Σε μια σπάνια περίπτωση δικαστικής αμφιταλάντευσης, που αγγίζει τα όρια της φαρσοκωμωδίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι κατηγορούμενοι στις υποθέσεις λαθρεμπορίας χρυσού, καθώς η μεν ανακρίτρια κατά της διαφθοράς ανακαλεί τις προσωρινές κρατήσεις μετά από αλληλογραφία με την ΑΑΔΕ, η δε εισαγγελία έχει διαφορετική γνώμη και επιμένει στις προφυλακίσεις του Ριχάρδου Μυλωνά και των άλλων κατηγορουμένων.

 

Η εμπλοκή παρουσιάζεται γιατί η εισαγγελία φαίνεται να έχει διαφορετική νομική άποψη για το θέμα της λαθρεμπορίας, επικαλούμενη άλλες διοικητικές ή δικαστικές αποφάσεις.

Έτσι η επόμενη δικονομική κίνηση που μελετούν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών για την αποφυλάκιση των οκτώ. Ήδη οι συνήγοροι, που μιλούν για ανορθόδοξες μεθόδους και για “φασοκωμωδία”, ετοιμάζονται για την κίνηση αυτή, υποβάλλοντας πρόσφυγες που θα κριθούν από τρεις πλέον δικαστές, μέλη του δικαστικού συμβουλίου. Αυτό σημαίνει ότι η αποφυλάκιση των οκτώ θα καθυστερήσει.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα αποκαλύφθηκαν οι πρωτοφανείς παραλείψεις στη δικογραφία για το λαθρεμπόριο χρυσού που είχαν ως αποτέλεσμα στην ανάκληση της προφυλάκισης των οκτώ προσωρινά κρατουμένων στην υπόθεση, ανάμεσά τους και ο ενεχυροδανειστής Ριχάρδος.

 

ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ: ΦΑΡΣΟΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΝΟΜΙΚΗ ΤΡΟΦΗ

  • Αλέξης Κούγιας: «Μας κάλεσε η κυρία ανακρίτρια η οποία  προς τιμή της,  μας ανακοίνωσε ότι από χθες το μεσημέρι, με επιμέλεια της, κατάφερε να προκαλέσει αντίδραση από ΑΑΔΕ, που είναι η μόνη αρμόδια για να βεβαιώνει τελωνειακές παραβάσεις. Κατόπιν αυτού ενεργοποίησε αυτεπαγγέλτως τη διαδικασία για αποφυλάκιση. Το βέβαιο είναι ότι σε λίγες ώρες οι κατηγορούμενοι θα είναι ελεύθεροι. Αυτό είναι το μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να χρησιμοποιήσουν δικαιοσύνη για ιδιοτελείς σκοπούς αλλά η δικαιοσύνη δίνει απαντήσεις. Δεν γνωρίζω αν αυτεπαγγέλτως δικαιοσύνη στραφεί βάρος αυτών που δημιούργησαν φαρσοκωμωδία.
  • Δημήτρης Κακόγιαννος: «Είναι μία κακή νομική τροφή από μία ακατάλληλη αστυνομική κουζίνα»
  • Επαμεινώνδας Παπαδέαs: «Με μία κακή, πρόχειρη και κατασκευασμένη δικογραφία, μία μητέρα δύο ανηλίκων βρίσκεται σήμερα προφυλακισμένη».
  • Οι συνήγοροι των Τούρκων, οι Παναγιώτης και Γιώργος Μιχαλόλιας: «Μετεβλήθη το αστυνομικό τμήμα ασφαλείας σε αστυνομικό τμήμα ανασφάλειας. Οδήγησαν δεκάδες ανθρώπους στην ταλαιπωρία με σοβαρές διώξεις χωρίς να έχουν οποιοδήποτε νομικό έρεισμα όπως βεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές του ΥΠΟΙΚ. Κλείνουμε την εξής φράση:  Ο μη γένοιτο επανάληψη αυτής της διωκτικής αυθαιρεσίας και αξίζει να τονίσουμε και την ευαισθησία των δικαστικών αρχών οι οποίες μέχρι σήμερα έκαναν άλματα στο κενό».
  • Mιχάλης Δημητρακόπουλος, πληρεξούσιος δικηγόρος Θανάση, Παναγιώτη Θεοφάνη. «Οι εντολείς μου αρνούνται οποιαδήποτε συμμετοχή σε πράξεις λαθρεμπορίας για πραγματικούς και νομικούς λόγους. Eπί της ουσίας ουδέποτε μετέφερα κάρμα χρυσού στην Τουρκία, νομικά το αδίκημα της λαθρεμπορίας δεν υφίσταται, γιατί το συμβούλιο της Ευρώπης το 1995 με την υπ αριθμόν 1 απόφαση του κατήργησε τους εισαγωγικούς και εξαγωγικούς δασμούς και φόρους με την Τουρκία για όλα τα προϊόντα πλην των τροφίμων».

Πηγή: Iefimerida.gr