«Φύγε ρουφιάνε!», φώναζαν οι διαδηλωτές στο Μίνσκ της Λευκορωσίας.- Αυταρχικοί ηγέτες, όπως οι Πούτιν και Ερντογάν επιβιώνουν με σκοτεινές και αντιδημοκρατικές μεθόδους.-

………………………………………..

Λαοί και διεθνείς οργανισμοί αντιδρούν έντονα εναντίον αυταρχικών και σκληρών ηγετών, που καταφέρνουν να διατηρούνται επί χρόνια στην εξουσία, ακολουθώντας σκοτεινές μεθόδους και ύπουλες διαδικασίες, που τις εμφανίζουν ως δημοκρατικές, ενώ στην πραγματικότητα αποτελούν σκληρά ολοκληρωτικά συστήματα.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρονται ο Αλεξάντρ Λουκασένκο στη Λευκορωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία, ο Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία και αρκετοί ακόμη σε χώρες της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που μεταπηδούν από πρωθυπουργικά αξιώματα σε προεδρικά με μεθοδευμένες “συνταγματικές αλλαγές” και δεν λένε να εγκαταλείψουν την εξουσία, κάνοντας εκλογές βίας και νοθείας.

Η Ευρώπη παρακολουθεί και όπου μπορεί αντιδρά, όπως τώρα στην περίπτωση της Λευκορωσίας κατηγορώντας την Μόσχα για υπόθαλψη του αυταρχικού υποτακτικού της Λουκασένκο, καθώς και για την περίπτωση της “ασθένειας” του αντιπάλου του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, που φέρεται να δηλητηριάστηκε με τσάι από πράκτορες του ρωσικου συστήματος.

Κατά καιρούς οι Ευρωπαίοι βάλλουν και κατά του Ερντογάν, αλλά στην πραγματικότητα δεν θέλουν να τον πλήξουν, είτε για γεωπολιτικούς λόγους (ΝΑΤΟ, Προσφυγικό), είτε για οικονομικούς (μεγάλη αγορά, δυτικές επενδύσεις, ενεργειακοί αγωγοί κ.λ.π.), είτε γιατί του προμηθεύουν όπλα μεγάλης αξίας, όπως και η Ρωσία.

Έτσι οι δικτάτορες με δημοκρατικό μανδύα καταφέρνουν να διατηρούνται στην εξουσία, να φυλακίζουν τους αντιπάλους και να ξυλοκοπούν τους διαδηλωτές, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Λευκορωσία.

Δεκάδες συλλήψεις και άγριοι ξυλοδαρμοί

Οι δυνάμεις ασφαλείας στη Λευκορωσία συνέλαβαν δεκάδες διαδηλωτές και φαίνονται σε βίντεο να ξυλοκοπούν έναν άνδρα που βρίσκεται στο οδόστρωμα, καθώς οι αρχές εξαπέλυσαν άγρια καταστολή των μαζικών διαδηλώσεων κατά του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σχεδόν έναν μήνα μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου που κέρδισε ο Λουκασένκο με συντριπτική πλειοψηφία και οι οποίες σύμφωνα με τους αντιπάλους του ήταν νοθευμένες, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πορεύθηκαν στους δρόμους του Μινσκ, πολλοί στα ερυθρόλευκα χρώματα της αντιπολίτευσης φωνάζοντας «Φύγε!» και «Ρουφιάνε!».

