Πολύ μεγάλες είναι οι ζημίες, που προκλήθηκαν σε σπίτια, γεωργικές εγκαταστάσεις και άλλες περιουσίες από τις πλημμύρες στο Ζαγκλιβέρι Θεσσαλονίκης και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, καθώς οι ραγδαίες βροχές έκαναν ποτάμια τα ρέματα, που διασχίζουν τους οικισμούς.

Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι των περιοχών, είναι ότι δεν λαμβάνονται ουσιαστικά μέτρα με σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα με αποτέλεσμα να επαναλαμβάνεται η ίδια κατάσταση, όπως στην Ολυμπιάδα, η οποία επλήγη και τον Νοέμβριο του 2019.

Και στα δύο χωριά επενέβησαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις απεγκλωβίζοντας ανθρώπους και απαντλώντας τα νερά από σπίτια και εγκαταστάσεις.

Στο Ζαγκλιβέρι η πυροσβεστική προχώρησε στον απεγκλωβισμό τεσσάρων ατόμων  από τα σπίτια τους, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Το βράδυ της Παρασκευής υπερχείλισε το ρέμα από το ποτάμι του διαπερνάει το χωριό, λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει τα τελευταία εικοσιτετράωρα τη χώρα και έχει δημιουργήσει στην περιοχή μεγάλα προβλήματα.

Νωρίτερα οι κάτοικοι έλαβαν ειδοποίηση από το 112 για να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε Χαλκιδική, Λαγκαδά και Βόλβη.

 Yπερχείλισε πάλι το ρέμα  στην Ολυμπιάδα

Δεν άντεξε στην πίεση της έντονης βροχόπτωσης και υπερχείλισε τελικά το ρέμα που διασχίζει την Ολυμπιάδα στον δήμο Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

«Δυστυχώς δεν άντεξε και έσπασε το ρέμα που περνάει μέσα από το χωριό σε τρία σημεία, υπερχείλισε και δημιουργήθηκε ένα ρέμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν κάποια σπίτια στην Ολυμπιάδα», ανέφερε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ολυμπιάδας Γιάννης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Πετράκη, μερικές κατοικίες πλημμύρισαν, ενώ χρειάστηκε να απομακρυνθεί σε ασφαλές σημείο κι ένας 55χρονος, ο οποίος εγκλωβίστηκε στο σπίτι του από τη μεγάλη συγκέντρωση υδάτων.

«Χρειάστηκε ένας 55χρονος άνδρας να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο καθώς δεν μπορούσε να φύγει από την εξοχική κατοικία του, με τη στάθμη του νερού στο συγκεκριμένο σημείο να ξεπερνά το μισό μέτρο», εξήγησε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκε μέχρι αυτή την ώρα μία άντληση υδάτων σε κατοικία στην περιοχή, ενώ έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής προκειμένου να επέμβουν, εάν χρειαστεί.

Η κυκλοφορία διεκόπη στο συγκεκριμένο σημείο ενώ συνεργεία του δήμου Αριστοτέλη δημιουργησαν αναχώματα προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η υπερχείλιση του νερού.
Όλες οι αρχές είναι σε ετοιμότητα ενώ η σύσταση του δήμου είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο ξεροχείμαρρος που υπάρχει στον δρόμο προςς τον γειτονικό Σταυρό είχε υπερχειλίσει και τον Νοέμβριο του 2019 , που σάρωσε τα πάντα και σημειώθηκαν ανυπολόγιστες ζημιές.