
Άνοδος της θερμοκρασίας αρχίζει από αύριο, φτάνοντας σε επίπεδα και λίγο πιο πάνω από τα κανονικά, ενώ άλλη κρύα ημέρα δεν προβλέπεται για το επόμενο δεκαπενθήμερο., σύμφωνα με τις προβλέψεις μετεωρολόγων.
Σήμερα σημειώνονται τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και λίγες παροδικές νεφώσεις στις υπόλοιπες περιοχές. Στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις άνεμοι , η θερμοκρασία φτάνει στα βόρεια και τα ανατολικά τους 12 με 14 βαθμούς, στην υπόλοιπα χώρα τους 14 με 16 βαθμούς
Στη Θεσσαλονίκη ηλιοφάνεια με λίγες παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία μέχρι 14 βαθμούς. Την άλλη εβδομάδα αναμένεται να φτάσει τους 17 – 19 βαθμούς.
Στην Αττική παροδικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία το μεσημέρι στους 13 με 16 βαθμούς.
Τι είναι η ηλιακή άλως, που εμφανίστηκε στην Αργολίδα
Την Κυριακή το μεσημέρι στη χώρα μας εμφανίστηκε ηλιακή άλως, η φωτογραφία από την Νέα Κίο της Αργολίδας. Πρόκειται για ένα φωτεινό δαχτυλίδι γύρω από τον ήλιο (και το βράδυ γύρω από το φεγγάρι). Οφείλεται στη διάθλαση του φωτός στους παγοκρυστάλλους από τους οποίους αποτελούνται οι συγκεκριμένες υψηλές νεφώσεις που βρίσκονται περίπου στα 6000 μέτρα.
Το φαινόμενο δεν είναι πολύ γνωστό στους σύγχρονους Έλληνες των μεγάλων αστικών κέντρων. Αναφέρεται όμως συχνά από τους αρχαίους Έλληνες. Μάλιστα ο Αριστοτέλης στο έργο του “Μετεωρολογικά” όχι μόνο το περιγράφει αλλά προσπαθεί να το εξηγήσει και μάλιστα η εξήγηση που δίνει είναι πολύ κοντά στην πραγματική.
Ταυτόχρονα η άλως αναφέρεται από αρκετούς αρχαίους συγγραφείς (π.χ Θεόφραστος) ως «σημείο» (δηλαδή σημάδι) από το οποίο θα μπορούσε να γίνει πρόγνωση για τον καιρό που θα επικρατήσει.
Αυτά τα «σημεία» για την άλω επιβίωσαν στην παράδοση τους λαού μας για χιλιάδες χρόνια και χρησιμοποιούνταν ακόμα και πριν από λίγες δεκαετίες όπου η άλως αναφερόταν ως «κύκλος», «αλώνι» ή «φωτοστέφανο» ή «στεφάνι» ή «δαχτυλίδι» (γύρω από τον ήλιο ή την σελήνη). π.χ του ήλιου κύκλος άνεμος ,του φεγγαριού βρεχάμενος”.
Αξίζει να τονιστεί ότι το οπτικό αυτό φαινόμενο ονομάζεται και στη διεθνή βιβλιογραφία “halo” (η αρχαιοελληνική λέξη άλως έχει δασεία) και έτσι είναι γνωστό παγκοσμίως.