Κρατούνται μέχρι να δικαστούν την Πέμπτη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης οι πέντε από τους 14 διαδηλωτές για την κοπή δέντρων από συνεργεία του Δήμου. 

Οι πέντε αρνήθηκαν να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα και κρατήθηκαν για απείθεια κατά της αρχής. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος,ο οποίος οδηγήθηκε “σηκωτός” στο περιπολικό της αστυνομίας.

Όλοι συνελήφθησαν χθες το πρωί κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς, με την κατηγορία ότι εμπόδισαν συνεργεία να προχωρήσουν στην κοπή δέντρων.

Η εισαγγελέας πλημμελειοδικών άσκησε σε βάρος τους ποινική δίωξη για παράνομη βία και επιπλέον στον κατηγορούμενο δημοτικό σύμβουλο (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Οικολογία Αλληλεγγύη») για βία κατά υπαλλήλων (αντίσταση), απόπειρα σωματικής βλάβης, εξύβριση και απειλή.

Οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο απ’ όπου πήραν αναβολή για τις 16/3 και αφέθηκαν ελεύθεροι, πλην των πέντε για την απείθεια.

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο

Το θέμα συζητήθηκε το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο σε κλίμα έντασης, όπου ο Μιχάλης Τρεμόπουλος προέβη σε σφοδρές καταγγελίες κατά της διοίκησης του Δήμου, λέγοντας ότι κάλεσε την αστυνομία για να προβεί σε συλλήψεις.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ενώ μιλούσε ο κ. Τρεμόπουλος, πολίτες άνοιξαν πανό και σήκωσαν πλακάτ. Ο πρόεδρος του Σώματος, Πέτρος Λεκάκης, ζήτησε να κατέβουν τα πανό και διέκοψε για λίγα λεπτά τη συνεδρίαση. «Ντροπή σας», φώναζαν τα μέλη των οικολογικών οργανώσεων, που βρέθηκαν μέσα στην αίθουσα.

Ο κ. Τρεμόπουλος έκανε λόγο για σχεδιασμένη αυταρχική συμπεριφορά. «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Αυτό που έκαναν οι πολίτες ήταν το δικαίωμά τους με άμεση δράση να υπερασπίσουν την ποιότητα ζωής, με τον τρόπο που εκτιμούν, χωρίς βία», τόνισε.

«Εμείς θα επιμένουμε στη θέση μας, άσχετα αν συρόμαστε σε δίκες, σιδεροδέσμιοι», τόνισε ο κ. Τρεμόπουλος, περιγράφοντας τα όσα έγιναν από νωρίς το πρωί στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς. Έκανε λόγο για απαράδεκτες κατηγορίες και κάλεσε τον κόσμο να βρεθεί στα δικαστήρια την Πέμπτη, όπου θα γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης.

Καταδικάζει η αντιπολίτευση τα γεγονότα

Οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης καταδίκαζαν τα πρωινά γεγονότα και ζήτησαν να παραστούν την Πέμπτη στη δίκη του κ. Τρεμόπουλου και των υπολοίπων 13 ατόμων και να ζητήσουν απόσυρση των κατηγοριών.

«Αυτός που κάλεσε την αστυνομία μάλλον απέτυχε πλήρως τον στόχο του, γιατί μέσα από όλα αυτά τα γεγονότα αναδείχθηκε η εσφαλμένη πολιτική στο πράσινο», ανέφερε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

Για ακόμα ένα επεισόδιο στο αυταρχικό καθεστώς Μητσοτάκη μίλησε η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου. Όπως είπε, «να τα βάζει με πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά και ήσυχα είναι απλά ντροπιαστικές. Είναι η απόλυτη έκθεση για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

«Δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε αυτό τον αριθμό κοπής δέντρων και αφού δεν προηγείται η φύτευση δέντρων στις κενές δενδροδόχους και μετά να αρχίσω να αφαιρώ αυτά που είναι άρρωστα, είναι φανερό ότι θα έχουμε τέτοιες καταστάσεις», ανέφερε ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

Στ. Αγγελούδης: Μείζον το ζήτημα των ανεξέλεγκτων και αναιτιολόγητων κοπών δέντρων

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υποψήφιος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης τονίζει:

Στέλιος Αγγελούδης

“Οι θλιβερές εικόνες που παρακολούθησαμε νωρίς σήμερα το πρωί με τη βίαιη και αναιτιολόγητη προσαγωγή του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Οικολογία – Αλληλεγγύη” Μιχάλη Τρεμόπουλου και άλλων 13 ενεργών πολιτών προσβάλουν βάναυσα την πόλη μας.
Η -μέσω ελεγχόμενων διαρροών- έκφραση δυσαρέσκειας του δημάρχου της πόλης, η πρόδηλη απροθυμία του να υποστηρίξει δημόσια τις απόψεις του καταδεικνύει το μέγεθος της προσωπικής του πολιτικής ευθύνης στα όσα ντροπιαστικά εξελίχθηκαν. Το μείζον ζήτημα των ανεξέλεγκτων και αναιτιολόγητων κοπών δέντρων αποτελεί ένα ακόμη μνημείο αποτυχίας μιας πολιτικά χρεοκοπημένης Διοίκησης.
Εκφράζω τη συμπαράσταση μου στο δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Τρεμόπουλο και τους υπόλοιπους αδίκως συλληφθέντες, καλώ το δήμαρχο Θεσσαλονίκης να αφήσει το κρυφτό και να αναλάβει τις ευθύνες του”.