Την ώρα που η Τουρκία εξακολουθεί να τραβά το σχοινί στην Ανατολική Μεσόγειο, το κυβερνητικό επιτελείο φαίνεται να έχει αντιληφθεί την ανάγκη για ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων και πρόκειται να προχωρήσει σύντομα σε αποφάσεις προκειμένου να πολλαπλασιαστεί η αποτρεπτική ισχύ της χώρας και κυρίως του Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα διαθέσει σύντομα 1,5 δισ ευρώ για την πρώτη αγορά και άλλα 8,5 δισ στη συνέχεια για απόκτηση αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων μεγαλύτερης αποτρεπτικής ισχύος, κάτι που βρίσκει σύμφωνη μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού, καθώς μέρα με την ημέρα διαπιστώνει ότι το εξ ανατολών “φίδι” έχει βγει από την φωλιά του.

Τα λόγια του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής προ ημερών φανερώνουν τις προθέσεις της ελληνικής πλευράς για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων σε μια εποχή που η Άγκυρα σχεδόν καθημερινά προχωρά σε μπαράζ προκλήσεων, τόσο από αέρος, όσο και δια θαλάσσης.

«Όπου χρειάζεται να κάνουμε τις στοχευμένες εκείνες επενδύσεις που δυστυχώς η γεωπολιτική μας θέση επιβάλλει, αν αυτό σημαίνει κάποιες μικρές παραπάνω θυσίες από τον ελληνικό λαό, να συμφωνήσουμε όλοι μαζί ότι αυτές τις θυσίες πρέπει να τις αναλάβουμε για να μπορέσουμε επιτέλους να θωρακίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.

«Θα ενισχύσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις και όχι μόνον εξοπλιστικά»

Στο ζήτημα επανήλθε και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι οι «Ενοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν, και όχι μόνον εξοπλιστικά».

«Έχουμε όλες τις επιλογές για να στηρίξουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει σχετική εντολή από τον πρωθυπουργό, δήλωσε πως «η εντολή είναι να μειώσουμε όσο μπορούμε τους φόρους – παροδικά ή μόνιμα – να είμαστε κοντά στην κοινωνία, και να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων».

Τα παραπάνω λόγια, τόσο του πρωθυπουργού, όσο και του υπουργού Οικονομικών «φωτογραφίζουν» ουσιαστικά τη διάθεση σημαντικών κονδυλίων για την αύξηση της διαθεσιμότητας των υπαρχόντων οπλικών συστημάτων παράλληλα με την αγορά νέων όπλων, όπως οι φρεγάτες αλλά και μαχητικά.

Νέες αγορές και αναβαθμίσεις με 10 δισ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες θα χρηματοδοτηθούν νέες αγορές και αναβαθμίσεις του υπάρχοντος υλικού. Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός του 10ετούς προγράμματος μπορεί να φτάσει σε βάθος χρόνου ακόμα στα 10 δισ.Από αυτά, κονδύλια ύψους 1-1,5 δισ. αναμένεται να εκταμιευτούν μέσα στους επόμενους μήνες για αγορά βλημάτων, τορπιλών, ανταλλακτικών κλπ.

Την ίδια ώρα, μέσα που βρίσκονται στη βιτρίνα της γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας όπως τα μαχητικά «Rafale» και οι φρεγάτες «Bejhara», φαίνεται να βρίσκονται όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλα πλοία για άμυνα μεγάλης περιοχής όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος και βεβαίως για να καλύψουμε όλο το φάσμα» τόνισε στο Open Tv ο ναύαρχος Ε.Α. Γιάννης Εγγολφόπουλος.

Μάλιστα, τα τελευταία 24ωρα τα σενάρια για συμφωνία της Ελλάδος με τη Γαλλία για την απόκτηση έως 18 Rafale τέταρτης γενιάς ολοένα και φουντώνουν.

«Τα Rafale μπορούν να πλήξουν από μεγάλες αποστάσεις ασφαλείας τους εχθρικούς αεροπορικούς σχηματισμούς, να τους απομειώσει αριθμητικά και στη συνέχεια να τους αντιμετωπίσει επί ίσοις όροις σε «κλειστή» εμπλοκή», είπε με την σειρά του στο Open TV, ο αναλυτής Νικόλαος Παούνης. (Πηγή: iefimerida.gr)