Βρετανία, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών στα στενά της Μάγχης.
Από σήμερα και για τουλάχιστον 30 μέρες η Πολωνία επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με την Γερμανία και την Λιθουανία. Και αυτό, ως απάντηση στους ελέγχους της Γερμανίας που από τον Μάιο επιστρέφει πρόσφυγες από τα σύνορα χωρίς έλεγχο αιτήσεων ασύλου, με πολλούς να ανησυχούν για το μέλλον της Σένγκεν.
Η επιβολή αυστηρών ελέγχων στα σύνορα και με τη Λιθουανία, προκάλεσε αντιδράσεις και εκεί ενώ ο Γερμανός Πρόεδρος τόνισε πως είναι σημαντικό να παραμείνει ανοιχτός ο διάλογος με την Βαρσοβία.
Η αντιπολίτευση στην Πολωνία κατηγορεί τον Πρωθυπουργό ότι υπέκυψε στις πρακτικές της Γερμανίας και πως προσπαθεί να κατευνάσει την ακροδεξιά, ομάδες της οποίας, τις τελευταίες μέρες εμφανίστηκαν να περιπολούν στα σύνορα