Ρήγμα 500 χιλιομέτρων στην επιφάνεια της γης αποτελεί ακόμα μία απόδειξη της φονικής έντασης του σεισμού των 7,8 Ρίχτερ που χτύπησε την Τουρκία, όπως δείχνει βίντεο που δημοσίευσε το τουρκικό δίκτυο Haber Turk.

Ο σεισμός στην Τουρκία για 70 δευτερόλεπτα διέλυσε κτίρια, δρόμους και εγκαταστάσεις, αφήνοντας πίσω του χιλιάδες νεκρούς και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Χθες η ελληνική επιστημονική αποστολή στην Τουρκία, αποτελούμενη από τους Ευθύμη Λέκκα, Παναγιώτη Καρύδη, Μανώλη Βασιλάκη, Σπύρο Μαυρούλη και Γιάννη Αργυρόπουλο, εντόπισε μεγάλο σεισμικό ρήγμα που εμφανίζεται στην επιφάνεια κοντά στην πόλη Νουρντατζί.

Αποκαλυπτικές και οι δορυφορικές εικόνες από το ρήγμα κοντά στην πόλη Noυρντατζί

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν μια σημαντική γραμμή ρήγματος που εκτείνεται μέσα από την εν λόγω πόλη, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του φονικού σεισμού.

Το τεράστιο ρήγμα φαίνεται να διασχίζει έναν αυτοκινητόδρομο, αγροτικές εκτάσεις και κατοικημένες περιοχές, σε φωτογραφίες που μοιράστηκε σήμερα η Maxar Technologies.

Ευθ. Λέκκας: Η ελληνική αποστολή εντόπισε μεγάλη επιφανειακή διάρρηξη του ρήγματος

Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Λέκκα, το ρήγμα εμφανίζεται σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στην επιφάνεια και τέμνει αλλουβιακούς σχηματισμούς μέσα στο τεκτονικό βύθισμα (pull-apart basin), στο οποίο αναπτύσσεται ένα επίπεδο οροπέδιο.

Το σεισμικό ρήγμα διατρέχει τα δυτικά όρια της πόλης Νουρτατζί και έχει προκαλέσει σημαντικές καταστροφές σε εγκαταστάσεις σιλό αγροτικών προϊόντων και ζημιές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές.

«Η εμφάνιση του ρήγματος στην επιφάνεια αποτελεί κορυφαία επιστημονική παρατήρηση, δεδομένου ότι συνδυάζονται τα ενόργανα δεδομένα με επιτόπιες παρατηρήσεις. Τα στοιχεία της σεισμικής διάρρηξης στην επιφάνεια θα αναλυθούν, γεωμετρικά, κινηματικά και δυναμικά, έτσι ώστε να αποκτηθεί ολοκληρωμένη εικόνα για το σεισμοτεκτονικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της αποστολής, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.

«Τα δεδομένα αυτά αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα στην ερμηνεία των τεράστιων βλαβών που έχουν προκληθεί από τον σεισμό, σε συνδυασμό με την τρωτότητα των κτιρίων, όπως αυτός αναλύεται από τον καθηγητή Παναγιώτη Καρύδη», επισήμανε στην ανακοίνωσή του.

Χάρτης της NASA δείχνει το μέγεθος της καταστροφής

Το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσαν οι δύο φονικοί σεισμοί των 7,8 και 7,5 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα στη νοτιοανατολική Τουρκία αποκαλύπτει χάρτης της NASA.

Αμέσως μετά την είδηση του φονικού σεισμού, επιστήμονες διαστημικών υπηρεσιών ανά την υφήλιο -της NASA συμπεριλαμβανομένης- άρχισαν να αναλύουν τα δορυφορικά δεδομένα.

«Ήταν πολύ μεγάλοι και ισχυροί σεισμοί, που έφθασαν μέχρι την επιφάνεια μέσα από μια μακρά σειρά ρηγμάτων. Κι αυτό προκάλεσε εξαιρετικά ισχυρές δονήσεις σε μια πολύ μεγάλη περιοχή, που έπληξαν πολλές πυκνοκατοικημένες πόλεις και κωμοπόλεις. Το μήκος των ρηγμάτων και η ένταση του σεισμού ήταν παρόμοια με εκείνη του 1906, που ισοπέδωσε το Σαν Φρανσίσκο» δήλωσε ο Έρικ Φίλντινγκ, γεωφυσικός στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA.

Ο χάρτης της NASA με τις καταστροφές, όπου διακρίνονται τμήματα των πόλεων Τούρκογλου, Καχραμανμαράς και Νουρνταγί.

Τα σκούρα κόκκινα πίξελ αντιπροσωπεύουν περιοχές, στις οποίες έχουν υποστεί πιθανώς σοβαρές ζημιές κτίρια, σπίτια και υποδομές ή έχουν γίνει αλλαγές στο τοπίο, ενώ οι πορτοκαλί και κίτρινες περιοχές έχουν υποστεί μέτριες ή μερικές ζημιές. Κάθε πίξελ στη φωτογραφία έχει διάμετρο περίπου 30 μέτρων.
Ο χάρτης προέρχεται από δεδομένα που συνέλεξε στις 8 Φεβρουαρίου το PALSAR-2 του προηγμένου δορυφόρου παρατήρησης ALOS-2 (Advanced Land Observing Satellite-2).

Ο δορυφόρος αυτός φέρει ένα ραντάρ συνθετικού ανοίγματος, έναν αισθητήρα που στέλνει παλμούς μικροκυμάτων προς την επιφάνεια της Γης και «ακούει» τις αντανακλάσεις αυτών των κυμάτων για να χαρτογραφήσει το τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των κτιρίων.

Συγκρίνοντας τα δεδομένα της 8ης Φεβρουαρίου με παρατηρήσεις που έγιναν από τον ίδιο δορυφόρο πριν από τον σεισμό (στις 7 Απριλίου 2021 και στις 6 Απριλίου 2022), οι επιστήμονες επισήμαναν τις αλλαγές και άρχισαν να εντοπίζουν περιοχές που είχαν υποστεί ζημιά.

Τα δεδομένα ALOS-2 δόθηκαν από την Sentinel Asia και αναλύθηκαν από το Earth Observatory of Singapore-Remote Sensing Lab, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αεριωθούμενης Προώθησης της NASA και το Caltech.

Οι περιοχές που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές

«Ο χάρτης καλύπτει μόνο το κεντρικό τμήμα της πληγείσας περιοχής λόγω του στενού εύρους , μήκους 70 χιλιομέτρων, των δεδομένων λεπτής δέσμης ALOS-2 που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά περιλαμβάνει τα επίκεντρα τόσο του κύριου σεισμού 7,8 Ρίχτερ όσο και του μετασεισμού μεγέθους 7,5 Ρίχτερ», είπε ο Φίλντινγκ.

«Σημειωτέον ότι τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των λήψεων του ALOS-2 απέχουν έως και ένα χρόνο, επομένως η ακρίβεια του χάρτη των ζημιών μπορεί να είναι χαμηλότερη σε περιοχές βλάστησης, όπως στα βουνά, λόγω εποχιακών διακυμάνσεων», πρόσθεσε.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου από κοντά», είπε η Σάνα Μακλέιν, υπεύθυνη του προγράμματος.

«Πέρα από τη χαρτογράφηση των ζημιών στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό μέσω δορυφόρων, χρησιμοποιούμε δορυφόρους για να εντοπίσουμε τους αυξημένους κινδύνους κατολισθήσεων, τις διακοπές ρεύματος και τις καιρικές συνθήκες που θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κατάστασης», πρόσθεσε.