Σε εξέλιξη βρίσκονταν ως το απόγευμα κινητοποιήσεις φοιτητικών παρατάξεων μετά την επέμβαση της αστυνομίας στο κατειλημμένο από αυτοπροσδιοριζόμενα ως “ελευθεριακά φοιτητικά σχήματα” κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, κατόπιν αναφορών ότι άτομα που συμμετείχαν στην κατάληψη προκάλεσαν βανδαλισμούς.

Για τις 5.00 το απόγευμα είχε προγραμματιστεί κοινή πορεία των παρατάξεων στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου νωρίτερα είχαν γίνει 30 προσαγωγές.

Δυνάμεις της αστυνομίας είχαν μπει το πρωί στο κτίριο ΤΟΥ ΑΠΘ και προσήγαγαν περί τα 30  άτομα, που είχαν συγκεντρωθεί στην αίθουσα τελετών, ενώ κατέγραψαν φθορές σε ορόφους του κτιρίου.

Με την έναρξη της αστυνομικής επιχείρησης μέλη φοιτητικών παρατάξεων από το σχήμα των ΕΑΑΚ και του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών συγκεντρώθηκαν στον αύλειο χώρο έξω από το κτίριο διοίκησης. Εκεί υπήρξαν στιγμές έντασης και σημειώθηκαν συμπλοκές με τους διαδηλωτές να εκτοξεύουν αντικείμενα και μπογιές κατά των αστυνομικών, οι οποίοι προχώρησαν στη ρίψη δύο κρότου λάμψης.

Την ώρα που γίνονταν οι προσαγωγές, μια φοιτήτρια αισθάνθηκε αδιαθεσία και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Για λίγο η ένταση μεταφέρθηκε στην πύλη εμπορίου της ΔΕΘ, επί της Εγνατίας οδού, αλλά στη συνέχεια οι φοιτητές επέστρεψαν στον αύλειο χώρο του κτιρίου διοίκησης. Στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ παραμένουν μέλη των παρατάξεων που το πρωί είχαν προχωρήσει στην κατάληψη και πραγματοποιούν συνέλευση για τον καθορισμό των περαιτέρω δράσεών τους.

Την ίδια ώρα, φοιτητές από το σχήμα των ΕΑΑΚ, που νωρίτερα συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις έξω από την πρυτανεία πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και συγκέντρωση στο Πλατεία Δικαστηρίων (άγαλμα Βενιζέλου).

Η επέμβαση στο κτίριο διοίκησης του ΑΠθ, το οποίο είχαν καταλάβει το πρωί φοιτητικές παρατάξεις που αντιδρούν στις διατάξεις του νόμου 4777/21 πραγματοποιήθηκε από δυνάμεις της αστυνομίας, καθώς υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς μέσα στην Πρυτανεία.

Φοιτητές  φώναζαν συνθήματα κατά των δυνάμεων της αστυνομίας που βρίσκονταν στον χώρο. Μέσα στο κτίριο βρίσκονται άτομα που αρνούνται να αποχωρήσουν και ήδη έχουν γίνει προσαγωγές.

Στ.  Καλαφάτης: Επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα και η ορθότητα του νόμου

«Η σημερινή κατάληψη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ως πράξη αντίθεσης στον πρόσφατο νόμο για τα Πανεπιστήμια, επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα και την ορθότητα των ρυθμίσεων που προβλέπει», τονίζει ο υφυπουργός Μακεδονίας και Θράκης Σταύρος Καλαφάτης.

«Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται», τονίζει ο κ. Καλαφάτης.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Απρόκλητη επίθεση» της Αστυνομίας

«Απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία» σε βάρος φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

Τονίζει ακόμη πως ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης και ζητάει «την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των προσαχθέντων χωρίς να τους απαγγελθεί καμία κατηγορία».

Πρύτανης: Για να διαφυλάξω ακεραιότητα των υπαλλήλων ενημέρωσα την εισαγγελία.
papaioannou1

Για την κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης καθώς και όλα όσα συνέβησαν στην πρυτανεία μέχρι την παρέμβαση της αστυνομίας που είχε ως αποτέλεσμα την προσαγωγή τουλάχιστον 20 ατόμων από την ομάδα των καταληψιών, μίλησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως ανέφερε όλα συνέβησαν γύρω στις 6:30 το πρωί, όταν μια ομάδα μελών φοιτητικών παρατάξεων έβγαλαν έξω από τους χώρους του κτιρίου τους σεκιούριτι που έχουν προσληφθεί για την φύλαξή τους.

