Σε ετοιμότητα για να μπουν στη σειρά των εμβολιασμών βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες άνω των 65 ετών, καθώς στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της εκστρατείας «Ελευθερία» εντάσσεται και το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και εφεξής δεν θα χρειάζονται δύο παράλληλα συστήματα για τον προγραμματισμό των ραντεβού.

Όλοι οι πολίτες, με βάση βεβαίως την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους μέσω των καναλιών προγραμματισμού ραντεβού σε συνδυασμό με τις παραλαβές εμβολίων, που τον Απρίλιο θα είναι πολύ μεγάλες.

«Είναι μια εξέλιξη που θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε με την ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων, ειδικά στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές. Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο συστημάτων, έτσι ώστε πλέον να έχουμε κάλυψη για όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας» εξήγησε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπεύθυνος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως ανέφερε, οι Pfizer/BioNTech τον Απρίλιο θα παραδώσουν στην Ελλάδα 1.071.000 δόσεις εμβολίων, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται πλάνο παραδόσεων και από τις άλλες εταιρείες.

Η εταιρεία Johnson and Johnson επιβεβαίωσε αρμοδίως την Ελλάδα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παραδώσει τον αριθμό δόσεων που έχει συμφωνηθεί για το 2ο τρίμηνο του 2021 με τις παραδόσεις να ξεκινούν μετά τα μέσα Απριλίου.

Η αμερικανική εταιρία θα παραδώσει στην Ελλάδα 1,2 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, με τις παραδόσεις να αφορούν 400.000 δόσεις τον μήνα.

Επίσης, κατά πληροφορίες άλλες 500.000 εμβόλια αναμένεται να παραληφθούν τον επόμενο μήνα από τις AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης.

«Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου» εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους για την ολοκλήρωση της μεγάλης βάσης του τείχους ανοσίας.

Ποιες ομάδες ηλικιωμένων και ευπαθών ατόμων εμβολιάζονται

Εντός του Μαρτίου συνεχίζεται ο εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 60-64 καθώς και 80 και άνω, οι οποίοι «άνοιξαν» τον χορό των εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αλλά συνεχίζουν καθώς η πλατφόρμα δεν κλείνει.

Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί να προγραμματίσει το ραντεβού για εμβολιασμό είναι οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη covid-19, δηλαδή οι ογκολογικοί ασθενείς, οι μεταμοσχευμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρά και σπάνια νοσήματα του αναπνευστικού.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ηλικιακή ομάδα 70 – 74 χρόνων και ακολούθως η ομάδα ατόμων ηλικίας 65 – 69 χρόνων.

Μετά και σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Επιτροπής θα εμβολιαστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου για νόσηση με λοίμωξη covid-19, δηλαδή όσοι πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Όταν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των ευπαθών ομάδων, θα εξεταστεί ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, όπως είναι πχ τα άτομα στα τουριστικά επαγγέλματα.

Πώς διαμορφώνεται η συμμετοχή των πολιτών στον εμβολιασμό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή κατηγορία 85 χρόνων και άνω έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 212.000 πολίτες, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 57% σε σχέση με την εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Στην ηλικιακή κατηγορία 80- 84 χρόνων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 230.000 πολίτες και το ποσοστό ανέρχεται στο 58%.

Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 χρόνων, εμβολιασμένοι ή με κλεισμένο ραντεβού είναι 282.000 πολίτες και το ποσοστό ξεπερνάει το 75%.

Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64 χρόνων έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν, 352.000 πολίτες, ποσοστό που ξεπερνάει το 50%.