Σειρά επαφών με την Πολιτειακή, Πολιτική, Θρησκευτική και Δικαστική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κατά την επίσημη επίσκεψή της στην Κύπρο από σήμερα Δευτέρα 21/09  έως τις 23 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα, σήμερα η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών.

Για τις 12:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β΄.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη παρουσία μελών της αντιπροσωπείας και θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, καθώς και εκπροσώπους συλλόγων.

Η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αύριο Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, στις Πλάτρες, καθώς επίσης και στην Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ και τους Δικαστές, ενώ στις 15:40 αναμένεται αναχώρησή της για την Αθήνα.

Πρώτο επίσημο ταξίδι  στο εξωτερικό

«Στη σημερινή συγκυρία, με την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας, η επίσκεψή μου υπογραμμίζει την ενότητα Ελλάδας και Κύπρου και την επιτακτική ανάγκη του συντονισμού μας για να διαφυλάξουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε συνέντευξή της στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν από την επίσημη επίσκεψή της στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η κυρία Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει ότι το πρώτο επίσημο ταξίδι της στο εξωτερικό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την επίσκεψή της στην Κύπρο και σημειώνει ότι εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει αμέσως μετά από την εκλογή της, τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, σημειώνει, ότι με την κυπριακή πολιτική ηγεσία «βρισκόμαστε σε συνεχή συνεργασία, ώστε να επιτύχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, να τερματιστεί η τουρκική κατοχή στο νησί και να επιλυθεί συνολικά το Κυπριακό, στη μόνη δυνατή και δεσμευτική για όλους βάση: αυτή των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και της εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Επισημαίνει, επίσης, ότι «η Κύπρος δεν είναι μόνον ο τόπος μιας μεγάλης εθνικής τραγωδίας, της οποίας οι πληγές είναι δυστυχώς ακόμη ανοιχτές. Είναι και ο τόπος που συμπυκνώνει τη μακρά παράδοση του ελληνικού τρόπου, της γλώσσας και του πολιτισμού μας. Μία θεμελιώδης αναφορά της ιστορικής μας μνήμης και συνείδησης».

Η Τουρκία απειλεί την ειρήνη στην περιοχή

Ερωτηθείσα για την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που το τελευταίο διάστημα έχει φθάσει σε οριακό σημείο, καθώς και για το ποια πιστεύει ότι είναι η στόχευση της Τουρκίας, αλλά και το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες κινήσεις της, η κυρία Σακελλαροπούλου τονίζει ότι «Είναι προφανής τον τελευταίο καιρό η κλιμάκωση της επιθετικότητας και η όξυνση της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας, τόσο στη ρητορική της, όσο και έμπρακτα, μέσα από μια σειρά προκλητικών ενεργειών».

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «Οι κινήσεις της Τουρκίας, όποια αφετηρία ή στόχευση και αν έχουν, δεν στρέφονται μόνον κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής ευρύτερα» (Πηγή:ΑΠΕ/ΚΥΠΕ)