
Μέχρι το 2026, η ΔΕΗ αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία απολιγνιτοποίησης, στη Δυτική Μακεδονία, αποσύροντας την τελευταία λιγνιτική μονάδα, Πτολεμαΐδα 5, η οποία θα μετατραπεί σε μονάδα ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου.
Στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης, η εταιρεία προχωρά σε εκτεταμένες επενδύσεις για την αξιοποίηση των παλαιών λιγνιτικών εκτάσεων, εστιάζοντας στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, μονάδων αποθήκευσης ενέργειας, αντλησιοταμιευτικών μονάδων, νέων μονάδων αερίου και συμπαραγωγής.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής της, η ΔΕΗ παρουσίασε τη δημιουργία ενός Giga Data Center στη Δυτική Μακεδονία. Πρόκειται για ένα έργο, προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, που θα ενταχθεί στις ευρωπαϊκές υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, ανταποκρινόμενο στη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση για υπολογιστική ισχύ.
Μητσοτάκης: Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια
«Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια, πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας» ανέφερε για τη δημιουργία του Giga Data Center στην Πτολεμαΐδα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία.
Σκοπός του σχεδίου, είπε ο Κ. Μητσοτάκης, είναι «να αντικατασταθούν όσες θέσεις εργασίας χάθηκαν από την απολιγνιτοποίηση και να αντικατασταθούν από νέες καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας».
«Διότι ακριβώς διαθέτουμε εδώ πέρα στη Δυτική Μακεδονία, ένα μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα που είναι ακριβώς αυτές οι υφιστάμενες υποδομές, οι οποίες πρέπει και μπορούν να περάσουν σε μία νέα εποχή», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Οι δράσεις θα δημιουργήσουν παραπάνω από 2.500 θέσεις εργασίας… Να κάνουμε τη Δυτική Μακεδονία πόλο ανάπτυξης και εξωστρέφειας.», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και ανακοίνωσε την προκήρυξη ακόμα 700 θέσεων που επιδοτούνται από τη ΔΥΠΑ, καθώς ήδη οι πρώτες 700 έχουν απορροφηθεί.
Σε άλλο σημείο ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:
“Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ πιο αισιόδοξα και πολύ πιο ενθαρρυντικά. Είχαμε την ευκαιρία πριν, στην Περιφέρεια, να παρουσιάσουμε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, διαπιστώσαμε το ενδιαφέρον των εταιρειών να επενδύσουν στην περιοχή σας, μεγάλων εταιρειών, μικρών εταιρειών, ανακοινώσαμε την επέκταση του προγράμματος της επιδοτούμενης απασχόλησης από τη ΔΥΠΑ κατά 700 ακόμα θέσεις.
Όμως, σε αυτό το παζλ του σχεδιασμού μας, αισθανόμουν πάντα ότι έλειπε κάτι. Έλειπε κάτι μεγάλο, έλειπε κάτι εμβληματικό. Ήταν κάτι το οποίο μου το έλεγαν πολλές φορές και οι φορείς της περιοχής: σημαντικές οι επιμέρους επενδύσεις τις οποίες κάνουμε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να φέρουμε στη Δυτική Μακεδονία μία μεγάλη, μία εμβληματική επένδυση, μία επένδυση η οποία θα βάλει τη Δυτική Μακεδονία για τα καλά στον χάρτη της ανάπτυξης, της καινοτομίας, των νέων τεχνολογιών;
Και ήρθαν έτσι τα πράγματα που αυτή την επένδυση τη δρομολογεί η εταιρεία η οποία είναι ταυτισμένη με την ιστορία της Δυτικής Μακεδονίας, που δεν είναι άλλη από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και όταν το συζητήσαμε για πρώτη φορά αυτό το σχέδιο με τον Γιώργο, διαπιστώναμε ότι όσο βάζαμε κάτω τα πραγματικά δεδομένα και τα νούμερα, τόσο μεγάλωναν οι φιλοδοξίες και της εταιρείας και, προφανώς, του ελληνικού Δημοσίου, καθώς παραμένουμε ο βασικός μέτοχος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Και η τελική κατάληξη αυτού του σχεδιασμού ήταν αυτή η παρουσίαση την οποία είδατε σήμερα.
Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας
Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε.
Και αυτό το σχέδιο έχει δύο πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας είναι η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και κάποια έργα παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τι; Ουσιαστικά συνεχή παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
Γι’ αυτό βλέπετε πολλά φωτοβολταϊκά, γι’ αυτό βλέπετε και αυτά τα έργα αντλησιοταμίευσης, τα οποία ουσιαστικά τι είναι; Για να το πούμε με απλά λόγια: είναι μεγάλες μπαταρίες, τα οποία ταυτόχρονα, βέβαια, αναδιαμορφώνουν και το φυσικό περιβάλλον και γι’ αυτό και προσθέτουμε στα έργα αυτά, προσθέτει η ΔΕΗ και την μετατροπή της «Πτολεμαϊδας 5» σε μία σύγχρονη μονάδα φυσικού αερίου. Διότι, ναι, υπάρχουν στιγμές που ο ήλιος και ο άνεμος δεν προσφέρουν ενέργεια και που και η αποθήκευση ενέργειας μπορεί και αυτή να φτάσει στα όριά της”.