«Υπήρξε κατάληψη από μια ομάδα ατόμων, τώρα το αν είναι φοιτητές ή όχι όλοι της πρυτανείας, αυτό θα το δούμε. Ζητήσαμε δημοκρατικά να αφήσουν τους υπαλλήλους να μπουν να εργαστούν. Δεν τους άφησαν και στην συνέχεια επειδή είδαμε πιθανότητα παρουσίας κάποιων ατόμων σε χώρους, όπου δεν  έπρεπε να  έχουν πρόσβαση, που σημαίνει πως δημιούργησαν κάποια φθορά δημόσιας περιουσίας ενημέρωσα την εισαγγελία. Τώρα τι σχέδιο κατήρτισαν η εισαγγελία σε σχέση με την αστυνομία είναι δικό τους θέμα και δεν με αφορά. Εγώ απλώς για να διαφυλάξω ως νόμιμος εκπρόσωπος του πανεπιστημίου την διοικητική ακεραιότητα των υπαλλήλων και των εγγράφων ενημέρωσα την εισαγγελία».

Στη συνέχεια ο κ. Παπαϊωάννου πρόσθεσε:

«Το αίτιο για το οτιδήποτε συνέβη είναι η κατάληψη. Οι σεκιούριτι βρίσκονταν κανονικά στις θέσεις τους ωστόσο οι καταληψίες τους πέταξαν έξω. Άλλωστε δεν μπορούσαν να κάνουν και το παραμικρό, αφού η παρουσία τους είναι καθαρά για την φύλαξη της πρυτανείας και μόνο. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ακουμπήσουν κάποιον αφού είναι εδώ μόνο για το κτίριο».

Σχετικά με τις φθορές που έχουν προκληθεί ο πρύτανης ανέφερε: «Δεν έχω μπει ακόμα στους χώρους όμως όπως μαθαίνω υπάρχει φθορά τέτοια εξαιτίας της οποίας οδηγήθηκαν κάποιοι σε κάποιους χώρους όπου δεν είναι κοινά προσβάσιμοι».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στο ΑΠΘ εξέδωσε η Αστυνομία.

Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής:

«Πρωινές ώρες σήμερα (Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021), ομάδα ατόμων εισήλθε και πραγματοποίησε κατάληψη σε χώρους της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, προκαλώντας φθορές.

katalipsi-aristoteleio-epeisodia__1_
Περί ώρα 12.00 πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση παρουσία Εισαγγελέα, προκειμένου να εκκενωθεί ο χώρος. Στο εσωτερικό του κτηρίου εντοπίσθηκαν συνολικά 30 άτομα τα οποία και προσήχθησαν.
Εξωτερικά του κτηρίου συγκεντρώθηκαν 150 άτομα περίπου, που κινήθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων πετώντας μπογιές και άλλα αντικείμενα.Οι αστυνομικές δυνάμεις για να τους απωθήσουν προέβησαν σε περιορισμένη χρήση δακρυγόνων μέσων».
katalipsi-aristoteleio-epeisodia__2_
mat-apth-katalipsi33_2

Η έφοδος στο κτίριο διοίκησης και η στάση του πρύτανη

Οι αστυνομικοί παρουσία του εισαγγελέα επενέβησαν στο κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ,, καθώς υπήρξαν αναφορές για βανδαλισμούς μέσα στην Πρυτανεία.

Την κατάληψη πραγματοποίησαν από το πρωί μέλη φοιτητικών παρατάξεων, που αρνήθηκαν να αποχωρήσουν παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις.

Στη συνέχεια, ο πρύτανης του ΑΠΘ επικοινώνησε με τον εισαγγελέα και τον ενημέρωσε αναλυτικά για τα γεγονότα από το πρωί και για την παρεμπόδιση των εργαζομένων να προσέλθουν στην εργασίας τους.

“Η βία και η απειλή χρήσης βίας δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές”

«Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα.
Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα.
Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ.