Καταστροφή χωρίς τέλος, που δεν την χωράει ο ανθρώπινος νους έχει σημειωθεί από τις φονικές πλημμύρες στην Ισπανία.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, οι νεκροί από τις πλημμύρες είναι τουλάχιστον 158, όπως μεταδίδει το AFP.

Νωρίτερα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισπανίας είχε κάνει λόγο για 140 νεκρούς. Τοπικά ΜΜΕ είχαν μεταδώσει πως βρέθηκαν σοροί ανθρώπων σε γκαράζ.

«Με παρέσυρε το νερό, ήταν σαν ταινία καταστροφής, αυτή η απόφασή μου με έσωσε» , δήλωσε μια διασωθείσα στη Βαλένθια.

Οι φονικότερες πλημμύρες στη σύγχρονη ιστορία της Ισπανίας σάρωσαν την ανατολική περιφέρεια της Βαλένθιας, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν την περιοχή την Τρίτη και την Τετάρτη, βυθίζοντας δρόμους και πόλεις κάτω από τα λασπόνερα.

 

Οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες είναι τεράστιες, καθώς τα νερά έχουν καλύψει ολόκληρες περιοχές.

Οι πλημμύρες που έπληξαν τμήματα της ανατολικής Ισπανίας κατέστρεψαν κτίρια και υποδομές, παρασύροντας αυτοκίνητα και συσσωρεύοντας συντρίμμια στους δρόμους.

Υπάρχουν φόβοι πως πολλοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι σε συντρίμμια, ενώ δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων.

Συγκλονιστικά πλάνα από drone που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Αστυνομία της Ισπανίας αποκάλυψαν το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες που έπληξαν τη Βαλένθια.

Στο βίντεο έχουν καταγραφεί ολόκληρες περιοχές της Βαλένθια να είναι πλημμυρισμένες και γεμάτες λάσπη. Καταγράφηκαν επίσης οι σοροί από αυτοκίνητα που έπεσαν το ένα πάνω στο άλλο όταν τα παρέσυραν τα ορμητικά νερά, αλλά και καταστροφές σε περιουσίες και υποδομές.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, παραδέχτηκε ότι ο αριθμός των αγνοουμένων στις πλημμύρες είναι «το μεγάλο άγνωστο αυτή τη στιγμή» και ομολόγησε «Δεν είμαι αισιόδοξη» όταν ρωτήθηκε αν πίστευε αν ο αριθμός των θανάτων θα αυξηθεί. Η υπουργός εξέφρασε δημόσια του φόβους της καθώς οι διασώστες χρησιμοποιούν σκύλους ανιχνευτές στο έδαφος και ελικόπτερα και drones στον αέρα στη «δεύτερη φάση έρευνας και διάσωσης» στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο.

 Γιατί πνίγηκε η Βαλένθια -Το φονικό καιρικό φαινόμενο DANA και η σύνδεσή του με την κλιματική αλλαγή

Το φαινόμενο DANA ή αλλιώς «gota fria» («ψυχρή σταγόνα») προκαλείται όταν ψυχρός και θερμός αέρας συναντώνται και δημιουργούν ισχυρά σύννεφα βροχής, ένα μοτίβο που πιστεύεται ότι εμφανίζεται συχνότερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Το φαινόμενο είναι γνωστό τοπικά ως DANA, ένα ισπανικό ακρωνύμιο για το απομονωμένο κοίλωμα σε μεγάλο υψόμετρο, και σε αντίθεση με τις κοινές καταιγίδες ή θύελλες μπορεί να σχηματιστεί ανεξάρτητα από πολικά ή υποτροπικά ρεύματα αέριων μαζών.

Όταν ψυχρός αέρας πνέει πάνω από τα ζεστά νερά της Μεσογείου προκαλεί την άνοδο θερμότερου αέρα γρήγορα και τον σχηματισμό πυκνών σύννεφων, γεμάτων νερό, που μπορούν να παραμείνουν στην ίδια περιοχή για πολλές ώρες, αυξάνοντας τις καταστροφικές τους δυνατότητες.

Το φαινόμενο προκαλεί ορισμένες φορές έντονη χαλαζόπτωση και ανεμοστρόβιλους, όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα, λένε μετεωρολόγοι.

Η ανατολική και η νότια Ισπανία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στο φαινόμενο λόγω της θέσης τους μεταξύ Ατλαντικού Ωκεανού και Μεσογείου. Ζεστές, υγρές αέριες μάζες και ψυχρές μάζες συναντώνται σε μια περιοχή όπου τα βουνά ευνοούν τον σχηματισμό σύννεφων καταιγίδας και βροχοπτώσεων.

Το DANA αυτής της εβδομάδας ήταν μία από τις τρεις πιο έντονες τέτοιες καταιγίδες που σημειώθηκαν τον περασμένο αιώνα στην περιοχή της Βαλένθια, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Aemet.

«Οι προβλέψεις ήταν σύμφωνες με αυτό που συνέβη. Αλλά σε μια περιοχή μεταξύ Ουτιέλ και Τσίβα στην επαρχία της Βαλένθια, η βροχόπτωση ξεπέρασε τα 300 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτήν την περιοχή, τα συστήματα καταιγίδων σχηματίστηκαν και αναδημιουργούνταν συνεχώς», εξήγησε.

H αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο

Ενώ οι ειδικοί λένε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να αναλυθούν όλα τα δεδομένα για να διαπιστωθεί εάν το συγκεκριμένο DANA προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στη Μεσόγειο και οι θερμότερες και πιο υγρές ατμοσφαιρικές συνθήκες συμβάλλουν στη δημιουργία συχνότερων ακραίων επεισοδίων.

Η επαρχία της Βαλένθια έχει πληγεί περισσότερο, καταγράφοντας δεκάδες θανάτους που έχουν αποδοθεί μέχρι στιγμής στην τρομερή καταιγίδα. Βροχή άνω του ενός έτους έπεσε σε μόλις οκτώ ώρες στις πόλεις και τις αγροτικές κοινότητες της περιοχής, μερικές από τις οποίες είναι πλέον προσβάσιμες μόνο με ελικόπτερο.

Η τραγωδία είναι η χειρότερη φυσική καταστροφή στη χώρα εδώ και δεκαετίες, με την Πολιτική Φρουρά να αναγκάζεται να αποτρέψει τις λεηλασίες ενώ παράλληλα πραγματοποιεί ζωτικής σημασίας επιχειρήσεις διάσωσης.

1.200 άνθρωποι παγιδευμένοι μεταξύ αυτοκινητοδρόμων

Στην πρώτη επίσημη δήλωσή της χθες λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η Πολιτική Φρουρά στη Βαλένθια -η οποία έσωσε αμέτρητες ζωές- ανέφερε ότι 1.200 άνθρωποι παρέμεναν παγιδευμένοι μεταξύ του αυτοκινητόδρομου Α-3 που καταλήγει στη Βαλένθια και του αυτοκινητόδρομου Α-7 που περνάει κοντά του.

Ενημέρωνε ότι οι κύριες επιχειρησιακές προσπάθειές της επικεντρώνονταν σε διασώσεις και πρόληψη λεηλασιών και τόνιζε μέχρι εκείνη την ώρα είχε κάνει περίπου 2.500 διασώσεις. Πρόκειται για έναν αριθμό που μαρτυρά την τεράστια κλίμακα των επιχειρήσεων έκτακτης ανάγκης που τέθηκαν σε δράση λόγο αφού έγινε εμφανές το μέγεθος της τραγωδίας.

Περισσότερα από 1.000 μέλη της Στρατιωτικής Μονάδας Έκτακτης Ανάγκης UME, κλάδου των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κινητοποιήθηκαν χθες και η υπουργός Άμυνας δήλωσε χθες το βράδυ ότι ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού που βοήθησε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε ενισχυθεί.

Τις επιχειρήσεις συνέδραμαν 301 βαρέα οχήματα πηγαίνοντας και σπίτια και βοηθώντας όσους δεν μπορούσαν να φύγουν, 15 ελικόπτερα και 18 drones. «Το UME, ανεξάρτητα από το τι μπόρεσαν να κάνουν άλλοι εμπλεκόμενοι οργανισμοί, ανέσυρε τα πτώματα 22 ανθρώπων και διέσωσε 110 άτομα», δήλωσε η υπουργός Άμυνας και σε άλλο σημείο τόνισε:

«Μερικοί άνθρωποι είναι παγιδευμένοι, αλλά υπάρχουν πολλοί άλλοι που δεν ξέρουμε αν αγνοούνται ή όχι. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα αυτή τη στιγμή, πόσοι είναι οι αγνοούμενοι; Είναι επίσης σημαντικό να αποστραγγίζεται το νερό από τις πλημμυρισμένες περιοχές. Δεν ξέρουμε τι θα βρούμε κάτω από το νερό».