Θετική υποδοχή επεφύλαξαν σε γενικές γραμμές τα γερμανικά ΜΜΕ στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ με το πρώτο δίκτυο της κρατικής τηλεόρασης να επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση παίρνει στα σοβαρά τις προεκλογικές της δεσμεύσεις προωθώντας μειώσεις φόρων για πολίτες και επιχειρήσεις που θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα την αγορά εργασίας.

Η εφημερίδα Handelsblatt μάλιστα επισημαίνει  την εντυπωσιακή αλλαγή διάθεσης στην Ελλάδα που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις: «Αν γίνονται αυτό το Σαββατοκύριακο εκλογές στην Ελλάδα, ο Μητσοτάκης κι η ΝΔ θα έπαιρναν ποσοστό 42,7% +3% σε σχέση με τις εκλογές προ διμήνου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπαρινε 23,5% -8% λιγότερο από ό,τι στις 7 Ιουλίου.

Έτσι η ΝΔ έχει αυξήσει σύμφωνα με τη δημοσκόπηση στο δίμηνο που βρίσκεται στην εξουσία το προβάδισμά της από 8,3% σε 19,2%»

Handelsblatt: Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πιέζει για χαλάρωση των στόχων λιτότητας»

Η Handelsblatt σε άρθρο με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας πιέζει για χαλάρωση των στόχων λιτότητας γράφει:

«Ήταν μια πολύ ιδιαίτερη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου διοργανώνεται κάθε χρόνο η Διεθνής Έκθεση, η μεγαλύτερη της Ελλάδας. Τα εγκαίνια της εμπορικής έκθεσης είναι παραδοσιακά το φόρουμ για την ετήσια ομιλία της οικονομικής πολιτικής του εκάστοτε επικεφαλής της κυβέρνησης. Σχεδόν δύο μήνες μετά τη νίκη των εκλογών στις 7 Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στο Συνεδριακό Κέντρο Βελλίδης το βράδυ του Σαββάτου».

«Ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποσχεθεί τον παράδεισο στους Έλληνες – ή μήπως μπορεί;» διερωτάται η γερμανική οικονομική εφημερίδα. «Η ομιλία του στη Θεσσαλονίκη είχε το σύνθημα “ανάπτυξη για όλους”…

Και πράγματι, υπάρχει κάτι για όλους με στόχο τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της χώρας. Τα κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογούνται εφεξής με 24% αντί για 28%, ρύθμιση που ισχύει για το τρέχον έτος. Αργότερα ο Μητσοτάκης θέλει να μειώσει το φόρο στο 20%. Η κυβέρνηση μειώνει στο μισό -από 10% σε 5%- τον φόρο επί των κερδών από τα μερίσματα. Ελαφρύνσεις υπάρχουν και για το φόρο εισοδημάτων. Εισοδήματα έως 10.000 ετησίως θα φορολογούνται εφεξής με 9% αντί για 22%. (…)

Ο Μητσοτάκης θέλει να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας του με επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νεογέννητο παιδί και μεγαλύτερα επιδόματα για τα παιδιά», λέει το άρθρο σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού και τo brain-drain που θα οδηγήσουν στην «αναγέννηση της Ελλάδας».

Η Handelsblatt σχολιάζει ότι «ο Μητσοτάκης έκανε καλή και γρήγορη αρχή ως πρωθυπουργός, φθάνοντας στο Μαξίμου με μια λίστα έτοιμων νομοσχεδίων και μεταρρυθμιστικών σχεδίων (…) Έχει επίσης καταπιαστεί ήδη με μεγάλα projects, που είχαν μπει στο συρτάρι επί χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως το λιμάνι του Πειραιά και η αξιοποίηση του Ελληνικού.»

Σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «δεν ενέδωσε στον πειρασμό να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την προηγούμενη κυιβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε για “άδεια ταμεία” διαμαρτυρήθηκε, ούτε για “καμμένη γη”».

Πηγή: iefimerida.gr