Αρκετές ζημίες προκάλεσε το μπουρίνι που έπληξε χθες την περιοχή της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων στις οδούς Εγνατία, Αγίου Δημητρίου, Σοφούλη, Αρτάκη, Θεαγένους Χαρίση και στην Τούμπα.

Επίσης το μπουρίνι έκανε δύσκολη την προσγείωση ενός αεροσκάφους της απογευματινής πτήσης από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη.

Πολλοί επιβάτες τρόμαξαν, καθώς το αεροπλάνο έπεσε πάνω στην καταιγίδα και είχε μεγάλες αναταράξεις, ενώ στάθηκε αδύνατη η προσγείωσή του την πρώτη φορά.

Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία επιβάτιδας που περιέγραψε το τι συνέβη και το φόβο των επιβατών, τονίζοντας τις εξαιρετικές ικανότητες των πιλότων που εν τέλει κατάφεραν να προσγειώσουν το αεροπλάνο με ασφάλεια.

Η θεατρική παραγωγός, δασκάλα φωνητικής και επιβάτης της εν λόγω πτήσης, Μαρία Στεφάνου, μιλώντας στο GRTimes, σχολίασε την πρωτόγνωρη περιπέτειά της, ωστόσο δεν παρέλειψε να εξάρει τις ικανότητες και τους χειρισμούς του πιλότου, όπως και την ψυχραιμία του πληρώματος του αεροσκάφους, παρά τις δύσκολες συνθήκες προσγείωσης.

«Είχαμε ακούσει ότι οι καιρικές συνθήκες στη Θεσσαλονίκη ήταν δύσκολες, ωστόσο δεν γνωρίζαμε πόσο άστατος ήταν ο καιρός την ώρα που φτάσαμε. Λίγο πριν από την προσγείωση, οι αναταράξεις του αεροσκάφους ήταν τέτοιες που δεν πιστεύαμε αυτό που ζούσαμε. Εγώ άρχισα να προσεύχομαι, ενώ κάποιοι από τους συνεπιβάτες μου είπαν ότι δεν έχουν συναντήσει κάτι ανάλογο ούτε σε υπερατλαντικό ταξίδι», σημείωσε ακόμη η κυρία Στεφάνου.

Προσγειώθηκε με δεύτερη προσπάθεια

«H πρώτη προσπάθεια του πιλότου να προσγειώσει το αεροσκάφος δεν στέφθηκε με επιτυχία, με αποτέλεσμα να το ξανανεβάσει αμέσως και να επιχειρήσει ξανά μετά από λίγα λεπτά. Ευτυχώς, τη δεύτερη φορά η προσπάθεια στέφθηκε με επιτυχία, όμως εγώ είχα χάσει ήδη το αίμα μου. Όταν πια σταματήσαμε, διαπίστωσα ότι πολλοί συνεπιβάτες είχαν κάνει εμετό, ενώ άλλοι ήταν εμφανώς ταραγμένοι από την εμπειρία», πρόσθεσε.
«Είχαμε την αίσθηση ότι δεν θα προσγειωθούμε»

«Όλα αυτά τα λέω για να σημειώσω περισσότερο τι μπορεί να σου συμβεί εκεί που δεν το περιμένεις. Ειλικρινά, ωστόσο, αν δεν ήταν τόσο άψογος ο πιλότος και τόσο ψύχραιμο το πλήρωμα, τα πράγματα ενδεχομένως να ήταν εντελώς διαφορετικά», κατέληξε η Μαρία Στεφάνου.

Νωρίτερα πάντως, σε ανάρτησή της στο προσωπικό προφίλ που διατηρεί στο διαδίκτυο, η θεατρική παραγωγός και δασκάλα φωνητικής σημείωσε:

«Επιστρέψαμε μόλις Θεσσαλονίκη. Έβγαλε απαγορευτικό μόλις προσγειωθήκαμε. Το αεροπλάνο μας έκανε δύο προσπάθειες να προσγειωθεί. Αυτό που ζήσαμε είναι από τα άγραφα. Δεν περιγράφω τι έγινε μέσα στο αεροπλάνο από τις αναταράξεις και τον φόβο. Είχαν την αίσθηση ότι δεν θα προσγειωθούμε, ότι θα πέσουμε.

Πήγα να ζητήσω βοήθεια, να πάρω θάρρος, αλλά όταν είδα ότι δίπλα μου υπήρχε τρόμος, πήρα δύναμη από εμένα και έδωσα δύναμη εκεί που το είχαν ανάγκη. Δεν μου το είχα ούτε για αστείο. Πολλοί από εμάς κοιταχτήκαμε με έκπληξη ότι ζούμε. Πρώτη φορά έκανα την προσευχή μου κι ένιωσα ότι δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να μείνω ψύχραιμη και να χρησιμοποιήσω τη δύναμη που έχω».

Συνεργεία στους δρόμους της πόλης

Συνεργείο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης βρίσκεται στους δρόμους της πόλης προκειμένου – σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία – να αποκαταστήσει τις υποδομές μετά τις ζημιές που άφησε πίσω το απογευματινό μπουρίνι και η επιδείνωση του καιρού.

Σύμφωνα με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Μωϋσίδη, από το ξαφνικό μπουρίνι καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων στις οδούς Εγνατία, Αγίου Δημητρίου, Σοφούλη, Αρτάκη, Θεαγένους Χαρίση και στην Τούμπα.

“Είχαμε αρκετές πτώσεις δέντρων που προκάλεσαν υλικές ζημιές. Από την πρώτη στιγμή που ενημερωθήκαμε, βγάλαμε ένα συνεργείο με τέσσερα άτομα προσωπικό για να επιληφθεί της κατάστασης και να δώσει λύσεις”, είπε ο κ.Μωϋσίδης ενημερώνοντας το δημοτικό συμβούλιο κατά την αποψινή του συνεδρίαση.

Παράλληλα, είπε πως έχουν καθαριστεί όλα τα άλση στον περιαστικό ιστό του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και το περιπατητικό μονοπάτι στην Υφανέτ. Ειδικότερα, για το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου υπογράμμισε πως γίνονται περιπολίες και έχει ολοκληρωθεί η κοπή χαμηλούς αυτοφυούς βλάστησης.