Σε συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού προκειμένου να στοιχειοθετηθούν ποινικά αδικήματα αποσκοπούν οι έρευνες και οι έφοδοι σε δομές της Κιβωτού του Κόσμου ανά την Ελλάδα, που διεξάγονται τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν εξελίξει έρευνα της Οικονομικής Αστυνομίας εστιάζεται σε όλες τις δομές της Κιβωτού και σε 15 άτομα που διοικούσαν την Οργάνωση.

Το πρωί έγινε αστυνομική έφοδος στη δομή της Καλαμάτας, κατόπιν εντολής της Οικονομικής Αστυνομίας, ενώ έρευνες γίνονται και στις δομές της Πωγωγιανής και της Κόνιτσας.

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας της Οικονομικής Αστυνομίας, η οποία περνάει από «ψιλό κόσκινο» όλα τα οικονομικά, προκειμένου να συγκεντρωθούν τυχόν τιμολόγια και παραστατικά που θα βοηθήσουν να πέσει άπλετο φως στην οικονομική δραστηριότητα της Κιβωτού, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας. Θεωρείται, ωστόσο, ότι όλες οι ενέργειες γίνονταν από τα κεντρικά στον Κολωνό, ενώ ήδη έχουν παραλάβει τα λογιστικά βιβλία σε συνεργασία με τον λογιστή της ΜΚΟ.

Από τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι από το 2014 και μετά στα ταμεία της Κιβωτού έμπαιναν 5 με 6 εκατ. ευρώ τον χρόνο από δωρεές.

Η πορεία των χρημάτων αυτών θα ελεγχθεί, ενώ ταυτόχρονα θα ελεγχθούν και το πού κατέληξαν οι δωρεές ακινήτων.

Παράλληλα, θα γίνει έρευνα στα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία των 15 στελεχών της Οργάνωσης, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται από τις αμοιβές που λάμβαναν ή αν υπάρχουν στοιχεία για οικειοποίηση χρημάτων από τις δωρεές που έμπαιναν στα ταμεία για τη φροντίδα των παιδιών.

Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πατήρ Αντώνιος, η πρεσβυτέρα και η μητέρα του, που φέρονται ως μέτοχοι στη μη κερδοσκοπική εταιρεία, επτά μέλη του πρώην ΔΣ και πέντε διευθυντικά στελέχη.

Σύλληψη υπεύθυνης στην Καλαμάτα

Εν τω μεταξύ, σήμερα κατά την έφοδο στην Καλαμάτα συνελήφθη η υπεύθυνη κοινωνικός λειτουργός της δομής καθώς σε συρτάρι κλειδωμένο βρέθηκε ένα όπλο.

Εκτός από το περίστροφο, οι αστυνομικοί κατέσχεσαν λογιστικά βιβλία από τη δομή της Καλαμάτας, κατά τη διάρκεια ελέγχου που πραγματοποίησαν.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά τη διάρκεια του ελέγχου μια διοικητική υπάλληλος υπέδειξε στους αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας ένα περίστροφο, το οποίο ήταν κλειδωμένο στο γραφείο της. Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, η διοικητική υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι το περίστροφο είχε βρεθεί σε προγενέστερο χρόνο κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στο κτίριο όπου στεγάζεται η δομή, κατόπιν παραγγελίας της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως είπε η υπεύθυνη, που τελικά συνελήφθη για παράβαση του νόμου περί όπλων, το περίστροφο είχε βρεθεί πριν χρόνια στη δομή, δεν γνώριζαν σε ποιον ανήκει και το είχαν κλειδωμένο στο συρτάρι. Σημειωτέον ότι το όπλο είναι αδήλωτο. Λίγο αργότερα η συλληφθείσα αφέθηκε ελεύθερη με προφορική εντολή του εισαγγελέα Καλαμάτας.

Επίσης, στα σκουπίδια στην Καλαμάτα βρέθηκαν αποδείξεις και τιμολόγια του μηνός Δεκεμβρίου της Κιβωτού.

Αντίστοιχα, αποδείξεις και τιμολόγια στα σκουπίδια βρέθηκαν χθες και στη δομή της Χίου.