* Έτοιμη για κρίσιμες αποφάσεις η κυβέρνηση μπροστά στην αμείωτη εξάπλωση της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα στη Βόρεια Ελλάδα.

  • Έξαρση με περισσότερα κρούσματα σε Ρουμανία,  Βουλγαρία και Σερβία.-

………………………………………………………..

Μπροστά σε βουνό προβλημάτων βρίσκεται η κυβέρνηση σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αντιμετώπισης των συνεπειών του κορωνοϊού, ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα Βόρεια Ελλάδα με πρώτη ανάγκη την εξεύρεση κλινών ΜΕθ στα νοσοκομεία, που έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση εξετάζει πολλές επιλογές, αλλά φαίνεται ότι βρίσκεται μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, καθώς η πανδημία έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις  στην χώρα, αλλά περισσότερο στην Θεσσαλονίκη η οποία, βρίσκεται στο κόκκινο, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα.

Η χθεσινή έκρηξη των κρουσμάτων καθώς και διατήρηση του υψηλού ποσοστού θετικότητας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση, που φέρεται να μελετά έκτακτο σχέδιο για την μεταφορά ασθενών με κορωνοϊό από την Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, με τρένα.

Μάλιστα, χθες έφθασε στη Θεσσαλονίκη από την Αθήνα αμαξοστοιχία με συγκεκριμένων προδιαγραφών βαγόνια τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ για το αν μπορούν να διαμορφωθούν σε χώρους φιλοξενίας διασωληνωμένων ασθενών και να υποστηρίξουν την ασφαλή διακομιδή τους.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη είναι πολύ άσχημη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να επιβεβαιώνει πως «όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται στο κόκκινο», λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που ανέφερε 905 νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη.

Τις τελευταίες ώρες υπάρχουν συνεχείς συσκέψεις κυβερνητικού κλιμακίου και λοιμωξιολόγων προκειμένου να φρενάρουν το κύμα της διασποράς.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η κυβέρνηση οδηγείται στη λήψη νέων έκτακτων μέτρων, ένα από τα οποία είναι το κλείσιμο όλων των χερσαίων συνόρων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεχομένως, μάλιστα, τις επόμενες ώρες να ανακοινωθούν κι άλλοι πιο αυστηροί περιορισμοί, κυρίως σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα των πολιτών, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται οριακή.

Η εικόνα των κρουσμάτων στα Βαλκάνια

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η εικόνα των κρουσμάτων στα Βαλκάνια δείχνει ότι επικρατεί μεγάλη έξαρση στη Ρουμανία και στην Βουλγαρία.

Στην πρώτη στήλη αναφέρεται ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων, στη δεύτερη οι θάνατοι και στην τρίτη οι τελευταίες διαγνώσεις:

Βελτίωση στην Αθήνα, επιδείνωση στη Θεσσαλονίκη

Όσον αφορά στην επιβολή του lockdown, φαίνεται ότι μειώνει τον ιό στην Αθήνα, τουλάχιστον στο σημείο να γίνεται επιπέδωση της καμπύλης. Αντιθέτως, στη Θεσσαλονίκη, παρά τις 15 μέρες lockdown, δεν έχουν υπάρξει ακόμη τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος στην Αττική συμμορφώνεται κατά πλειοψηφία με τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί και η διασπορά  περιορίζεται.

Αντίθετα, στη Θεσσαλονίκη ο ιός δε «μαζεύεται». Οι αριθμοί αποτυπώνουν τη δραματική κατάσταση, καθώς πλησιάζουμε στο φράγμα των 1000 ημερήσιων κρουσμάτων, αφού χθες ανακοινώθηκαν 905 κρούσματα σε αντίθεση με χθες που ήταν 595.

Οι αριθμοί φαίνεται να αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι η Θεσσαλονίκη ίναι σε καραντίνα από τις 3 Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι ο πολύς κόσμος δεν πειθαρχεί στα μέτρα προσωπικής προστασίας, ενώ παρατηρούνται και επισκέψεις κατοίκων από σπίτι σε σπίτι.

Σταδιακή άρση του lockdown από 19 Δεκεμβρίου

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να αρχίσει σταδιακή άρση του lockdown από τις αρχές του μήνα με άνοιγμα σχολείων και καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Αν δεν ανατραπούν δραματικά τα δεδομένα, η κρίσιμη ημερομηνία ανοίγματος της εστίασης είναι η 19η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, αυτή τη φορά το άνοιγμα θα περιλαμβάνει μόνο τα εστιατόρια και πιθανώς τις καφετέριες.

Από την άλλη πλευρά, κλειστά θα μείνουν μπαρ και κλαμπ. Μάλιστα, παραμένει άγνωστο το πότε αυτά θα ανοίξουν. Γι΄αυτό και αναμένεται να γίνει συγκεκριμένος διαχωρισμός των επιχειρήσεων που θα ανοίξουν και αυτών που θα μείνουν κλειστές

Όπως εξηγούν από την κυβέρνηση, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει με συγκεκριμένους κανόνες. Για παράδειγμα, 4 άτομα ανά τραπέζι, όχι ζωντανή μουσική και όχι χοροί και πανηγύρια. Επισημαίνεται, δε, πως ο λόγος που θα ανοίξει έτσι η εστίαση είναι ίσα ίσα για να μπορέσουμε να αισθανθούμε καλύτερα τα φετινά Χριστούγεννα.

Χριστούγεννα στο σπίτι με λίγα άτομα

Όσον αφορά τα Χριστούγεννα αναμένεται να τα γιορτάσουμε στο σπίτι οικογενειακά και σε στενό κύκλο 9 – 10 ατόμων. Σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα, το οποίο άπαντες κληθήκαμε να γιορτάσουμε μόνοι, μιας και βρισκόμασταν εν μέσω του πρώτου lockdown, τα Χριστούγεννα θα επιτρέπονται μικρές συναθροίσεις.

Ο λόγος είναι καθαρά ψυχολογικός. Αφενός για τους ανθρώπους που ζουν μόνοι τους και αφετέρου επειδή είναι πολύ μεγάλη η κούραση των ανθρώπων από την πολύμηνη «μάχη» με τον αόρατο εχθρό. Πρόκειται μάλιστα και για μια κίνηση που αποσκοπεί στο να δώσει κουράγιο στους πολίτες, εν όψει της συνέχειας, μιας και για αρκετούς μήνες αναμένεται να παλεύουμε με την πανδημία μπαινοβγαίνοντας σε lockdown.