« Ήταν αδύνατον να χωρέσουν όλα και όλοι. Ας με συγχωρέσουν.»   Μ΄ αυτή την προτροπή, ο Νίκος Δημαράς ζητά συγχώρεση από τους συναδέλφους, που αν και του αφηγήθηκαν τις εύθυμες ιστορίες τους -βγαλμένες από την ίδια τους τη δουλειά- δεν …χώρεσαν στο ολόφρεσκο βιβλίο του, με τίτλο «Δημοσιογραφικά παρασκήνια», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Μάλλιαρης – Παιδεία».

 

Γράφει ο Νίκος Βολωνάκης

 

Και πράγματι, τα ανέκδοτα που έχει σωρεύσει ο κάθε δημοσιογράφος κατά την πολύχρονη σταδιοδρομία του στο επάγγελμα είναι… ων ουκ έστιν αριθμός. Δηλαδή είναι τόσα πολλά, που θα έπρεπε το βιβλίο να μην είχε μόνο 240 σελίδες αλλά 500 και βάλε. Το ομολογεί ο Νίκος Δημαράς, σε μια συνέντευξη που έδωσε σχετικά, γιατί και μόνο οι φάρσες και οι πλάκες με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο και πασίγνωστο Γιάννη Κυριακίδη και την «άτακτη παρέα» που τον συνόδευε, θα έπρεπε να γεμίσει ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια..

Εν πάση περιπτώσει, το συμπέρασμα είναι ένα: Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι συναρπαστική και όχι απλώς ενδιαφέρουσα. Αρκεί κάποιος να είναι επιμελής και κάθε μέρα να σημειώνει τους διαφορετικούς κραδασμούς που αφουγκράζεται, να κρίνει
με αμεροληψία και να έχει την εντιμότητα ν΄ αποδίδει τα στοιχεία με ειλικρίνεια. Γιατί, αυτά τα στοιχεία κρύβουν μια  ελκυστικότητα κι ένα μυστήριο. Γιατί, όλα αυτά αν τα συναρμολογήσεις οδηγούν σ ένα γιγαντιαίο παζλ, που δεν είναι παρά η ιστορία του τύπου της Θεσσαλονίκης.

 

 

Και σ αυτό το σημείο έγκειται η αξία του βιβλίου «Δημοσιογραφικά παρασκήνια». Ουσιαστικά αποκαλύπτεται (και με πολλές φωτογραφίες αποδεικνύεται) πως χάθηκε σιγά-σιγά ο μύθος της εφημερίδας. Που όπως λέει χαρακτηριστικά «την έπαιρνες αχνιστή στα χέρια σου, την μυρίζει και απολάμβανες τη ζωντάνια της».

Μ΄ αλλά λόγια, χάθηκε η αυστηρή μάτια στη δημοσιογραφία, που έθετε σαν προϋπόθεση εγκυρότητα, σοβαρότητα και καλό γράψιμο. Η νέα γενιά των δημοσιογράφων έχει βαρύ φορτίο να σηκώσει, εκτός από τα ανέκδοτα, τα μαργαριτάρια και τα πλακατζήδικα παρασκήνια του θιάσου της εποχής…

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου στις 18.30 στον Πολυχώρο των εκδόσεων ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ – ΠΑΙΔΕΙΑ (Δημ. Γούναρη 39 Καμάρα).