Κυκλοφόρησε η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση της χρονικής επέκτασης του κλεισίματος των καταστημάτων, μέχρι 11 Απριλίου, σε 66 κλάδους της οικονομίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνις Γεωργιάδης.

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι θα παραμείνουν κλειστά όλα τα μαγαζιά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Επίσης κλειστές θα παραμείνουν έως τις ‪11 Απριλίου‬ όλες οι οργανωμένες παραλίες, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα αναβατήρια (τελεφερίκ), όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις και οι εγκαταστάσεις γυμναστικής.

Σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων οπτικών και των καταστημάτων πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας αυτή επιτρέπεται μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.

Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων της Χώρας. Ενώ απαγορεύεται η λειτουργία καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops-in-a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων δεν απαγορεύεται, οι διοικήσεις τους οφείλουν να διασφαλίζουν την τήρηση, κατά την προσέλευση των καταναλωτών, της αναλογίας του ενός ατόμου ανά 15 τ.μ. και την ελάχιστη απόσταση των 2 μέτρων μεταξύ τους, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων. Επίσης δεν απαγορεύεται η διενέργεια εργασιών χωρίς την παρουσία κοινού στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, η λειτουργία των οποίων απαγορεύεται.

Κλειστές και οι εκκλησίες μέχρι του Λαζάρου – Μετάδοση μόνο από ΜΜΕ

Παρατείνεται έως τις 11 Απριλίου, Σάββατο του Λαζάρου, η αναστολή Θείων Λειτουργιών στους χώρους λατρείας με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας, που δημοσιεύτηκε σήμερα Κυριακή, η παράταση δίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορονοϊού.

1. Η ισχύς της με αριθμό 2867/Υ1/16-3-2020 (Β’ 872) κοινής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας παρατείνεται μέχρι και τις 11.4.2020.

2. Στο τέλος της παρ. 6 της ως άνω κοινής υπουργικής απόφασης προστίθεται νέο εδάφιο ως εξής: «Η διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας επιτρέπεται μόνο από το ίδιο τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του προσωπικού που έχει αναλάβει και την τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή».

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στην προγραμματισμένη για την Τετάρτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα αναφορικά με τις Ιερές Ακολουθίες εν όψει Πάσχα. (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)