Άναυδοι έμειναν πολλοί βουλευτές όλων των πλευρών μέσα στη Βουλή, ακούγοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να απευθύνεται ξαφνικά με υβριστικό τρόπο στον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και να τον χαρακτηρίζει ως  «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα» που έχει περάσει από το κοινοβούλιο”.

Η απορία όλων οφειλόταν στο γεγονός ότι μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν ανέβει οι τόνοι διότι επρόκειτο για μια συζήτηση σχετικά με ένα τεράστιο και παγκόσμιο πρόβλημα, όπως είναι η φονική πανδημία του κορωνοϊού, η αντιμετώπιση της οποίας μόνο με ενωμένες δυνάμεις και σύμπνοια μπορεί να επιτευχθεί.

Και αντί να ακουστούν επιχειρήματα ακριβώς για τον τρόπο της περαιτέρω αντιμετώπισης του κακού εμφανίζεται ο κ. Τσίπρας και ξαφνικά εκστομίζει μία από τις χειρότερες ύβρεις, που έχουν ακουστεί στο ελληνικό κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησε βέβαια εντέχνως τη λέξη “πολιτικός” για να μην πει απ΄ευθείας το “απατεώνας”, αλλά όλοι γνωρίζουν τι ήθελε να εκστομίσει  και τι εντυπώσεις να αφήσει.

Και βέβαια, όπως σημείωσαν έγκυροι κοινοβουλευτικοί συντάκτες, η ξαφνική έκρηξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάποια χειροπιαστή δικαιολογία, ούτε τεκμηριώθηκε με λογικά επιχειρήματα. Το να λες στον πρωθυπουργό ότι είχε υποσχεθεί ανάπτυξη για το 2020, όταν συνέτασσε τον προϋπολογισμό τον Οκτώβρη του 2019 και τώρα υπάρχει ύφεση, δεν μπορεί να έχει βάση, αφού ενδιάμεσα, τέλος Δεκέμβρη, ξέσπασε ο κορωνοϊός, που τα ισοπέδωσε όλα με κλείσιμο επιχειρήσεων και αναστολή λειτουργίας εργοστασίων και της αγοράς.

Είπε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας: «Με μπαλώματαψέματα και προπαγάνδα από έναν καλοστημένο μηχανισμό, δεν πρόκειται να κρύψετε τα προβλήματα». Στο σημείο αυτό μάλιστα χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη ως «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα» που έχει περάσει από το κοινοβούλιο, τονίζοντας ότι ο νυν πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ανάπτυξη, όμως η χώρα καταγράφει πρωτόγνωρη ύφεση.

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους και να απαντήσει με αντίστοιχες εκφράσεις στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκτός μιας αποστροφής του λόγου του, στην οποία παρουσίασε δημοσίευμα με δηλώσεις του κ. Τσίπρα τον Μάϊο, οπότε καλούσε την κυβέρνηση να λάβει δραστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού και να μην ανοίξει τα σύνορα, ενώ τώρα λέει τα αντίθετα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε υβριστικά, ούτε για άλλα αποσπάσματα ομιλιών με σφοδρή κριτική εναντίον του.

Και το ερώτημα είναι: Ποιος κερδίζει τελικά από μια τέτοια συμπεριφορά; Ο υβριστής ή ο υβριζόμενος; Οι περισσότεροι σχολιαστές σημείωσαν ότι η έκρηξη του κ. Τσίπρα ήταν μάλλον ένα θεατρικό εφεύρημα της στιγμής για εσωτερική κατανάλωση στο κόμμα του, παρά μια δικαιολογημένη έκφραση οργής. Άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις αυτό προκύπτει.

Οι πολίτες περιμένουν προτάσεις για να διαμορφωθεί μια νέα ελπίδα στη χώρα με παραγωγή σοβαρού πολιτικού λόγου και σχέδιο για μια καινούργια εποχή, που θα εναρμονίζεται  με την διεθνή πραγματικότητα, με τα άλματα της τεχνολογίας και με τα επιτεύγματα της επιστήμης.

Οι υβριστικές εξάρσεις και οι ατάκες πεζοδρομίου ανήκουν στο παρελθόν και εκεί μάλλον θα παραμείνουν και όσοι τις χρησιμοποιούν.