Σαφείς αιχμές κατά της επιλογής του Αλέξη Τσίπρα να κατηγορήσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μηητσοτάκη για πολιτική απάτη αφήνει με άρθρο του ο πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος, θεωρώντας προφανώς ότι η φρασεολογία αυτή δεν αρμόζει σε πολιτικούς με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ούτε είναι η καλύτερη τακτική απέναντι σε αντιπάλους.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε άρθρο του στο tvxs.gr, (του Στέλιου Κουλογλου) υποστηρίζει ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες».

Εξηγώντας τη θέση του, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστηρίζει ότι αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, και προσθέτει ότι πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης.

«Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοί μας δεν είναι, και δεν θα μπορούσαν να είναι, απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο -πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών- και δεν είναι πειστική».

Δύο φορές ο Τσίπρας αποκάλεσε “πολιτικό απατεώνα” τον Μητσοτάκη

Οι συγκεκριμένες αναφορές αποτελούν σαφέστατη διαφοροποίηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου από την τακτική που αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και από τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «πολιτικό απατεώνα».

Την πρώτη φορά, στις 7 Σεπτεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, για τις επιπτώσεις της πανδημίας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020. Να τελειώνουν τα αστεία, να τελειώνει αυτό το παραμύθι».

Την ίδια κατηγορία επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και στη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη την Κυριακή: «Ο χαρακτηρισμός της πολιτικής απάτης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στοιχειοθετείται, από την πολιτική του» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πάντως στη συνέντευξή Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι ο εσωτερικός ανασχηματισμός δεν συνιστούσε «κόντεμα» του πρώην υπουργού Οικονομικών και διαβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο παραμένουν άριστες. «Το να είναι κανείς πρώτος κυβερνητικός εκπρόσωπος και συντονιστής του οικονομικού κύκλου, είναι πολύ σημαντική θέση. Είναι άριστη η σχέση μου τον Ευκλείδη. Στην Αριστερά οι διαφωνίες δεν είναι τρικλοποδιές. Ο Ευκλείδης είναι βασικός συνεργάτης μου στην οικονομία. Η ανανέωση στελεχών είναι προτεραιότητα για μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι γράφει ο Τσακαλώτος στο άρθρο

Μεταξύ άλλων ο Τσακαλώτος στο άρθρο του σημειώνει:

“Μια κρίσιμη μάζα νεοφιλελεύθερων κοινωνικών επιστημόνων πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους – βέβαια άλλοι είναι πιο κυνικοί ή απλώς πάνε με το ρεύμα για να βολευτούν επαγγελματικά. Το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς.

Με αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική.

Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων της εκκλησίας και των πολιτικών κόμματων, αποτελούν πολύ σκληρά καρύδια και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης.”

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επέλεξε να δημοσιεύσει το άρθρο του στο οποίο προσγειώνει  τον Αλέξη Τσίπρα στην ιστοσελίδα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου και όχι σε κάποιο από τα επίσημα ΜΜΕ του κόμματος, όπως η “Αυγή”.

Ο ο κ. Κούλογλου είχε επιτεθεί πρόσφατα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι δεν επέτρεψαν στο tvxs να κάνει ερώτηση στη ΔΕΘ επειδή ο ίδιος ασκεί κριτική στον Αλέξη Τσίπρα. (Πηγή:iefimerida.gr)