Πρωθυπουργός: Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν. Στοχευμένη η στήριξη κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση, με ζημιά 4 40 δισ. ευρώ.

Αλ. Τσίπρας:Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη, όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται περίπου ως μία φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας.-

Φώφη Γεννηματά: Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ,  Ενιαίο συντονιστικό κέντρο, Όχι μικτά νοσοκομεία, Άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και Επιτάχυνση των εμβολιασμών.-

 

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη βουλή στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας τόνισε ότι η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη, που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας σημειώνοντας ότι η εικόνα καταστροφής που προβάλλει η αντιπολίτευση είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα- μέρα με τον ιό.

Επίσης ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα μέτρα που θα ισχύουν από την Δευτέρα σημείωσε ότι είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα και πολύ πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων υπογραμμίζοντας ότι περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα.

«Έχουμε πει εξ αρχής ότι η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και δεν είναι σπριντ. Και είναι λάθος να αξιολογούμε την διαχείριση με στιγμιότυπα, με φωτογραφίες της στιγμής. Να χάνουμε την μεγάλη εικόνα και τους συνολικούς δείκτες που προκύπτουν αθροιστικά από όλη την διάρκεια της πανδημίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι ενώ ο πλανήτης βιώνει ένα νέο κύμα πανδημίας το οποίο χτυπάει και την πατρίδα μας, η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη, που είχαν πιο οργανωμένα συστήματα υγείας.

«Θα σπεύσω να πω πρώτος ότι φυσικά και έγιναν λάθη. Πρώτος εγώ εξάλλου τα έχω αναγνωρίσει. Όμως η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα, είναι ψέμα που αδικεί τη χώρα, αλλά κυρίως προσβάλει όλους όσοι ξεπερνούν τον εαυτό τους παλεύοντας νύχτα- μέρα με τον ιό» είπε.

Οι διαδηλώσεις και τα κορωνοπάρτι

 

Οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες ενέτειναν την κούραση του κόσμου και έφεραν τη χαλάρωση, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός, και αναφέρθηκε όχι μόνο στις σχεδόν 700 διαδηλώσεις, όπως ανέφερε, αλλά και στα κορωνοπάρτι και άλλα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν και μαρτυρούν τη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα.

Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, με βάση την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή, εξήγησε, αναφερόμενος στο νέο μείγμα μέτρων που εφαρμόζει η κυβέρνηση στη μάχη κατά της διασποράς του κορωνοϊού. «Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων» παρατήρησε, για να επισημάνει: «Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν».

«Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν» εξήγησε, ενώ μίλησε για στοχευμένη στήριξη κλάδων της οικονομίας που έπληξε η υγειονομική κρίση, η οποία θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 40 δισ. ευρώ.

Συνεχίζω στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού

«Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές οι οποίοι ακολουθούν τη δική σου ομιλία», σχολίασε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας για δεύτερη φορά στο βήμα της Ολομέλειας, στη συζήτηση προ Ημερησίας Διατάξεως που διεξάγεται με πρωτοβουλία της προέδρου της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά, σχετικά με την «ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία».

«Τι εισέπραξα; Μαξιμαλισμό από την κ. Γεννηματά, από τον κ. Τσίπρα, μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επεσήμανε ότι «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», και έκανε αναφορά στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, την οποία είχε επισημάνει στην πρωτολογία του μόνο ο κ. Κουτσούμπας.

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ακούγοντας την κ. Γεννηματά σκεφτόταν ότι «σ’ αυτήν την αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού». Κατηγόρησε την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ ότι εκφώνησε μια έτοιμη ομιλία σαν να μην άκουσε τη δική του και σαν να μην άκουσε κυρίως την έκκληση για προσέλευση στη σημερινή συζήτηση με ρεαλιστικές προτάσεις.

Ουσιαστικά τόνισε ότι η στάση της μέσω της ομιλίας της συνοψίζεται στα εξής: «τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα περισσότερα λεφτά και τρίτον υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που έσωσε την Ελλάδα της αντιπολίτευσης. Μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και τον λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε μια αναφορά της κ. Γεννηματά για «business από το Μαξίμου», προκαλώντας την αν έχει κάτι συγκεκριμένο να ανέβει στο βήμα και να το πει, λέγοντάς της ότι θυμίζει τον κ. Τζανακόπουλο. «Υποννοούμενα τέτοια αυτή η κυβέρνηση δεν τα δέχεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

“Κύριε Τσίπρα πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός”

Για όσα είπε ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως επανέλαβε το γνωστό μοτίβο ότι «η κυβέρνηση όλα τα έχει κάνει θάλασσα κι αυτή είναι η αλήθεια». «Αναρωτιέμαι κ. Τσίπρα πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα, τα οποία δεν είναι φωτογραφίες της στιγμής αλλά αποτυπώνουν τη συνολική αντιμετώπιση της πανδημίας εδώ και δεκατρείς μήνες».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης του είπε «Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».

Αλ. Τσίπρας:Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη

Την άποψη ότι η κυβέρνηση έχει χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία ασκώντας σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό ότι επιμένει σε ένα success story, την ώρα που οι πολίτες «πεθαίνουν και αγωνιούν».

