Με διάλυση και επιστροφή του στην αρχική του μορφή οδεύει το Κίνημα Αλλαγής, καθώς οι συνιστώσες του διαχωρίζουν τη θέση τους σε κορυφαία ζητήματα, όπως το Μακεδονικό και συντάσσονται με τις θέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Το χειρότερο δεν είναι ότι απομακρύνονται τα ηγετικά πρόσωπα, όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜΑΡ, αλλά  το γεγονός ότι φεύγουν και κάνουν καταγγελίες για “δωροδοκίες” και για συναλλαγές, που δεν τιμούν τον λεγόμενο προοδευτικό χώρο.

Βέβαια η αναφορά του Θ. Θεοχαρόπουλου σε πρόταση για να μπει στο ψηφοδέλτιο επικρατείας δεν μπορεί να συνιστά δωροδοκία, αφού είναι απολύτως θεμιτό να τίθεται επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο αυτό ο αρχηγός του αδελφού κόμματος σε έναν συνασπισμό, όπως είναι το ΚΙΝΑΛ. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ίδιος δεν βγήκε να το διαψεύσει δείχνει έλλειψη παρρησίας και μικρότητα.

Μετά τις εξελίξεις αυτές η Φώφη Γεννηματά προσπαθεί να σώσει ό,τι σώζεται. Έτσι στέλνει μήνυμά προς το εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ και προς τους ψηφοφόρους του κόμματος τονίζοντας ότι θα εγγυηθεί την ενότητα και την προοπτική της παράταξης.

Με δήλωσή της στα “ΝΕΑ” λίγες ώρες μετά την διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου και μετά το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στη Συμφωνία των Πρεσπών η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής διαμηνύει ότι θα εγγυηθεί την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης «χωρίς βαρονίες και τιμάρια» και προσθέτει: «Κατ’ απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία».

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά:

«Ζήτησα καθαρή εντολή από τους πολίτες για να εγγυηθώ την ενότητα και τις προοπτικές της παράταξης χωρίς βαρονίες και τιμάρια.

Έκανα όλες τις αναγκαίες υπερβάσεις, ακόμα και παραχωρήσεις, για να το διασφαλίσω. Γι’ αυτό κατ’ απαίτηση της κοινωνικής μας βάσης δεν είναι αποδεκτές στρατηγικές που συγκρούονται με την απόφαση του Συνεδρίου μας για αυτόνομη πορεία. Απευθύνομαι στη βάση της παράταξης, στους ιδρυτές προοδευτικούς πολίτες, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο ενιαίος φορέας και να δώσουμε νικηφόρα τις πολιτικές μάχες που έχουμε μπροστά μας».

 

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ισχυρίστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ότι του προτάθηκαν ανταλλάγματα προκειμένου να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο πρόεδρος του κόμματος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, κατά την δευτερολογία του ανέφερε:«Μου προτάθηκε να είμαι επικεφαλής του Ψηφοδελτίου Επικρατείας αρκεί να καταψηφίσω την συμφωνία των Πρεσπών και η απάντηση μου ήταν αρνητική γιατί τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σε καμία περίπτωση με πρόσκαιρα κομματικά οφέλη.Από την άλλη, μου διαμηνύθηκε ότι αν η ΔΗΜΑΡ αποφασίσει το ΝΑΙ, θα υπάρξει διαγραφή. Είναι φανερό ότι ένα προοδευτικό δημοκρατικό κόμμα δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι».

Διαγραφή Θεοχαρόπουλου και έκτακτο συνέδριο

Μετά την υπερψήφιση της εισήγησης του Προέδρου της από την Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η Φώφη Γεννηματά έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ τον Θανάση Θεοχαρόπουλο.Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αν και είχε δηλώσει ότι για τη συμφωνία των Πρεσπών δεν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, ωστόσο είχε προειδοποιήσει ότι θα υπάρξουν συνέπειες για εκείνους που θα πάνε κόντρα στη γραμμή του κόμματος.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ

Με απόφαση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.Η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Επίσης με απόφαση της Προέδρου σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού,συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.

Το σχόλιο της ΔΗΜΑΡ:

«Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ διέγραψε σήμερα τον πρόεδρο του ενός από τα δύο κόμματα της Συμπαράταξης στη Βουλή, λόγω της απόφασης της ΔΗΜΑΡ να πει ΝΑΙ σε ένα εθνικό θέμα αρχών.Η στάση της ΔΗΜΑΡ υπηρετεί μόνο τα εθνικά συμφέροντα.Οι προοδευτικοί κεντροαριστεροί πολίτες μπορούν να κρίνουν. Κρίμα.»

Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