Στην τελική φάση έχει περάσει η διαδικασία της κατασκευής του νέου εργοστασίου ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Τουρκία, μια μεγάλη μονάδα, που αποτελεί καύχημα για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πρόκειται για την υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής της αυτοκινητοβιομηχανίας TOGG, η οποία έχει δημιουργηθεί στα προάστια της Προύσας, αποτελώντας σημείο αναφοράς για την αυτοκινητοβιομηχανία της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της TOGG, οι εργασίες κατασκευής του εργοστασίου της θα έχουν ολοκληρωθεί έως και τον Μάιο του 2022, ώστε τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς να ξεκινήσει η δοκιμαστική παραγωγή οχημάτων.

Στόχος των Τούρκων είναι μέχρι το τέλος της επόμενης χρονιάς να ξεκινήσει η μαζική παραγωγή των ηλεκτροκίνητων οχημάτων, με τη χρήση 250 ρομποτικών μηχανισμών συναρμολόγησης, εκ των οποίων τα 62 έχουν ήδη πάρει τη θέση τους.

Το πρώτο αυτοκίνητο παραγωγής της TOGG θα είναι ένα μικρομεσαίων διαστάσεων SUV, ενώ θα ακολουθήσει μια ανάλογων διαστάσεων και προδιαγραφών μπερλίνα.

Σχεδόν το 75% των προμηθευτών της TOGG θα έχουν έδρα την Τουρκία, ενώ το εργατικό δυναμικό το οποίο θα απασχολεί το υπό κατασκευή εργοστάσιο στην Προύσα θα αγγίξει τον αριθμό των 2.000 ατόμων. Αντιστοίχως, ο ρυθμός παραγωγής του πρώτου εργοστασίου της TOGG αναμένεται να φτάσει τα 175.000 αυτοκίνητα ετησίως.

Σε ό,τι αφορά στις μπαταρίες οι οποίες θα εξοπλίζουν τα πρώτα made in Turkey ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η TOGG έχει έρθει σε συμφωνία με την κινεζική Farasis από την οποία και θα προμηθεύεται τις συστοιχίες που στη συνέχεια θα συναρμολογεί σε τουρκικό έδαφος.