Σε επιχείρηση επίλυσης του αδιεξόδου που έχει προκύψει για την Κοινοβουλευτική Ομάδα  των ΑΝΕΛ με στόχο τη διάσωσή της της, ώστε να μην χάσει και τα σχετικά προνόμια ο Π. Καμμένος προβαίνουν σήμερα τα επιτελεία των επιτροπών της βουλής σε συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη, κάτι που παραπέμπει σε μεθοδεύσεις για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.

 

Επί του θέματος αναμένεται να επιληφθεί η Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, η οποία συνεδριάζει το μεσημέρι, αν και στην ατζέντα θεμάτων της συνεδρίασης προς τα κόμματα δεν περιλαμβάνεται κάποια πρόταση αλλαγής του κανονισμού της Βουλής, που να αφορά το επίμαχο ζήτημα της ύπαρξης ή μη μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν μπορεί να εισηγηθεί σχετικά., παρότι ο ίδιος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ο κανονισμός, αλλά θα ενισχυθεί ο ρόλος των κομμάτων. Τώρα, πως θα γίνει αυτό, χωρίς την ύπαρξη ή την προσθήκη διατάξεων δεν εξήγησε ο κ. Βούτσης.

Αν, παρά ταύτα, τεθεί στο παρά πέντε θέμα αλλαγής του κανονισμού ή ερμηνείας διατάξεών του, ως επικρατέστερες εκδοχές φέρονται οι εξής: να προταθεί  αλλαγή του άρθρου 15 που προβλέπει ότι ο ελάχιστoς απαιτoύμενoς αριθμός βoυλευτών για τη συγκρότηση μιας Koινoβoυλευτικής Oμάδας είναι 5, ενώ να μην υπάρχει η προϋπόθεση που ορίζει η παράγραφος 2 του ίδιου άρθρου ότι οι βουλευτές αυτοί πρέπει να έχουν εκλεγεί με το ίδιο ψηφοδέλτιο.

Σε αυτήν την περίπτωση διασώζεται ο Καμμένος, ενώ μπορούν και ανεξάρτητοι βουλευτές να συγκροτήσουν ΚΟ, κάτι που θα αφορούσε θεωρητικά και το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, αν και ο ίδιος σε ανάρτησή του σχολίασε ότι: «Κοινοβουλευτικές ομάδες με 2 και 3 βουλευτές δεν μπορεί να υπάρξουν. Όπως δεν μπορεί να συγκροτούνται ΚΟ με δανεικούς βουλευτές. Ξεκάθαρα λόγια. Το Ποτάμι έχει αρχές. Δεν τις θυσιάζει ούτε στα μικρά ούτε στα μείζονα. Δεν μας ενδιαφέρουν τα ευκαιριακά κομματικά οφέλη».

Μια άλλη εκδοχή είναι να διατηρηθούν τα προνόμια του προέδρου της ΚΟ (συμμετοχή σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, γραφεία, υπάλληλοι κ.λπ.) και ας διαλύεται αυτή.

Όποια λύση και να προκριθεί, είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα για θεσμικές φωτογραφικές παρεμβάσεις και αλχημείες στο έργο της Βουλής προκειμένου να διασώσει τον πρώην εταίρο της.

Μπορεί επίσης να δημιουργηθεί και μια άλλη κοινοβουλευτική ομάδα από πέντε ανεξάρτητους που δεν θα εντάσσονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα στηρίζουν την κυβέρνηση. Για παράδειγμα ομάδα θα μπορούσαν να κάνουν οι Ε. Κουντουρά, Β. Κόκκαλης, Θ. Παπαχριστόπουλος (ή Τ. Κουίκ), η Κ. Παπακώστα και ο Σπ. Δανέλλης.

 

Ενίσχυση των κομμάτων, λέει ο Ν. Βούτσης

 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ξεκαθαρίζει ότι ο κανονισμός της βουλής δεν αλλάζει, αλλά θα συζητηθεί η ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων.

Ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον Αθήνα 9,84, ξεκαθάρισε ότι η αυριανή συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κομμάτων και όχι σε αλλαγές στη σύνθεση και την οντόντητα των κοινοβουλευτικών ομάδων και αυτό δεν αποτελεί αλλαγή του κανονισμού.

Όπως γράφει η “Εφημερίδα των Συντακτών” (efsyn.gr) ο πρόεδρος της Βουλής πέρριψε τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι υποκύπτει σε εκβιασμούς και έκανε λόγο για για παροχέτευση διαρροών, ψευδών, εκβιασμών και απειλών, που όχι μόνο δεν βοηθούν το πολιτικό σύστημα, αλλά αντιθέτως το υπονομεύουν». Ερωτηθείς, μάλιστα, για το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής στο πρόσωπό του από τη ΝΔ, ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.

Ο πρόεδρος της Βουλής τοποθετήθηκε και αναφορικά με την παρέμβασή του για τη μη παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, εξηγώντας ότι η συζήτηση με τον βουλευτή είχε να κάνει με την «ευταξία των πραγμάτων».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να απαντήσει και στον Πάνο Καμμένο λέγοντας χαρακτηριστικά «ο καθένας κρίνει τα όρια και το επίπεδο. Είναι θλιβερό φαινόμενο αυτή η κατάσταση. Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. έχει την εμπειρία να σταθμίσει τη δημόσια έκθεσή του».

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή του Κανονισμού της Βουλής θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι της Δευτέρας.

Αντιδράσεις και πρόταση μομφής;

Η αντιπολίτευση έχει σηκώσει υψηλά τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, ενώ και οι Πάνος Καμμένος και Σταύρος Θεοδωράκης που ενδέχεται να ωφεληθούν από τις όποιες αλλαγές ασκούν κριτική στην κυβέρνηση.

Από τη Νέα Δημοκρατία αφήνουν ακόμη ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου της Βουλής, κάτι που σημείωσαν εκ νέου σήμερα οι Άδωνις Γεωργιάδης και Νίκη Κεραμέως μέσω του ΣΚΑΪ.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής άσκησε σφοδρή κριτική και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής «να μην συνεναίσει στην απαίτηση για φωτογραφικές αλλαγές».

«Δεν απειλούμε αλλά δεν απειλούμαστε. Θέλουν να πάρουν κατά παράβαση του κανονισμού και την Κοινοβουλευτική Ομάδα; Τους τη χαρίζω. Ας την πάρουνε. Την ψυχή μας όμως δεν θα την πάρουνε ποτέ» δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του κόμματος που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε «η έδρα της Β’ Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες» αναφερόμενος στην έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου. «Του τον χαρίζω τον κ. Κουίκ άμα θέλει ο κ. Τσίπρας, αλλά η έδρα της Β΄ Αθηνών ανήκει στους Ανεξάρτητους Έλληνες. Έχει υποχρέωση στο όνομα της έντιμης συνεργασίας που είχαμε, να την επιστρέψει», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέλαβε την αντίθεσή του δηλώνοντας ότι δεν νοούνται κοινοβουλευτικές ομάδες με τρεις βουλευτές ή με δανεικούς βουλευτές