Πιο μεγάλη από ό,τι αναμενόταν θα είναι η οικονομική κρίση στο χώρο των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, στην εστίαση και στη διασκέδαση αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, που αναφέρουν ότι οι κρατήσεις είναι ελάχιστες, η κίνηση πολύ χαμηλή και οι προοπτικές δυσοίωνες.

Σε ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από 50% επιχειρηματίες από περιοχές της Χαλκιδικής αναφέρουν ότι αν η εικόνα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό τότε οι επιχειρήσεις τους δεν θα ανοίξουν και οι επιπτώσεις θα είναι τεράστιες για όλους.

Πέραν των χωρών, που θεωρούνται ακόμα ύποπτες για κορωνοϊό, υπάρχουν και αυτές, όπως οι Βαλκανικές (Σερβία, Βουλγαρία και Ρουμανία) των οποίων οι κάτοικοι δεν σκοπεύουν να ταξιδέψουν είτε από φόβο, είτε από οικονομική δυσκολία, είτε από αβεβαιότητα για το μέλλον. Χαρακτηριστικά μερικοί ξενοδόχοι ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής είχαν επικοινωνία για κλείσιμο δωματίων από τρεις έως πέντε περιπτώσεις, κάτι απολύτως ασύμφορο για τη λειτουργία των μονάδων τους.

Αυτό σημαίνει ότι πολύς κόσμος θα μείνει στην ανεργία, κυρίως αυτοί, που εργάζονταν εποχιακά, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση, δεδομένου ότι οι περισσότεροι δεν παίρνουν τα επιδόματα της αναστολής εργασίας.

Γρ. Τάσιος: Για Ιούλιο πάνε οι περισσότεροι

Μέχρι τέλος Ιουνίου όπως όλα δείχνουν, τα μισά από τα ξενοδοχεία που είναι άνω των 50 κλινών δεν θα ανοίξουν, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και της Ένωσης Ξενοδόχων και του Οργανισμού Τουρισμού Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος.

«Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία προσανατολίζονται να ανοίξουν αρχές Ιουλίου, παρόλο που και ο Ιούλιος θεωρείται ένας τουριστικά χαμένος μήνας. Οι κρατήσεις είναι πολύ χαμηλές», αναφέρει ο κ.Τάσιος και εξηγεί πως τα ξενοδοχεία προετοιμάζονται αυτό το διάστημα για τα υγειονομικά πρωτόκολλα και αναζητούν γιατρό αναφοράς.

Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο κ.Τάσιος οι ξενοδόχοι δεν έχουν τελικές εγκρίσεις για κεφάλαια κίνησης από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Συγχρόνως, ο πρόεδρος της ΠΟΞ επισημαίνει ότι «η βραχυχρόνια μίσθωση είναι πλήρως ανεξέλεγκτη».