Τέσσερις νεαροί Αιγύπτιοι εργάτες έχασαν τη ζωή τους σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Οδού, όταν περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, καθώς έτρεχαν για να σωθούν μετά το ξέσπασμα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην ορεινή κοινότητα Αρακαπά της επαρχίας Λεμεσού.

Τα πτώματα των τεσσάρων άτυχων εργατών τους εντοπίστηκαν απανθρακωμένα .

Οι νεαροί Αιγύπτιοι εργάζονταν σε χωράφια καλλιέργειας ντοματών και φαίνεται πως δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την εκκένωση του χωριού.

Όταν αντιλήφθηκαν ότι είχαν περικυκλωθεί από την φωτιά επιχείρησαν να φύγουν προς την Λεμεσό με αυτοκίνητο. Ωστόσο δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής και έτσι προσπάθησαν να ανέβουν προς το βουνό με τα πόδια.

Τους πρόλαβαν οι φλόγες και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην πλαγιά που εντοπίστηκαν οι σοροί τους. Ήδη ενημερώθηκε η Αιγυπτιακή πρεσβεία και στην περιοχή που βρέθηκαν τα πτώματα μετέβησαν ιατροδικαστές και ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης. Η αστυνομία θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους οι τέσσερις Αιγύπτιοι έμειναν στο χωράφι και αν είχαν τέτοιες οδηγίες από τον εργοδότη τους.

Οι αρχές εντόπισαν το σημείο της αρχικής εστίας

Το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά στην Κύπρο φαίνεται ότι έχουν οι αρχές. Η φωτιά φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια μικρή εστία, όπου ένας ύποπτος, ηλικίας 67 ετών έκαιγε χόρτα για να καθαρίσει το χωράφι του, αλλά μία σπίθα ξέφυγε σε κοντινή απόσταση που υπήρχαν ξερά χόρτα. Από εκεί, άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Οι αρχές προχώρησαν στη σύλληψη του 67χρονου, που  μεταφέρθηκε ως ύποπτος στο Περιφερειακό Δικαστήριο Λεμεσού και διατάχθηκε να τεθεί υπό οκταήμερη κράτηση.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Ανίχνευσης Εγκλημάτων Λεμεσού, μιλώντας στο «ΣΙΓΜΑ», ανέφερε ότι «σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία που έχει εξασφαλιστεί, φαίνεται ότι η φωτιά έχει ξεκινήσει από το συγκεκριμένο σημείο και κατά τον ίδιο χρόνο, το μόνο πρόσωπο που βρισκόταν εδώ ήταν ο 67χρονος, ο οποίος εθεάθη να αναχωρεί απο το μέρος».

Μετά από λίγα λεπτά η φωτιά ξέσπασε αστραπιαία και άρχισε να επεκτείνεται στο βουνό.
Οι αρχές αναμένουν το τελικό πόρισμα, ωστόσο καλούν τους πολίτες να μην καίνε χόρτα και να μην ανάβουν φωτιά σε δάση.

CNA_Tcddffddfc0ce4fe3b7a0cb73902983e9

 

Και άλλη φωτιά στην επαρχία Λευκωσίας

Υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που ξέσπασε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι στην περιοχή Αρεδίου, της επαρχίας Λευκωσίας.

Η φωτιά κατέκαψε ξερά χόρτα και άγρια βλάστηση, ενώ κάηκαν δέντρα και ελαιώνας.

Στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν το Τμήμα Δασών Θήρας, η Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας, Κοινοτικά Συμβούλια χωριών της γύρω περιοχής και ιδιωτικοί ελκυστήρες. Επίσης, 2 αεροσκάφη πυρόσβεσης του Τμήματος Δασών και τα 2 ισραηλινά αεροσκάφη πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κύπρου, τα σπίτια της περιοχής προστατεύθηκαν πλήρως.

Με πενιχρά μέσα, παρά τον μεγάλο κίνδυνο

Η Κύπρος παρά το ότι κάθε χρόνο αντιμετωπίζει προβλήματα με τις πυρκαγιές δεν έχει καταφέρει να εξοπλιστεί με ικανοποιητικό αριθμό πτητικών πυροσβεστικών μέσων. Το Τμήμα Δασών διαθέτει δύο μικρά αεροπλάνα τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για ψεκασμούς και αν χρειαστεί σε πυρκαγιές, χωρίς να έχουν δυνατότητα μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων νερού. Το ένα εξ αυτών ήταν καθηλωμένο λόγω τεχνικού προβλήματος.

Χρησιμοποιήθηκαν επίσης ελικόπτερα της Αστυνομίας και του στρατού που μπορούν να μεταφέρουν κάδους μεταφοράς νερού και ελικόπτερα που ενοικιάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο. Στην προσπάθεια της κατάσβεσης έλαβαν μέρος επίσης και ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων.

Ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα η οποία ανταποκρίθηκε με την αποστολή δύο Canadair εκ των οποίων το ένα ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στην κατάσβεση κατά τις δύο το μεσημέρι σήμερα. Το άλλο αντιμετώπισε βλάβη και αναμενόταν να αντικατασταθεί με αεροσκάφος που αναμένεται από την Ρόδο. Επίσης δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα έστειλε το Ισραήλ ενώ αν χρειαστεί ίσως έρθουν και αεροσκάφη από την Ιταλία.

Γύρω στις 2 το μεσημέρι η Πυροσβεστική ανέφερε πως δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Νίκος Αναστασιάδης: Μιλάμε για μια τραγωδία

Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης που βρέθηκε στα μέτωπα της φωτιάς για να ενημερωθεί για τις προσπάθειες που καταβάλλονται είπε πως «μιλάμε για μια τραγωδία και δεν υπάρχει προηγούμενο πλην της εισβολής».

Διαβεβαίωσε πως κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός άμεσα προς τους πληγέντες.

Όπως είπε «διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι Υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί».

Σημείωσε πως «ήδη οι Κοινοτάρχες έχουν προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση, τα συνεργεία καταγραφής είναι έτοιμα και μόλις θεωρηθεί ότι είναι ασφαλείς οι Κοινότητες τότε άμεσα θα αρχίσει η καταγραφή τόσο των ζημιών σε οικιστικές μονάδες όσο και σε επιχειρηματικές μονάδες ή εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση σε όλους να είναι πολύ «προσεκτικοί. «Η θερμοκρασία, οι άνεμοι που πνέουν είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για να έχουμε ανάλογες καταστροφές, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας».

Ερωτηθείς για τη συνδρομή άλλων χωρών στην κατάσβεση των πυρκαγιών, απάντησε πως «ήδη, βρίσκεται στην Κύπρο το πρώτο από τα δύο αεροσκάφη από την Ελλάδα, το ένα έχει υποστεί ζημιά. Όμως, ένα νέο δεύτερο ανεφοδιάζεται στη Ρόδο, γύρω στο μεσημέρι αναμένουμε την άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ γενικότερα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτυγχάνεται η κατάσβεση».

Σημείωσε ακόμα ότι «η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων» είπε και πρόσθεσε πως «η επικέντρωση της προσοχής του Τμήματος Δασών και των Πυροσβεστών μας είναι σε ένα κομβικό σημείο που ελέγχεται επί του παρόντος, δηλαδή περιορίζεται η έκταση. Έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια επιβραδυντική ζώνη, σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν μονάδες της Πυροσβεστικής και όχι μόνο».

Ανέφερε επίσης πως «υπάρχουν πτητικά μέσα που εποπτεύουν, προκειμένου να διαπιστωθούν εστίες που μπορεί να αναζωπυρωθούν. Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».