Κάτω από τον άμεσο κίνδυνο πολεμικής σύγκρουσης στην Ανατολική Μεσόγειο και ύστερα από υπόδειξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός πρόεδρος πήρε στα σοβαρά το θέμα της ελληνοτουρκικής διαφοράς και σήκωσε το τηλέφωνο.

Πήρε πρώτα τον Έλληνα πρωθυπουργό και αμέσως μετά τον “φίλο” του Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας να κατευνάσει τα πνεύματα και ζητώντας δέσμευση και των δύο για διάλογο.

Η τουρκική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση, αλλά δεν αναφέρει τι απάντησε ο Ερντογάν στον Τραμπ. Ωστόσο διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι του είπε  “μία από τα ίδια”, ότι δηλαδή έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Το γεγονός, πάντως ότι ο Τραμπ τηλεφώνησε πρώτα στον Μητσοτάκη ερμηνεύεται ως μια πρόθεση για να πάρει πρώτα το ελληνικό “Ο.Κ.” για διάλογο ή για να απευθύνει μια προειδοποίηση του τύπου “προσέξτε, ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος για σύγκρουση” και έτσι να εξασφαλίσει την συγκατάθεση της Αθήνας, έστω και αν η Τουρκία δεν αποσύρει το Oruc Reis από την υφαλοκρηπίδα, δημιουργώντας δηλαδή τετελεσμένα. Επ αυτού η ελληνική πλευρά απαντά κατηγορηματικά “όχι”, απορρίπτοντας τις τακτικές των Τούρκων, όπως έκαναν και το 1974 στην Κύπρο, αφού δημιούργησαν τετελεσμένα με την κατάληψη του 40% της Μεγαλονήσου.

Υπάρχει και η άποψη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος προέβη στην κίνηση αυτή, ενόψει των εκλογών και δεδομένης της ισχύος της ελληνικής ομογένειας (και μέσα στο κόμμα των ρεπουπλικανών), χωρίς να είναι αμελητέα και η πλευρά της τουρκικής επιρροής. Αυτό είναι ένα πρόσθετο κίνητρο για το τηλεφώνημα, αφού η κατάσταση έχει φτάσει στα άκρα με τις κινήσεις του Ερντογάν, ο οποίος έχει “πάρει αέρα” και από την “φιλία” του με τον Τραμπ.

Το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες από Μ.Μ.Ε. και ανταποκρίσεις

Παρέμβαση υψηλού επιπέδου από τον Αμερικανό πρόεδρο, που θύμισε τις ημέρες των Ιμίων, προκάλεσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εξαπέλυσε ευθείες στρατιωτικές απειλές κατά της χώρας μας λέγοντας ότι «αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Από την πλευρά του ο Τραμπ, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας, εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσιγκτον για την αυξημένη ένταση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δύο νατοϊκών συμμάχων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο πρόεδρος Τραμπ, επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία πρέπει να δεσμευτούν σε διάλογο, ο οποίος είναι ο μόνος δρόμος για την επίλυση των διαφορών τους», αναφέρεται.

Τέλος, η ανακοίνωση σημειώνει ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν σημαντικά διμερή και περιφερειακά θέματα.

Αμέσως μετά πήρε τον Ερντογάν

Μετά τη συνομιλία του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, με τον οποίο και συζήτησαν για τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

“Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τηλεφωνικά χθες Τετάρτη για διμερή και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου”, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου την οποία έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της τουρκικής προεδρίας.

Με τον Ερντογάν θα μιλήσει ξανά αύριο, Παρασκευή, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε εξαπολύσει ευθείες στρατιωτικές απειλές κατά της Ελλάδας, «Αν η Ελλάδα θέλει να πληρώσει το τίμημα, ας έρθει να μας αντιμετωπίσει», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η Ελλάδα, απαντά με την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων της στο Ιόνιο, από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Δήλωσε μάλιστα με νόημα ότι ανάλογες κινήσεις μπορούν να γίνουν στο μέλλον και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της χώρας. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/skai.gr)