Οι αρχές είχαν τοποθετήσει συρματοπλέγματα στους δρόμους και ανέπτυξαν οχήματα του στρατού, βαν, κανόνια νερού, αστυνομικούς με εξάρτυση κατά των διαδηλώσεων και αστυνομικούς με πολιτικά που φορούσαν μάσκες και έκαναν χρήση γκλομπ για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι συνελήφθησαν, δήλωσε η κυβέρνηση σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ενώ η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Spring-96 ανέφερε ότι ο αριθμός των συλληφθέντων ξεπερνά τους 200. Τοπικά ΜΜΕ έδειξαν επίσης πλάνα από διαδηλώσεις και συλλήψεις διαδηλωτών σε άλλες πόλεις.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε πως η βίαιη μεταχείριση των διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να σημαδεύει μια κλιμάκωση από τις αρχές έπειτα από εβδομάδες μιας σχετικής αυτοσυγκράτησης, αν και η βία δεν ήταν τόσο εκτεταμένη και τυφλή όπως στις πρώτες ημέρες των διαδηλώσεων.

Ξύλο και από αστυνομικούς με πολιτικά

Πλάνα από τον τοπικό ιστότοπο TUT.BY έδειξαν έναν μασκοφόρο να χτυπά έναν διαδηλωτή καθώς ο τελευταίος βρισκόταν στο οδόστρωμα. Αστυνομικοί με πολιτικά φαίνονταν να σπάνε τη γυάλινη πόρτα μιας καφετέριας για να συλλάβουν διαδηλωτές που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο εσωτερικό. «Τρέξαμε να μπούμε στην καφετέρια για να κρυφτούμε από την αστυνομία, έσπασαν το τζάμι, όρμησαν μέσα, έβγαλαν με τη βία τρεις ανθρώπους, χτύπησαν τουλάχιστον έναν», λέει ο Εβγκένι, ένας 28χρονος διαδηλωτής, ενώ οι σερβιτόροι καθαρίζουν τα σπασμένα γυαλιά.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως είδε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας με κράνη και άνδρες με πολιτικά να συλλαμβάνουν τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές κοντά στην κατοικία του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, και να χτυπούν και να κλωτσούν έναν άλλο άνδρα ενώ βρισκόταν στο οδόστρωμα.

Μερικοί διαδηλωτές έφυγαν φωνάζοντας «Θα επιστρέψουμε».

Ένα ασθενοφόρο έφθασε σε μια άλλη καφετέρια όπου άλλος ένας μάρτυρας είπε πως ένας άνδρας ξυλοκοπήθηκε από άνδρες με γκλομπ και περπατούσε με δυσκολία.

Το TUT.BY ανέφερε ότι άνθρωποι πηδούσαν στον ποταμό Σβίσλακ για να γλιτώσουν από την αστυνομία στο Μινσκ. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από την πρωτεύουσα. Στην πόλη Μπρεστ, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία, πλάνα βίντεο που μετέδωσε ο ιστότοπος έδειξαν γυναίκες να φωνάζουν «Ντροπή» σε μασκοφορεμένα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που απομάκρυναν ανθρώπους με τη βία.

Σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στους Financial Times, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία και να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιρροή, σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύει να υπονομεύσει την αξιοπιστία της εξωτερικής της πολιτικής.

Γερμανία εναντίον Μόσχας

Η Γερμανία, που έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, θα ξεκινήσει συζητήσεις για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία, αν η Μόσχα δεν δώσει «τις επόμενες ημέρες» εξηγήσεις για τη δηλητηρίαση του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι, προειδοποίησε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild, ο Μάας δήλωσε: «Τα τελεσίγραφα δεν βοηθούν κανέναν, όμως αν τις επόμενες ημέρες η ρωσική πλευρά δεν δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη, τότε θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε μια απάντηση με τους εταίρους μας».

Ο Γερμανός υπουργός πρόσθεσε ότι αν αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αυτές θα πρέπει να είναι «στοχευμένες».

Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει πως η ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να βρίσκεται πίσω από τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, ο Μάας απάντησε «υπάρχουν πολλές ενδείξεις για αυτό», ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει «η Ρωσία να λύσει αυτό το σοβαρό έγκλημα. Αν (η ρωσική κυβέρνηση) δεν σχετίζεται με την επίθεση, τότε είναι προς δικός της όφελος να το αποδείξει με στοιχεία».