Οι αρχές βρίσκονται σε αναστάτωση και περιμένουν οδηγίες από την κεντρική επιστημονική επιτροπή του ΕΟΔΥ, προκειμένου να λάβουν δραστικά μέτρα πριν είναι αργά.

 

 

Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 43, και τέσσερα στην Π.Ε. Χαλκιδικής. ΑΝ προστεθούν και τα 50, που εντοπίστηκαν στο εργοστάσιο συσκευασίας βρώσιμης ελιάς τότε το σύνολο είναι 97, ένας αριθμός, που βάζει σε προβληματισμό τους ειδικούς, καθώς άλλα 152 νέα κρούσματα “γέννησε” ο κορωνοϊός στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο.

Το πιο ανησυχητικό περιστατικό σημειώθηκε σε μονάδα παραγωγής τροφίμων (ελιάς) στην Χαλκιδική με μαζική εμφάνιση δεκάδων κρουσμάτων. Δυο γυναίκες που είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Αλβανία οι πρώτες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα βρέθηκαν θετικοί στον 50 από τους 300 εργαζομένους στη μονάδα παραγωγής και τυποποίησης βρώσιμης ελιάς και συναφών προϊόντων.

Τις πληροφορίες για τα 50 κρούσματα μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός Open και με βάση το ρεπορτάζ, όλοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου στην Χαλκιδική είναι ασυμπτωματικοί και βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Τα πρώτα δύο θετικά κρούσματα ήταν δύο γυναίκες που είχαν ταξιδέψει πρόσφατα σε γειτονική βαλκανική χώρα και συγκεκριμένα στην Αλβανία. Όταν διαπιστώθηκε πως οι δύο γυναίκες είναι πιθανό να νοσούν από κορονοϊό το εργοστάσιο προέβη σε μαζικά τεστ όλων των εργαζομένων και διέκοψε προσωρινά τη λειτουργία του, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Από τους 300 εργαζόμενους βρέθηκαν θετικοί οι 50, οι οποίοι βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμοί καθώς ουδείς έχει σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Το εργοστάσιο είναι παραγωγής και τυποποίησης ελιάς, ενώ η νομική σύμβουλος της εταιρείας μίλησε στον σταθμό και τόνισε πως έγιναν άμεσα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους για να μην χαθεί χρόνος.

Επισημαίνεται πως σήμερα Σάββατο ανακοινώθηκαν 152 νέα κρούσματα στη χώρα, τα 43 εκ των οποίων εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ ακόμη 4 είναι στη Χαλκιδική.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη

Μόλις 25 είναι τα “εισαγόμενα” κρούσματα (22 στις πύλες εισόδου και 3 που αφορούν σε τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο).

Η Θεσσαλονίκη φαίνεται να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς καταγράφει 43 από τα 152 νέα κρούσματα, ενώ έπεται η Αττική με 26.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και 22  ακόμη περιοχές στην Ελλάδα, στις οποίες εντοπίστηκαν κρούσματα του φονικού ιού.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων

Σήμερα, 8/8/2020, δηλώθηκαν 152 επιπλέον κρούσματα.

Αναλυτικότερα:

– Είκοσι δύο (22) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τρία (3) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

– είκοσι έξι (26) κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής,

– σαραντατρία (43) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

– ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– πέντε (5) στην Π.Ε. Έβρου,

– τέσσερα (4) στην Π.Ε. Ημαθίας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Ικαρίας,

– δύο (2) στην Π.Ε. Ιωαννίνων,

– έξι (6) στην Π.Ε. Καβάλας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,

– δύο (2) στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Κιλκίς,

– ένα (1) στην Π.Ε. Κοζάνης,

– ένα (1) στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– δέκα (10) στην Π.Ε. Λάρισας,

– δύο (2) στην Π.Ε. Λέσβου,

– τρία (3) στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– τρία (3) στην Π.Ε. Πέλλας,

– δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,

– τρία (3) στην Π.Ε. Πρεβέζης,

– ένα (1) στην Π.Ε. Τρικάλων,

– δύο (2) στην Π.Ε. Φλώρινας,

– τέσσερα (4) στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– δύο (2) στην Π.Ε. Χανίων