
Κατατέθηκε στη Βουλή η πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατόπιν συμφωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκος Ανδρουλάκης.
Η κυβέρνηση αποδέχτηκε την άμεση έναρξη της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί σε τρεις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2025.
Υπογράφουν συνολικά 85 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας καθώς και 9 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Αμέσως πήρε τον λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τοποθέτησή του, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας θα ξεκινήσει σήμερα, στις 19:00. «Δεν πιστεύω να είστε απροετοίμαστοι, κύριοι της αντιπολίτευσης, τόσο καιρό τη δουλεύατε την πρόταση αυτή».
Ανδρουλάκης: Μνημείο εγκληματικής ανικανότητας
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι «85 βουλευτές καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που οι πράξεις της αποτελούν μνημείο εγκληματικής ανικανότητας για την τραγωδία των Τεμπών. Μια κυβέρνηση βυθισμένης ένα στην αλαζονεία και διαφθορά που έχει κόψει δεσμούς με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας».
Μητσοτάκης: Τέτοια πρόταση δυσπιστίας δεν έχουμε ξαναδεί
Τοποθετούμενος επί της πρότασης δυσπιστίας, ο κ.Μητσοτάκης είπε: “Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω επισημαίνοντας ένα προφανές κοινοβουλευτικό παράδοξο μιας προαναγγελθείσα πρότασης δυσπιστίας η οποία δεν κατατείνετε στο τέλος της συνεδρίασης ‘όπως θα ανέμενε κανείς για μια συνεδρίαση που με τόση ένταση ζητούσατε αλλά στο μέσο.
Στερώντας από τον πρωθυπουργό της δευτερολογίας και της απάντησης στα ερωτήματα που θέσατε. Δεν τηρείτε ούτε τα προσχήματα. Είμαι 21 χρόνια στο κοινοβούλιο και τέτοια πρόταση δυσπιστίας δεν έχουμε ικανά δει. Είχατε κάποια προβλήματα συνεννόησης. Τέτοιος ο ενθουσιασμός της υποβολής που την υποδεχθήκατε με σιωπή ενώ στην αίθουσα είναι η μισή κοινοβουλευτική σας ομάδας. Ας μην μιλήσω για πρόταση αγγαρεί”.
Στη συνέχεια το λόγο θα πάρουν οι εισηγητές των κομμάτων και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών