Άφησαν για δύο μήνες χωρίς ρεύμα την Ψέριμο γιατί δεν υπάρχει άνθρωπος να το συνδέσει!

………………………………………………………………..

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι λιγοστοί κάτοικοι της Ψερίμου, καθώς στο νησί, που βρίσκεται ανάμεσα στην Κάλυμνο, την Κω και στα τουρκικά παράλια, το τελευταίο δίμηνο δεν υπάρχει ρεύμα στους δρόμους και η περιοχή βυθίζεται στο σκοτάδι μόλις πέσει ο ήλιος…

Μάλιστα, δεν φτάνει η ταλαιπωρία που υφίστανται οι 24 κάτοικοι του νησιού, ήρθε και η τουλάχιστον προκλητική απάντηση του δημάρχου (το νησί υπάγεται στον Δήμο Καλυμνίων) στο αίτημά τους για αποκατάσταση της λειτουργίας της εγκατάστασης με διόρθωση βλάβης. «Επί 60 σχεδόν ημέρες μάς λένε πως δεν υπάρχει άτομο να μας στείλουν για να βάλει το ρεύμα. Το βράδυ στο λιμάνι μπορεί να μπει όποιος θέλει χωρίς να καταλάβουμε τίποτα» αναφέρει στην εφημερίδα «Δημοκρατία» η 60χρονη κυρία Φωτεινή, τονίζοντας ότι οι Ψεριμιώτες έχουν συνειδητά λησμονηθεί από την Πολιτεία.Εκτός, όμως, από τη βλάβη στις εγκαταστάσεις του ρεύματος, οι κάτοικοι της Ψερίμου, γνωστοί και ως «ερημίτες του Αιγαίου», καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν πλήθος προβλημάτων, τα οποία, όπως λένε, προκύπτουν από την αδιαφορία των ιθυνόντων. «Ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα άλλα νησιά έχουμε μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, ενώ όταν η θάλασσα έχει φουρτούνες, το καΐκι κάνει έως και πέντε ημέρες να μας εφοδιάσει με τρόφιμα» σημειώνει η κυρία Φωτεινή και προσθέτει ότι ακόμη μια «πληγή» του νησιού είναι η έλλειψη γιατρού: «Εχασα τον άντρα μου πέρυσι στη μέση του πελάγους ενώ τον μεταφέραμε με φουσκωτό στην Κάλυμνο. Η ζωή μας είναι δραματική, μας έχουν εγκαταλείψει όλοι».

Επιπλέον, η γεωγραφική θέση του νησιού, που βρίσκεται μόλις 10 μίλια από τα τουρκικά παράλια και ένα τέταρτο από τα Ιμια, γεμίζει τους κατοίκους με αίσθημα ανασφάλειας. «Ο κοντινότερος φύλακας που υπάρχει απέχει δύο ώρες από εδώ. Ωσπου να φτάσε σε εμάς σε περίπτωση τουρκικής εισβολής θα μας έχουν σφάξει όλους. Κάθε πρωί, όταν ξημερώνει, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να προσευχηθούμε στην Παναγία για να περάσει η μέρα χωρίς απώλειες για το νησί μας» λέει ο 35χρονος Γιώργος, ένας εκ των δύο νέων ανθρώπων που έχουν απομείνει στην Ψέριμο.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ/Fanari.gr