Με αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου, με διαγραφή του υφυπουργού εξωτερικών Τέρενς Κουίκ από το κόμμα και με τεχνητή αναστάτωση, που έφτασε έως τις Βρυξέλλες, διαμορφώνεται το πολιτικό σκηνικό  χωρίς κανείς να είναι σε θέση να εκτιμήσει αν όντως κάποια στιγμή θα κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων ή απλώς πρόκειται για παιχνίδια στρατηγικής για να διατηρηθούν στην εξουσία, χωρίς σημαντικές απώλειες σε εκλογική δύναμη, κατά το “και η πίτα ολόκληρη και το σκυλί χορτάτο…”

 

Η αναστάτωση προκλήθηκε μετά την δήλωση, που έκανε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, λέγοντας ότι αν η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφιστεί από την Βουλή των Σκοπίων (Ιανουάριος 2019), θα παραιτηθεί.

Αργότερα όμως προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις από την FYROM θα ανατραπεί το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας σε ότι αφορά τη συμφωνία, ο κ. Καμμένος τα είπε διαφορετικά από το πρωί. Και επανέλαβε την πάγια θέση του για αποχώρηση από την κυβέρνηση αν έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή (προς τον Μάρτιο), και όχι αν ψηφιστεί από τη βουλή της γείτονος χώρας (Ιανουάριο), όπως αρχικά είπε πει στη Λάρισα.

Η νέα δήλωση Καμμένου

«Για εμένα, όπως γνωρίζετε, η πάγια θέση μου είναι ότι δεν μπορώ να δεχτώ καμία συμφωνία η οποία περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και κάλεσα και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσει την θέση του. Επισκέφθηκα τα φυλάκια, γιατί όπως δημόσια έχω πει – και το είπα και στους στρατιωτικούς, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους συνοριοφύλακες που συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια – μπορεί να είναι η τελευταία μου επίσκεψη. Είναι δεδομένο ότι αν – ω μη γένοιτο – αυτή η συμφωνία φτάσει στη Βουλή, εγώ δεν θα συνεχίσω να είμαι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και ούτε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συνεχίσουν να αποτελούν μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού».

Νωρίτερα ο κ. Καμμένος σε δηλώσεις του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στην 1η Στρατιά, στη Λάρισα, είχε πει ότι «εάν ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών από την βουλή της ΠΓΔΜ εγώ θα παραιτηθώ από υπουργός Εθνικής Άμυνας».

 

Ανησυχία στις Βρυξέλλες

Θέμα συζήτησης και ανησυχίας έγινε στις Βρυξέλλε η δήλωση του Π. Καμμένου περί παραίτησης» δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο iefimerida λίγες ώρες μετά την «βόμβα» που έριξε ο υπουργός Άμυνας.
Αν επέμενε ο ΥΠΕΘΑ στην αρχική του δήλωση, αυτό θα σήμαινε ότι θα έρχονταν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα. Στις Βρυξέλλες ανησύχησαν γιατί ήταν πλέον ορατό το ενδεχόμενο, μετά την υπερψήφιση της Συμφωνίας στην ΠΓΔΜ να παρουσιαστεί εμπλοκή στην Ελλάδα, με παραίτηση υπουργών και διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού τον ερχόμενο Ιανουάριο.
Αν μία πιθανή εμπλοκή συνδυαστεί με πολιτικές εξελίξεις και πρόωρες εκλογές, τότε υπάρχει ο κίνδυνος (για τις Βρυξέλλες) να μην περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών από την τωρινή βουλή, αλλά να παραπεμφθεί στην επόμενη.

Πηγή: iefimerida.gr