Ενώ και πάλι διερχόμενοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας κινδύνεψαν από την έκρηξη βόμβας στο Κολωνάκι, οι επίσημες αρχές και η πολιτική ηγεσία δεν φαίνεται να δείχνουν την απαραίτητη αυστηρότητα στην πάταξη του φαινομένου της τρομοκρατίας.

 

Αντίθετα μάλιστα. Στο σκοτάδι βρίσκονται οι έρευνες για την έκρηξη στον ΣΚΑΪ, ουδεμία  ένδειξη υπάρχει για εξιχνίαση της νέας επίθεσης στην εκκλησία του Κολωνακίου και επιπλέον δίνεται άδεια έξι ημερών στον εκτελεστή της 17 Νοέμβρη Δημήτρη Κουφοντίνα. Υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι λίγοι οι πολίτες, που λένε ότι η Αθήνα δίνει πάλι την εικόνα του “ξέφραγου αμπελιού”, με τον κόσμο να ανησυχεί και τους βομβιστές να “χορεύουν”…

Τα γεγονότα αναλυτικά:

Στο Κολωνάκι ολοκληρώθηκαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας μετά την έκρηξη  στο ναό του Αγίου Διονυσίου από την οποία τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, ένας αστυνομικός και ο νεωκόρος του ναού.

Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής έστειλαν τα ευρήματα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα για την κατασκευή της βόμβας, αλλά και τους κατασκευαστές της. Ήδη από τα πρώτα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους, ο εκρηκτικός μηχανισμός δεν παραπέμπει σε κάποια γνωστή τρομοκρατική ομάδα, αλλά δείχνει πως πρόκειται για «εκπαιδευόμενους» τρομοκράτες, οι οποίοι έκαναν πρόβα.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως ο εμπρηστικός μηχανισμός και η συνδεσμολογία της βόμβας μάλλον ήταν μια δοκιμή χτυπήματος. Μέσα στο μεταλλικό κουτί ο εκρηκτικός μηχανισμός αποτελούνταν από μερικά μπουκάλια με εύφλεκτο υγρό και πάνω σε αυτά ήταν δεμένα διάφορα βαρελότα, ενώ η συνδεσμολογία ήταν παρόμοια με αυτήν μίας ωρολογιακής βόμβας.

Τα στοιχεία αυτά κάνουν την Αντιτρομοκρατική να μιλάει για νέους τρομοκράτες που πειραματίζονται, χωρίς ωστόσο να αποκλείουν και κάποιο άλλο ενδεχόμενο για την ταυτότητα των δραστών, αφού ακόμα είναι πολύ νωρίς. Αμεσα στο σημείο έφτασε η αντιτρομοκρατική Τα θραύσματα από τη βόμβα και όποιο άλλο στοιχείο μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Καρέ καρέ όλα τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας  

Στα χέρια τις ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται και τα δεδομένα από τις κάμερες ασφαλείας της περιοχής και πλέον ελέγχονται καρέ καρέ, προκειμένου να εντοπιστούν οι δράστες που άφησαν τη βόμβα στην είσοδο του ναού, να βρουν οι αστυνομικοί το δρομολόγιο των βομβιστών, αλλά και τι ώρα ακριβώς τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό στον Άγιο Διονύσιο.

Αμέσως έκλεισαν οι δρόμοι γύρω από τον Αγιο Διονύσιο

Αυτό πάντως που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό είναι πως δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Δεν έγινε κάποιο προειδοποιητικό τηλεφώνημα για την τοποθέτηση της βόμβας στον Άγιο Διονύσιο, όπως συμβαίνει συνήθως, και πλέον είναι ξεκάθαρο ότι από τύχη δεν υπήρξαν θύματα από την έκρηξη στο Κολωνάκι.

 

Άλλοι βάζουν βόμβες και άλλοι βγαίνουν από τη φυλακή

 

Νέα άδεια, την τρίτη κατά σειρά από τις αγροτικές φυλακές του Βόλου όπου κρατείται, ζήτησε και πήρε ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Ο «Λουκάς» της 17Ν, θα βρίσκεται εκτός φυλακών από αύριο και για 6 ημέρες (4 ημέρες άδεια συν δύο ημέρες για τα οδοιπορικά του) και φέτος θα αλλάξει τη χρονιά στο σπίτι του και όχι στη φυλακή ο καταδικασμένος τρομοκράτης.

Η φυλακή είπε για μία ακόμη φορά το «ναι» στον πολυισοβίτη, αφού έχει τηρήσει τους όρους των προηγούμενων αδειών.

Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε δύο μήνες, οι κρατούμενοι δικαιούνται να ζητήσουν νέα άδεια, εφόσον έχουν τηρήσει πιστά τα όσα έχει ορίσει το συμβούλιο της φυλακής για την χορήγηση της άδειας τους.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, το συμβούλιο Εφετών Πειραιά είπε «όχι» στον Σάββα Ξηρό, ο οποίος υπέβαλλε αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας.

Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι η περίπτωσή του εμπίπτει στο άρθρο 110 Α του Ποινικού Κώδικα, ωστόσο θα πρέπει να εκτίσει 25 πραγματικά έτη της ποινής του πριν ανοίξει η πόρτα των φυλακών για αυτόν.

Αντίθετα, ο εισαγγελέας στην πρόταση του προς το συμβούλιο είχε την γνώμη ότι ο Σάββας Ξηρός δεν μπορεί να κάνει επίκληση του επίμαχου άρθρου, το οποίο κατά την κρίση του δεν αφορά τους πολύ-ισοβίτες.

 

Έντονη καταδίκη από Ηνωμένες Πολιτείες

Την «έντονη καταδίκη» τους για τη χορήγηση της τέταρτης άδειας εξόδου στον Δημήτρη Κουφοντίνα εκφράζουν οι ΗΠΑ με μια νέα δήλωση αξιωματούχου. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στεϊτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο χαρακτήρισε την άδεια ως μια «επαίσχυντη αδικία» για τις οικογένειες των θυμάτων, στα οποία, όπως υπενθύμισε, συμπεριλαμβάνονται και μέλη της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Παράλληλα, επισήμανε πως η αμερικανική πλευρά έχει κοινοποιήσει επίσημα τις ανησυχίες της στην ελληνική κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης στην ενημέρωση Τύπου, ο κ. Παλαντίνο τόνισε πως «οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν έντονα για μια ακόμα φορά την απελευθέρωση του καταδικασθέντος τρομοκράτη Δημήτρη Κουφοντίνα με αναστολή έξι ημερών από τη φυλάκισή του στην Ελλάδα, την πέμπτη και μακρύτερη άδεια στον περασμένο χρόνο. Ο Κουφοντίνας είναι ένας τρομοκράτης που καταδικάστηκε για πολλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένου μελών του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ (στην Ελλάδα). Αυτές οι άδειες είναι μια επαίσχυντη αδικία για τις οικογένειές των πολλών θυμάτων και χρησιμεύουν ως κίνητρο για τους αναρχικούς οπαδούς του για να διαπράττουν περαιτέρω βίαιες και καταστρεπτικές ενέργειες στο όνομά του. Η πρεσβεία μας στην Αθήνα έχει μεταφέρει τις σοβαρές μας ανησυχίες γι’ αυτή την απόφαση στην ελληνική κυβέρνηση».

Είχε προηγηθεί ανάρτηση στο Twitter από την εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η οποία επίσης καταδίκαζε τη χορήγηση της νέας άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

«Καταδικάζουμε έντονα την πρόσφατη χορήγηση άδειας στον τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος έχει καταδικαστεί για πολλαπλές δολοφονίες, συμπεριλαμβανομένων μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια επαίσχυντη αδικία για τις οικογένειες των θυμάτων – οι τρομοκράτες δεν πρέπει να κάνουν διακοπές από τη φυλακή».

Πληροφορίες από: iefimerida.gr