Μεγάλη ένταση επικράτησε για πολλές ώρες σήμερα στο Αιγαίο, καθώς η Άγκυρα τραβάει το σχοινί της προκλητικότητας και προχώρησε σε ένα κρεσέντο παραβιάσεων με πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Μέχρι το μεσημέρι είχαν σημειωθεί 10 περιστατικά.

 

Επίσης οι Τούρκοι έστειλαν UAV πιθανόν οπλισμένα με πυραύλους να περιπολούν πάνω από τα Δαρδανέλια και τα νησιά Ίμβρος και Τένεδος κοντά όμως στο ελληνικό FIR.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες, σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα έχει τεθεί η ελληνική  πολεμική Αεροπορία,  καθώς η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει μαχητικά της προκειμένου να πετάξουν πάνω από το Καστελόριζο.

Επίσης έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι έκαναν άσκηση για κατάληψη βραχονησίδας, δείχνοντας πως έχουν σκοπό να αυξήσουν κατακόρυφα την ένταση.

Με τη συμμετοχή των περιβόητων μελών των ειδικών δυνάμεων SAT–SAS που ανήκουν στην Διοίκηση της Στρατιάς του Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε στο Αιγαίο Πέλαγος με την συνδρομή  τουρκικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και της δύναμης της διοίκησης αμφίβιων επιχειρήσεων, εκπαίδευση (όπως την ονόμασαν) κατάληψης βραχονησίδας στο πλαίσιο της εντατικής εκπαίδευσης των τουρκικών δυνάμεων.

Και όλα αυτά μετά τις επισκέψεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου σε ακριτικά  νησιά και τελευταία στη Μεγίστη, όπου διανυκτέρευσε την Τετάρτη προς Πέμπτη. Επίσης η τουρκική προκλητικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα μετά τις δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Ευάγγελου Αποστολάκη ο οποίος είπε ότι “αν οι Τούρκοι ανεβούν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε”.

Πολιτικοί παρατηρητές στη Αθήνα σχολίαζαν ότι ναι μεν είναι καλό να ξεκαθαρίζει η Ελλάδα τις θέσεις σχετικά με την εθνική κυριαρχία και να δηλώνει ότι δεν θα δεχθεί παραχώρηση ούτε σπιθαμής γης, όπως συχνά διακηρύσσεται από επίσημα χείλη, αλλά οι όποιες δηλώσεις θα πρέπει να εξυπηρετούν συγκεκριμένη στρατηγική και να μην γίνονται χάριν εντυπώσεων ή στη χειρότερη περίπτωση για την καλλιέργεια καλών σχέσεων με το ακροατήριο με απώτερο στόχο τα εκλογικά οφέλη.

Οπωσδήποτε οι δηλώσεις του κ. Αποστολάκη ενίσχυσαν το φρόνημα των ενόπλων δυνάμεων και ικανοποίησαν το πατριωτικό αίσθημα πολλών πολιτών,  αλλά υπάρχει και η άποψη που λέει ότι η ετοιμότητα και η επιχειρησιακή δυνατότητα καλά είναι να επιδεικνύονται τις κατάλληλες στιγμές και πιο πολύ σε πρακτικό επίπεδο. Όλοι είναι βέβαιοι για το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, τιμώντας τους άξιους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες, αλλά αυτή η βεβαιότητα των Ελλήνων δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από οποιονδήποτε για κέρδη εντυπώσεων.

Οι ίδιοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι με τις δηλώσεις και τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς πιθανόν να επιδιώκεται η πρόκληση θερμού κλίματος στο Αιγαίο, που μπορεί να εξελιχθεί σε ατύχημα ή επεισόδιο περιορισμένης κλίμακας, αλλά θέλει πολλή σκέψη το τι συμφέρει την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

 

Συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις

Τα τελευταία περιστατικά σημειώθηκαν όταν σχηματισμός δύο τουρκικών μαχητικών F-16 εισήλθε στις 14:10 στο FIR Αθηνών και στις 14:14 εκτέλεσε υπερπτήση στη Mεγίστη σε ύψος 28.000 ποδών. Τελικά τα τουρκικά μαχητικά εξήλθαν του FIR Aθηνών στις 14:16. Οι Τούρκοι νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσες και τη νήσο Παναγιά.

Στις 10:43 σχηματισμός δύο τουρκικών F-16, μπήκε στο FIR Αθήνας και έκανε υπερπτήσεις στις 10:43, 10:48 και 10:59 πάνω από τις Οινούσες σε ύψος 8 χλμ.

Οι πιλότοι όμως της Τουρκικής Αεροπορίας δεν σταμάτησαν εκεί αφού στις 10:51 ένα F-16 πέταξε πάνω από τις Oινούσες στα 8 χλμ υψος και ένα F-16 πάνω από τη νήσο Παναγιά στα 8 χλμ υψος.
Τα τουρκικά μαχητικά βγήκαν από το FIR AΘHNΩN στις 11:00, αλλά ξαναμπήκαν στις 11:25 όπότε πέταξαν πάνω από τη Μεγίστη στα 8 χλμ. ύψος και στις 11:31πάνω από τη Μεγίστη και τη Νήσο Ρω, σε ύψος 10 χλμ. Βγήκαν από το FIR Αθηνών στις 11:32

Από το πρωί ξεκίνησαν οι προκλήσεις 

Δύο τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν χαμηλή πτήση πάνω από το Καστελόριζο. Συγκεκριμένα, σήμερα, δύο τουρκικά μαχητικά F-16 μπήκαν στις 8:42 στο FIR Αθηνών, στις 8:43 πραγματοποίησαν χαμηλή πτήση σε ύψος 4 χιλιάδες πόδια πάνω από το Κασστελλόριζο και αποχώρησαν από το FIR Αθηνών στις 8:44.
H υπερπτήση έγινε μόλις λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, από την ακριτική Μεγίστη, όπου διανυκτέρευσε, και τα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, που κάποια στιγμή ήταν μόλις 1 χλμ. από το έδαφος!

 

Απάντηση του Π. Καμμένου μέσω twitter …

Μέσω twitter απάντησε ο Πάνος Καμμένος στις προκλήσεις της Άγκυρας, λίγα λεπτά μετά την αναχώρηση του από την Μεγίστη.

Ο Πάνος Καμμένος έγραψε πως οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά  τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες.

Συγκεκριμένα ο ΥΠΕΘΑ έγραψε «Η ΤΠΚ του Πολεμικού μας Ναυτικού ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Αιγαίου της ΔΑΝ Μεγίστης δένουν με τους Ακρίτες του μαγευτικού Καστελόριζου. Σήμερα  όπως κάθε ημέρα οι πιλότοι της ΠΑ αναχαιτίζουν αποτελεσματικά  τους τούρκους ψευτοτσαμπουκάδες».

Την ανάρτηση συνόδευε και ένα βίντεο μέσα από το ελικόπτερο

Με πληροφορίες από: iefimerida.gr