Σε μια αδιανόητη παρέμβαση ο ιδιοκτήτης του Twitter, Έλον Μασκ, καλεί τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ελον Μασκ έγραψε:

«Προς ανεξάρτητους ψηφοφόρους:

Η κοινή εξουσία περιορίζει τις χειρότερες υπερβολές και των δύο κομμάτων, επομένως προτείνω να ψηφίσετε για ένα Ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο, δεδομένου ότι η Προεδρία είναι Δημοκρατική.

Οι σκληροπυρηνικοί Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικανοί δεν ψηφίζουν ποτέ την άλλη πλευρά, επομένως οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είναι αυτοί που στην πραγματικότητα αποφασίζουν ποιος είναι επικεφαλής!».

Bρίσκεται εν μέσω επικρίσεων

Έπειτα από την εξαγορά του Twitter από τον Μασκ, διάφορες οργανώσεις επέκριναν τη στάση του όσον αφορά στον έλεγχο του περιεχομένου, η οποία αναμένουν να αυξήσει τον όγκο της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους στην πλατφόρμα.

Η νέα αυτή παρέμβαση του Έλον Μασκ έρχεται καθώς ο δισεκατομμυριούχος βρίσκεται εν μέσω επικρίσεων για τη στάση του όσον αφορά στην επαλήθευση των στοιχείων των χρηστών της πλατφόρμας.

Υπό την ηγεσία του Μασκ, το Twitter θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να αποκτούν επί πληρωμή το μπλε σήμα που δείχνει ότι τα στοιχεία τους είναι επαληθευμένα. Αρκετοί εκφράζουν ανησυχίες για το πώς αυτή η νέα προσέγγιση θα επηρεάσει τη μάχη κατά της παραπληροφόρησης, με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές,αλλά και γενικότερα. Επίσης, αντιδράσεις έχει προκαλέσει η μαζική απόλυση υπαλλήλων του Twitter από τον Έλον Μασκ, που έφερε ακόμα και παρέμβαση του ΟΗΕ.

Ο Μασκ είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι θα ψήφιζε Ρεπουμπλικάνους, αλλά λέει ότι υποστηρίζει μετριοπαθείς και στις δύο πλευρές του πολιτικού σκηνικού των ΗΠΑ.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι Δημοκρατικοί του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντιμετωπίζουν μια σκληρή μάχη για να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου στην ψηφοφορία της Τρίτης.

Οι προγνώσεις δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία της Βουλής, ενώ η μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας φαίνεται πως θα είναι πιο απρόβλεπτη.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση των Ρεπουμπλικανών έχει μεγάλες πιθανότητες να αποσπάσει το λιγότερο 10 με 25 έδρες στην κάτω Βουλή –αρκετές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο σώμα. Οι δημοσκόποι εμφανίζονται πιο διχασμένοι όσον αφορά την τύχη της Γερουσίας, αλλά και εκεί οι Ρεπουμπλικανοί δείχνουν να έχουν το προβάδισμα.

Οι Αμερικανοί εκλέγουν αύριο, 8 Νοεμβρίου, τους κοινοβουλευτικούς τους εκπροσώπους στην Ουάσινγκτον και σε σχεδόν όλες τις τοπικές συνελεύσεις, όπως και τους κυβερνήτες 36 πολιτειών στις 50 των ΗΠΑ.