Προβληματισμό στον ιατρικό κόσμο και συναγερμό στις υγειονομικές αρχές προκαλεί το περιστατικό με τον θάνατο μιας 64χρονης γυναίκας  στο Ίλιον λίγο μετά τον εμνολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Πληροφορίες φέρουν τη γυναίκα να εκπνέει λίγο μετά την έξοδό της από το εμβολιαστικό κέντρο, όπου είχε παραμείνει επί ένα τέταρτο, όπως επιβάλλεται μετά τη χορήγηση της δόσης του εμβολίου της AstraZeneca,το οποίο λαμβάνει αυτή την περίοδο η ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών.

Ειδικότερα,  η 64χρονη εμβολιάστηκε στο Κέντρο Υγείας στο Ίλιον,αλλά βρέθηκε λιπόθυμη περίπου μισή ώρα μετά, σε παρακείμενο άλσος. Οι επαγγελματίες υγείας του Κέντρου κάλεσαν αμέσως το ΕΚΑΒ και έπραξαν τις αναγκαίες ιατρικές πράξεις, αλλά η γυναίκα κατέληξε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και κατόπιν της ενημέρωσης που είχε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών,  δεν φαίνεται να προκύπτει συσχετισμός μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της 64χρονης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, η άτυχη γυναίκα είχε υποκείμενα νοσήματα. Πάντως, τα ακριβή αίτια θανάτου της θα προσδιορισθούν μετά τη διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής και των όποιων τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων κριθούν αναγκαίες.\

Όπως ανέφερε νωρίτερα η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου, τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που βρίσκονται στο μικροσκόπιο των ειδικών σε όλη την Ευρώπη καταγράφονται περίπου 4 με 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

Τι λέει η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου

Μάλιστα, η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε και τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν, όπως θωρακικό ή κοιλιακό άλγος και πονοκέφαλος.

Προσέθεσε ακόμη ότι και γιατροί αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ζήτημα των πιθανών αλλεργικών αντιδράσεων και τόνισε πως «μόνο όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κατά το παρελθόν, η οποία μάλιστα δεν συνδέεται με συγκεκριμένο αίτιο και έχει χρειαστεί η ενδοφλέβια χορήγηση ειδικού φαρμάκου για την αντιμετώπισή της» έχουν λόγο να ενημερώνουν τους γιατρούς τους πριν από τον εμβολιασμό.

Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι γίνεται μια υπερεκτίμηση των αλλεργιών και εξήγησε πως οι κοινές και συνηθισμένες αλλεργίες δεν αποτελούν αντένδειξη για εμβολιασμό.

Κοινές αλλεργίες σε φάρμακα, σε εποχικά αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα, βαφές, χρώματα, και άλλες αλλεργικές αντιδράσεις δεν είναι λόγος να μην γίνεται το εμβόλιο τόνισε και προσέθεσε για τις εποχικές αλλεργίες ότι όσοι παίρνουν αντιισταμινικά φάρμακα αυτή την περίοδο καλό θα ήταν να μην τα πάρουν όταν θα πάνε για να κάνουν το εμβόλιο.