Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
Αρχική Γενικά Συρροή στον Ποταμό Επανομής και στη Ν. Ηράκλεια

Συρροή στον Ποταμό Επανομής και στη Ν. Ηράκλεια

Οι εκδρομείς προτιμούν τις κοντινές παραλίες για μια ημερήσια εξόρμηση, λόγω και της κρίσης.-

Το “πατείς με πατώ σε” παρατηρείται τα Σαββατοκύριακα στον Ποταμό Επανομής και σε άλλες κοντινές παραλίες, όπως αυτές της Νέας Ηράκλειας, καθώς ένας μεγάλος αριθμός εκδρομέων αποφεύγει τις πιο μακρινές αποδράσεις, λόγω και του οικονομικού κόστους.

Ένας άλλος λόγος είναι τα μεγάλα κυκλοφοριακά προβλήματα, που συνεχίζονται επί χρόνια τώρα σε κόμβους της Χαλκιδικής και κυρίως στη Νικήτη και στη Νέα Ποτίδαια. Τα απογεύματα της Κυριακής είναι πολλοί αυτοί, που σκέπτονται να αναβάλουν την επιστροφή στη Θεσσαλονίκη για αργά το βράδυ η για το πρωί της Δευτέρας, αφού τις ώρες αιχμής είναι αβάσταχτη η ταλαιπωρία επί δύο και τρεις ώρες.

Αλλά και προς τις κοντινές παραλίες η κίνηση είναι αυξημένη τα Σαββατοκύριακα, ιδίως  στη διαδρομή προς τον Ποταμό, αφού οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι υποχρεωμένοι να περνούν μέσα από το κέντρο της Επανομής, λόγω μη ύπαρξης μιας περιφερειακής οδού. Ένας από τους λόγους της μη κατασκευής ενός τέτοιου δρόμου είναι ο φόβος των εκάστοτε τοπικών παραγόντων ότι θα υποστεί πλήγμα η εκεί αγορά, αν τα αυτοκίνητα περνούν έξω από τον οικισμό.

Το γεγονός, όμως ότι πολλοί διερχόμενοι  παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους όπου βρουν και όπως γουστάρουν, ακόμη και πάνω στο δρόμο, δημιουργεί ένα αλαλούμ μπροστά στην ψαραγορά της Επανομής. Ουδείς ενδιαφέρεται να βάλει μια τάξη και να διαμορφώσει κατάλληλα τους χώρους, ώστε να παρκάρουν οι πελάτες των μαγαζιών, χωρίς να δημιουργείται κομφούζιο.

Κατά τα άλλα οι κοντινές παραλίες εμφανίζουν τις γνωστές εικόνες με τα “μπιτσόμπαρα”, που αυξάνονται και πληθύνονται κάθε χρόνο, αφού οι νεο-Έλληνες δεν αντέχουν την παραμονή κάτω από τις ομπρέλες χωρίς “φρέντο καπουτσίνο” και φραπέ…

Αυτές οι εικόνες επηρεάζουν ως ένα βαθμό και τη φυσική ομορφιά των παραλιών, που είναι από τις μεγαλύτερες της Ελλάδας  σε μήκος. Η παραλία του ποταμού ήταν επί δεκαετίες η αγαπημένη πολλών Θεσσαλονικιών, που εύρισκαν μια καλή λύση σε απόσταση μόλις 30 χλμ. από την πόλη τους. Αυτή η ατελείωτη αμμουδιά και το μοναδικό “τρίγωνο” που δημιουργείται κοντά στη θέση “Ναυάγιο” καθώς η παραλία μπαίνει μέσα στη θάλασσα σχηματίζοντας μια μύτη, είναι ένα όμορφο ακρωτήρι, γνωστό από φωτογραφίες σε πολλά διεθνή τουριστικά έντυπα.

Από την ακτή, φαίνεται ακόμη και σήμερα το «Ναυάγιο», ένα σημείο με βυθισμένο πλοίο, που συμμετείχε σε εργασίες για την πλαζ της περιοχής, αλλά βούλιαξε εδώ και 45 χρόνια.

Τα νερά σε όλες τις παραλίες είναι καθαρά και η παραλία του Ποταμού διαθέτει γαλάζια σημαία, όπως άλλωστε και άλλες ακτές του Δήμου Θερμαικού, από την Αγία Τριάδα ως την Νέα Ηράκλεια.