
Για τα «μαθήματα ζωής» που που πήραν από τις σοβαρές ασθένειες που πέρασαν μίλησαν σε ειδική εκδήλωση ιατρικού περιεχομένου ο Θοδωρής Αθερίδης και ο Άκης Σακελλαρίου, δίνοντας και τόνο χιούμορ, αλλά και θάρρους.
Οι δύο ηθοποιοί, όπως και ο διευθυντής της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου, καθηγητής Καρδιολογίας, Βασίλης Βασιλικός, μοιράστηκαν τις σκέψεις τους στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Σχολείο Ασθενών με Καρδιαγγειακές Παθήσεις.
Το διαφορετικό αυτό «σχολείο» λειτουργεί από το 2022 με πρωτοβουλία της Γ’ Καρδιολογικής Κλινικής και με στόχο, όπως είπε ο κ. Βασιλικός, να λειτουργήσει ως φροντιστήριο και για τις δύο πλευρές, δηλαδή να βοηθήσει τους ασθενείς να έχουν έγκυρες πληροφορίες και τους γιατρούς να μεταδίδουν πιο αποτελεσματικά τις γνώσεις τους.
«Νομίζουμε ότι είμαστε άτρωτοι, ωστόσο όλοι κάποτε θα νοσήσουμε» είπε ο κ. Βασιλικός, ο οποίος κατέθεσε την εμπειρία του από τη νοσηλεία του στην εντατική με κορωνοϊό.
Όπως είπε, ήταν μεγάλο μάθημα στη ζωή του, θεωρούσε ότι ήταν πανίσχυρος, αλλά για ένα μεγάλο διάστημα βασιζόταν σε άλλους για να φάει ή να κάνει μπάνιο. Όταν έφτασε η στιγμή, ένιωσε πως ήταν ευλογία να καταφέρει κάποιος να σηκωθεί όρθιος.
Ομολόγησε, πάντως, ότι δεν έχει αλλάξει και παραμένει «νευρικός, εγωιστής και πειναλέος».
Σακελλαρίου: Στην εντατική με νόσο λεγεωναρίων
Την ανάγκη να αφουγκραζόμαστε τις δυνάμεις μας επισήμανε ο Άκης Σακελλαρίου, τον οποίο οδήγησε στο νοσοκομείο η νόσος των λεγεωναρίων (πιθανώς από κλιματιστικά).
Την περίοδο εκείνη χρειαζόταν κάθε μέρα να χορεύει και να τραγουδάει για τις ανάγκες του μιούζικαλ που έπαιζε.
Δεν έδωσε σημασία για πολλές μέρες στα συμπτώματά του και τελικά χρειάστηκε να νοσηλευθεί στην εντατική – εξέλιξη που, όπως ανέφερε, θα είχε αποφευχθεί εάν είχε την υπόνοια ότι κάτι δεν πάει καλά.
Αθερίδης: Ήμουν αρρωστοφοβικός και καρκινοφοβικός
Το εγκεφαλικό που υπέστη το 2019 θεώρησε υπεύθυνο για την αλλαγή στην οπτική του ο Θοδωρής Αθερίδης, επισημαίνοντας ότι ήταν αρρωστοφοβικός και ειδικότερα καρκινοφοβικός, αλλά πλέον ζει για το τώρα.
«Ακόμα και αν σας πει ο γιατρός ότι σε τρεις μήνες θα πεθάνετε, κάθε μέρα εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν πριν από εσάς χωρίς να το ξέρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Αθερίδης αναφέρθηκε και στη φιλία του με τον Δημήτρη Σταρόβα αποκαλύπτοντας μια συζήτηση που είχε με τον Δημήτρη Σταρόβα πριν από πολλά χρόνια, για την υγεία τους.
«Παίρνω τηλέφωνο τον Δημήτρη Σταρόβα και τον “πειράζω”. Περιμένεις και δέκα λεπτά να σου τελειώσει το ανέκδοτο και του λες “έχω δουλειά ρε”», ανέφερε αρχικά γελώντας ο Θοδωρής Αθερίδης.
Πριν πάρα πολλά χρόνια, όταν άρχισε να παχαίνει ο Δημήτρης Σταρόβας, μιλάμε τώρα για πριν από 25 χρόνια, γνωριζόμαστε από το 1990… Του έλεγα “σε παρακαλώ, τα κιλά σου πρέπει να τα προσέξεις, γιατί φτάσαμε σε μια ηλικία -ήμασταν 30 τότε-, που λένε για τους άντρες και την καρδιά”.
Με άκουγε, με άκουγε, και μου απάντησε “είπε ο Τρίτσης στον Έβερτ”. Ο Τρίτσης πέθανε πριν από τον Έβερτ και λέω “έχεις δίκιο, δεν ξαναμιλάω”. Και πραγματικά, πρώτος έπαθα εγκεφαλικό εγώ και μετά ο Σταρόβας. Γιατί, όπως έχει πει και ο Ζουγανέλης, ο πιο γέρος είναι εκείνος που πεθαίνει πρώτος», σημείωσε ο ίδιος.
Αισθάνομαι 59 ετών σωματικά, αλλά πνευματικά αισθάνομαι 25
«Μετά το εγκεφαλικό, παίρνω πολλά φάρμακα. Παίρνω 10 χάπια την ημέρα. Κάποια τα παίρνω διπλά, είναι συνολικά 8. Δεν προσέχω με το φαγητό, αλλά και όταν προσέξω, δεν χάνω κιλά. Είμαι 59 χρονών. Αισθάνομαι 59 ετών σωματικά, αλλά πνευματικά αισθάνομαι 25», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Θοδωρής Αθερίδης.
Στη συνέχεια, το κοινό απάντησε με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και συνεργάτες του Σχολείου Ασθενών, διαφόρων ειδικοτήτων, έδωσαν περισσότερες πληροφορίες.
Ο διοικητής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου, Νικόλαος Αντωνάκης, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς θα λειτουργήσει στο ίδρυμα και τρίτος στεφανιογράφος, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η αντιπεριφερειάρχης Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Μελίνα Δερμεντζοπούλου.