Σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης χρησιμοποίησαν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και άλλοι ομιλητές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε στο Καφέ του Μύλου, παρουσία μεγάλου αριθμού προσκεκλημένων.

 

Τόσο ο κ. Φιλιππίδης, όσο και εκπρόσωποι ομοσπονδιών του κλάδου κατήγγειλαν την υψηλή φορολογία, το κόστος των εισφορών και πολλά ακόμη αντικίνητρα, που γονατίζουν το εμπόριο και δεν αφήνουν περιθώρια ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Επίσης καταγγέλθηκε το γεγονός ότι οι τράπεζες δίνουν σε ξένους οίκους (funds) τεράστιες προμήθειες για την εξαγορά των επιχειρήσεων με κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να περιέρχονται σε ξένους  πολλές μονάδες, έναντι πινακίου φακής.

Σύμφωνα με στοιχεία, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αντιμέτωποι με τα ξένα funds βρίσκονται περισσότεροι από 150.000 δανειολήπτες, των οποίων το κόκκινο καταναλωτικό δάνειο, τα χρέη από πιστωτικές κάρτες και οι μη εξυπηρετούμενες οφειλές  αγοράστηκαν από τις ξένες εταιρείες.

Στην πρώτη επαφή με τους εκπροσώπους των ξένων funds, είτε πρόκειται για δικηγορικά γραφεία, είτε για τις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων -οι οποίες κάνουν τη διαχείριση (service) για το fund που αγόρασε τα δάνεια-, οι δανειολήπτες διαπιστώνουν ότι η πολιτική των ξένων είναι αυστηρή,το κούρεμα δεν δίνεται απλόχερα και εμπροσθοβαρώς, ενώ ο κίνδυνος κατάσχεσης -στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι διαθέτουν περιουσία- των ακίνητων αλλά και κινητών περιουσιακών τους στοιχείων είναι αυξημένος.

Ο κ. Φιλιππίδης αναφερόμενος στα του κλάδου στη Θεσσαλονίκη τόνισε ότι «στόχος της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου και μέλημά της, είναι η επιβίωση των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων της πόλης μας, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε και μ’ αυτό τον στόχο θα συνεχίσουμε, δηλώνοντας όλοι παρόντες και δίπλα σε όλους τους συναδέλφους μας».

Στην εκδήλωση προκάλεσε εντύπωση η ομιλία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τιτζικώστα, ο οποίος κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική στον τομέα της επιβάρυνσης των επιχειρήσεων, καθώς, όπως είπε οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις υπερβαίνουν συχνά το 80% του τζίρου.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Μάρδας, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκος Ταχιάος, Γιώργος Ορφανός, Κων. Ζέρβας και άλλοι.