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να παίζουμε παιγνίδια επικοινωνίας μ’ αυτή και να παίζουμε με τα νεύρα και τις αντοχές της κοινωνίας», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι παρουσιάζουν ένα success story, όπως έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά τότε που η χώρα «πήγαινε ολοταχώς στα βράχια». Χαρακτήρισε, δε, λυπηρό ότι «στις συνθήκες αυτού του δράματος εμφανίζονται εκείνοι που έχουν αντικειμενικά τη μεγαλύτερη ευθύνη, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, να μην καταλαβαίνουν τίποτα, να μην σέβονται την αλήθεια και τους ανθρώπους που υποφέρουν».

«Από τη μια μεριά η κοινωνία, οι φορείς των εργαζομένων και των μικρομεσαίων, οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής. Ο πραγματικός κόσμος που αναζητά λύσεις. Και από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης και όσοι τον περιστοιχίζουν.

Ο θαυμαστός κόσμος του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του. Όπου όλα έχουν καλώς. Και το κακό, οι θάνατοι, τα λουκέτα, η αγωνία, η ανασφάλεια, εμφανίζονται περίπου ως μία φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας. Ή, ακόμα χειρότερα, με μια αλχημεία μακάβρια μέσων όρων και δημιουργικής λογιστικής εμφανίζονται και ως ειδυλλιακά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διερωτήθηκε: «Είναι δυνατόν οι άνθρωποι να πεθαίνουν και να αγωνιούν, αλλά οι αριθμοί να ευημερούν σ’ αυτή τη χώρα;».

Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας επέρριψε την απόλυτη ευθύνη στην κυβέρνηση που «κατέστρεψε με πολύ μεγάλη ταχύτητα την εμπιστοσύνη των πολιτών». «Ποια εμπιστοσύνη να σας έχουν κύριε Μητσοτάκη όταν παρακολουθούν ζαλισμένοι ένα χορό αντιφάσεων, διαχειριστικής ανεπάρκειας και εξόφθαλμης ανικανότητας;», δήλωσε, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση λέει τα ίδια τώρα με τα τέλη Οκτωβρίου, όταν «τότε είχαμε μόλις 600 νεκρούς σε οκτώ μήνες και τώρα σε πέντε μήνες έχουμε 7.500 ζωές που έχουν χαθεί» και «μάλιστα πέντε μήνες στους οποίους εφαρμόζουμε ένα από τα πιο σκληρά lockdown στην Ευρώπη»

Οι προτάσεις της Φώφης Γεννηματά

Την ευθεία κατηγορία ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας σε όλα τα επίπεδα απέδωσε η Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο διαδέχθηκε στο βήμα της Βουλής, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, καθώς η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε τη διεξαγωγή της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Παράλληλα, δήλωσε έτοιμη για διάλογο και συνεννόηση, ώστε να προκύψει ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, ενώ κατέθεσε συνολικό πακέτο προτάσεων.

«Εμείς επιμένουμε και είμαστε εδώ. Με τις προτάσεις μας, το πρόγραμμά μας, για να συνεννοηθούμε και να οδηγήσουμε όλοι μαζί την ελληνική κοινωνία έξω από την δοκιμασία. Και μετά θα έχουμε όλο τον χρόνο και την πολυτέλεια να ακονίσουμε τα πολιτικά μας ξίφη και να διαφωνήσουμε. Τώρα είναι ώρα εθνικής μάχης. Τώρα κρινόμαστε όλοι.

Αποφασίστε, λοιπόν, κ. πρωθυπουργέ, αν μπορείτε, επιτέλους, να αρθείτε στο ύψος των αναγκών, που απαιτούν εθνική συνεννόηση ή θα συνεχίσετε να είστε ο πρωθυπουργός της ανεπάρκειας, της διαίρεσης και της κοινωνικής αδικίας», ανέφερε η κ. Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό είπε ότι έβαλε την υπογραφή του σε απανωτά αχρείαστα lock down ακορντεόν και στο μεγαλύτερο σε διάρκεια, αποτυχημένο, lock down της Ευρώπης.

Επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουν η κυβέρνηση και τα κόμματα στις βασικές κατευθύνσεις ενός αποτελεσματικού σχεδίου και πρότεινε, μεταξύ άλλων:

*’Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ

*Ενιαίο συντονιστικό κέντρο

* Όχι μικτά νοσοκομεία.

* Άμεση ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, με άμεσες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών και αύξηση των αμοιβών των γιατρών με ένταξή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά

*Επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής τάχθηκε υπέρ του ασφαλούς ανοίγματος της αγοράς με συνεχή test ελέγχου και με στοχευμένη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γιατί ο κίνδυνος για λουκέτα είναι ορατός. «Ρευστότητα τώρα, επιστρεπτέα προκαταβολή με το 70% του ποσού ενίσχυση.’Αμεση ρύθμιση των οφειλών: Προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 120 δόσεις και 30% κούρεμα της οφειλής για τους συνεπείς προς τις τράπεζες», σημείωσε.