Από την Τρίτη οι αιτήσεις των πυρόπληκτων σε τέσσερα σημεία της Αττικής. Πρώτες ενδείξεις για γραφειοκρατία και αναμονή σε δημόσιες υπηρεσίες.-
Με την ελπίδα ότι δεν θα ταλαιπωρηθεί πάλι ο κόσμος και ότι τα περιβόητα επιδόματα των 5.000 και 6.000 ευρώ θα δοθούν άμεσα, θα αρχίσουν να προσέρχονται από την Τρίτη 31 Ιουλίου οι πυρόπληκτοι της Αττικής στα αρμόδια γραφεία, που θα λειτουργούν σε τέσσερα σημεία.
Από μια πρώτη εντύπωση, που έδωσαν όμως όσοι απευθύνθηκαν μέχρι τώρα στις δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες είναι ότι και πάλι η γραφειοκρατία είναι εκεί και η ταλαιπωρία θα είναι αναπόφευκτη.
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μετά το τέλος, της διαρκείας 3,5 ωρών, ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου δήλωσε σχετικά:
«Την Τρίτη ξεκινάμε κανονικά σε τέσσερα σημεία της Αττικής (στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου, Μαραθώνα, Μεγαρέων και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών) να δεχόμαστε τις αιτήσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος των 5.000 ευρώ.»
Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης: «Σήμερα μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή εκτίμηση για τις καταστροφές στα κτίρια, καθώς χθες το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες. Έχουν μείνει μόνο κάποιες αυτοψίες σε μεμονωμένες κατοικίες, που διενεργούνται μετά από αίτηση»
Διευκρινίζοντας την εντολή που έδωσε στα συνεργεία των μηχανικών, που κάνουν τις αυτοψίες, να ελέγξουν τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, ο κ. Σπίρτζης είπε ότι στην περιοχή έχουμε κτίσματα πολλά από τα οποία είναι πολυτελή με μάντρες κ.λπ. που είναι μερικώς ή ολικώς αυθαίρετα εμποδίζοντας τη πρόσβαση του κόσμου στη θάλασσα τις κρίσιμες ώρες της πυρκαγιάς. Πρέπει να διερευνηθεί ποιοι έδωσαν άδεια σε αυτά τα κτίρια, τόνισε.
Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε ότι προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι έλεγχοι των κτιρίων στις πληγείσες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά που κινητοποιήσαμε τόσους πολλούς μηχανικούς». Όπως είπε, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς και οι διαδικασίες για την οριοθέτηση της καμένης περιοχής. Σημείωσε ότι σήμερα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Μαγκλάρας του απέστειλαν τις ψηφιακές φωτογραφίες της περιοχής από τον δορυφόρο και όλα τα συναρμόδια υπουργεία εργάζονται πυρετωδώς για να εκδοθεί το ταχύτερο η κοινή υπουργική απόφαση, που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζει ποιες είναι πυρόπληκτες περιοχές προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών στα σπίτια και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
Τι επιδόματα θα δοθούν
Υπενθυμίζεται ότι τα άμεσα μέτρα για την στήριξη των πυροπλήκτων είναι:
1. Χορήγηση εφάπαξ έκτακτου επιδόματος στους πληγέντες μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των υλικών ζημιών από τα συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Το επίδομα σε οικογένειες ή φυσικά πρόσωπα που επλήγησαν θα είναι ύψους 5.000 ευρώ. Για τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ποσό θα ανέρχεται στις 6000 Ευρώ.
Για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν η ενίσχυση θα ανέρχεται στα 8.000 Ευρώ.
2. Επίσης χορήγηση επιδόματος ανεργίας συν εφάπαξ ποσό 45 ημερήσιων επιδομάτων (650 ευρώ) ανεργίας σε όσους ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών.
3. Εφάπαξ καταβολή έκτακτου βοηθήματος, ίσου με το μεικτό χρηματικό ποσό δύο (2) μηνιαίων συντάξεων στους πυρόπληκτους συνταξιούχους του ΕΦΚΑ.
4. Επίσπευση, άνευ χρονολογικής σειράς, των αιτήσεων συνταξιοδότησης εκείνων που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν ως 31.09.2018 ,των οποίων η ασφαλιστική τους περιοχή ή η μόνιμη κατοικία βρίσκεται εντός των πληγεισών περιοχών.
ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